skip to Main Content
επισημοι05 696×522 (Copy)

Η σύσκεψη για τη (μη) ενταξη του εργου του θολωτού Ταφου Τζανάτων στο ΕΣΠΑ

Εκδήλωση  για την προστασία και την ανάδειξη της Κεφαλονίτικης  μνημειακής  κληρονομιάς .

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόρου η σύσκεψη φορέων της Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικών φορέων  αλλά και Κεφαλλονιτών από ολόκληρο το νησί που αψήφησαν τον κακό καιρό.

Παρευρέθηκαν: από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η κυρία Ρόδη Κράτσα και οι κ.κ Σταύρος Τραυλός και Σωτήρης Κουρής. Ο Δήμαρχος Αργοστολίου κύριος Θεόφιλος Μιχαλάτος και  οι κ.κ Διονύσης Μινέτος και Γ. Τσιλιμιδός , ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μοσχονας, όπως και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής ο Πρόεδρος Πόρου και ο Αντιδήμαρχος  Ελειού-Πρόνων τουρισμού  Κ. Ν. Κουρκουμέλης.

Κύριο και φλέγον θέμα της σύσκεψης ήταν η κατεπείγουσα  ανάγκη της ένταξης στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του μνημειώδους θολωτού Μυκηναϊκού τάφου  των Τζανάτων. Μνημείο μοναδικό και το μόνο  σήμερα  της Μυκηναϊκής   περιόδου στα Ιόνια Νησιά και γενικότερα στην ΒΔ Ελλάδα.

Η παρέμβαση της Περιφερειάρχη κας Κράτσα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε από τους ομιλητές και κυρίως από τον κ. Μάκη Μεταξά ότι είναι καιρός οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν δράση για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τον σεβασμό στα πάσης φύσεως μνημεία που μας άφησαν οι προπάτορες μας. Μνημεία που έχουμε υποχρέωση και καθήκον να διασώσουμε  για τις επόμενες γενεές αλλά συγχρόνως  και να τα  προβάλουμε.

Η επιβαλλόμενη δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων της Κεφαλονιάς για την διάσωση και περαιτέρω ανάδειξη του Μυκηναϊκού θολωτού τάφου  είναι εκ των πραγμάτων  επιβεβλημένη και με χαρά βλέπουμε ότι η αποψινή συμμετοχή του κόσμου μας δίνει το κουράγιο και την ηθική παρότρυνση να συνεχίσουμε δυναμικά για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την δάσωση ενός εθνικού μνημείου όπως είναι ο Θολωτός Μυκηναϊκός τάφος!

Συνέχισε ο κύριος Μεταξάς ότι η ανάληψη αυτής της δυναμικής κινητοποίησης   αποφασίστηκε  γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία παραγωγής έργου και το μνημείο κινδυνεύει  να γίνει ένας σωρός ερειπίων και εμείς μια γενιά που θα καταγραφεί στα αζήτητα της ιστορίας. Συνέχισε ότι κανένα μνημείο δεν αντιμετωπίσθηκε με τόση αδιαφορία, υστεροβουλία και καχυποψία όσο αυτό το μνημείο αν και  από δημοσιεύματα γνωρίζουμε ότι κακοποιούνται και άλλα νεώτερα μνημεία. Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα συνεχών προσπαθειών γνωρίζουμε ότι ως δια μαγείας δεν πρόκειται  να αλλάξει η νοσηρή αυτή κατάσταση αλλά μόνο με προσωπικό υπεύθυνο αγώνα. Είναι φανερό πλέον πως οι έχοντες την πολιτική ευθύνη αλλά και την ευθύνη της εδώ Εφορείας Αρχαιοτήτων είτε με επιλογές δικές τους είτε κατ΄εντολή άλλων, είτε δεν θέλουν, είτε δεν τους αφήνουν να κάνουν τα αυτονόητα και να δρομολογήσουν στο σύνολό τους τα όσα η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη του μνημείου προβλέπει να γίνουν προκειμένου αυτό να προστατευθεί να αναδειχθεί ως  προορισμός.

Συνέχισε ο Μ. Μεταξάς ότι βλέποντας να καταρρέει η μνημειακή μας κληρονομιά, τα Μουσεία να συνεχίζουν να είναι κλειστά, να κακοποιούνται νεώτερα μνημεία  πρέπει  να αφυπνιστούμε και να βάλουμε όλοι πλάτη και στηρίξουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και τους φορείς τους για να ανακτήσουν ξανά την ιστορική τους μνήμη και την δική τους φωνή και κλείνοντας συνέχισε ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά να γίνουμε όλοι μας ενεργοί πολίτες και να κάνουμε όσα μπορούμε και όσα οφείλουμε στην μνήμη των προπατόρων μας ελπίζοντας ότι δεν θα καταγραφούμε και εμείς σε εκείνη την λίστα που καταγράφονται οι ρίψασπεις της ιστορίας.

Ο κ. Μεταξάς στην ομιλία του έδωσε ονοματεπώνυμο στον υπεύθυνο της μη ένταξης στο ΕΣΠΑ

Στην συνέχει εκδόθηκε ψήφισμα.

Μ. Μοσχονας, Δ Μινετος , Δήμαρχος Θ. Μιχαλατος , Γ. Τσιλιμιδός Περιφερειάρχης Ροδη Κρατσα και στο τέλος αντιπεριφερειάρχης Σ . Τραυλός και Σ. Κουρης
Η κυρία Hettie/Αριετη Putman Cramer Μεταξά
ΟΜακης Μεταξας και ο αντιδήμαρχος Νίκος Κουρκουμέλης
Ο Πέτρος Πετρατος και η Αριέτη /Hettie Putman Cramer Μεταξά
Ρόδη Κράτσα , Αριστοτέλης Μπατιστάτος, ΣπύροςΓαλιατσάτος, Στ. Τραυλός, Σωτ. Κουρής
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top