skip to Main Content
BB1jVNrA (Copy)

Η τέλεια συνταγή για παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες

Απολαύστε τους λαχταριστούς λαχανοντολμάδες, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με υπέροχη γεύση και άρωμα! Αυτή η συνταγή αποδίδει 4 γενναιόδωρες μερίδες και είναι έτοιμη σε μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Μερίδες: 4

Υλικά

  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 25 γραμμάρια κουκουνάρια (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (λευκό και πράσινο μέρος)
  • 250 γραμμάρια χοιρινό κιμά
  • 100 γραμμάρια κοντόκοκκο ρύζι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή 1 κουταλιά σούπας φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
  • 3 κουταλιές σούπας άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα φύλλα (κρατήστε τα κοτσάνια)
  • 25 γραμμάρια σταφίδες (προαιρετικά)
  • 100 γραμμάρια παντσέτα σε φέτες ή καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή χοιρινού

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βράστε αλατισμένο νερό και παράλληλα γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
  2. Ξεφλουδίστε περίπου 12 μεγάλα φύλλα λάχανου, κρατώντας τυχόν σκισμένα εξωτερικά κομμάτια για να στρώσετε το ταψί αργότερα.
  3. Ζεματίστε τα φύλλα, σε παρτίδες, αν χρειάζεται, στο βραστό νερό για 3 έως 5 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους), μετά βουτήξτε τα στο κρύο νερό, στραγγίξτε και στεγνώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  4. Βάλτε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Βάλτε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε λάδι στο ζεστό τηγάνι για να σοτάρετε το ψιλοκομμένο καστανό κρεμμύδι μέχρι να γίνει μαλακό και γυαλιστερό.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τηγανισμένο κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χοιρινό, το ρύζι, τη μέντα, τον άνηθο, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  7. Στρώνουμε μια κατσαρόλα με τα κρατημένα σκισμένα φύλλα λάχανου και τα κοτσάνια του άνηθου.
  8. Τοποθετήστε ένα φύλλο λάχανου σε μια σανίδα με το άκρο του στελέχους προς το μέρος σας. Κόψτε τη βάση για να κάνετε μια ευθεία γραμμή, αν χρειάζεται. Εάν το στέλεχος είναι ακόμα πολύ σκληρό για να κυλήσει στο κάτω μέρος, κόψτε αυτό το μέρος και βάλτε το στην κατσαρόλί με επένδυση λάχανου. Βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση σε μια γραμμή ακριβώς από το κάτω μέρος του φύλλου και μετά διπλώστε και στις δύο πλευρές του φύλλου από πάνω. Φέρτε το κάτω μέρος του φύλλου προς τα πάνω και πάνω από την κορυφή της γέμισης, στη συνέχεια συνεχίστε να το τυλίγετε μέχρι να μοιάζει με ένα λουκάνικο.
  9. Τοποθετήστε τη ραφή προς τα κάτω στην κατσαρόλα, στη συνέχεια επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου και τη γέμιση, τοποθετώντας τα σφιχτά και σε στρώσεις, αν χρειάζεται.
  10. Ρίξτε το ζωμό μόνο για να καλύψετε τα ρολά, μετά βάλτε κάτι ανθεκτικό στη θερμότητα για να τα συγκρατήσει και σκεπάστε.
  11. Αφήστε να σιγοβράσει, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να ψηθεί για 30-40 λεπτά.
  12. Βγάλτε προσεκτικά τα ρολά, την πανσέτα, το λεμόνι και τα φύλλα. Αλατοπιπερώστε για να πετύχετε την επιθυμητή γεύση.
  13. Σερβίρετε του λαχανοντολμάδες με μια κουτάλα και γαρνίρετε με την πανσέτα, τις φέτες λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη φρέσκο ​​άνηθο.
  14.  Παρέχεται από: enikos.gr
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top