skip to Main Content
Στιγμιότυπο οθόνης 2020 10 21 190720 (Copy)

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης video

Διεκόπη τελικά η έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης με θέμα «Ενημέρωση – Συζήτηση για το αιολικό πάρκο στην θέση Ξερακιάς». Στην συνεδρίαση βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Α. Κασίμης, Δ. Βασιλάκης και Π. Παπαγεωργίου, καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας «Resinvest Energy Services» Δ. Καραγκουλές, προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα για τις θέσεις των εταιρειών τους.

Διακόπηκε με επεισοδιακό τρόπο η συνεδρίαση στη Σάμη – Καραγκουλές: Το καράβι θα ξεφορτώσει

Επρόκειτο για μια πραγματικά θυελλώδη συνεδρίαση η οποία ήταν πρακτικά αδύνατον να ολοκληρωθεί, καθώς οι συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου κάλυπταν με τα συνθήματά τους τους ομιλητές. Άλλωστε όπως οι ίδιοι δήλωσαν, αυτός ήταν ο στόχος τους.

Πριν καν την τοποθέτηση του Δημάρχου Σάμης κ. Γεράσιμου Μονιά – Νέτη, έλαβε τον λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Ρασσιάς ο οποίος αποχωρώντας ανέφερε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση με το πλοίο να παραμένει έμφορτο στο λιμάνι μιας κατεστραμμένης από τις πλημμύρες περιοχής και πως πρόκειται ουσιαστικά για μια συζήτηση υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού εκ μέρους των εταιρειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσης αποχωρήσασα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Εριγώνη Βαλσάμου, η οποία απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της ΔΕΗ και της εργολήπτριας εταιρείας, ανέφερε πως έρχονται σε έναν βαθιά πληγωμένο Δήμο με τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο και επίπεδο υποδομών, λόγω των πρόσφατων καταστροφών. Επιπλέον, ότι η άρνηση για την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών δεν είναι ηρωισμός αλλά απαίτηση για επιπλέον χρόνο και προφανώς έλεγχο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας του αιολικού πάρκου μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο Ιανός.

Ακολούθησε η σύντομη τοποθέτηση και αποχώρηση του κ. Γιώργου Καβαλλιεράτου ο οποίος μίλησε για στημένο σόου, όπως και ο κ. Μιχάλης Γάκης ο οποίος ζήτησε από τον Δήμαρχο να επιστρέψουν οι αποχωρήσαντες σύμβουλοι της παράταξής του, ώστε να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Ο κ. Σπύρος Σπαθής ακολούθως, είπε πως ήταν πραγματικά περιττό το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Παντελής Αμούργης από την πλευρά του, επισήμανε προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αριστέα Αμίτση, ότι δεν τηρήθηκαν στο ελάχιστο τα όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας, ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση ώστε να ακουστούν οι απόψεις των εκπροσώπων των εταιρειών που σχετίζονται με το έργο και φυσικά των δημοτικών παρατάξεων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος τόνισε ότι όλοι κρίνονται για την στάση τους και επανέλαβε την έκκληση για ηρεμία ώστε να εκφραστούν με σαφήνεια όλες οι απόψεις. Ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει να πουλάνε κάποιοι «τζάμπα μαγκιές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον υπαρκτό κίνδυνο να κληθεί ο Δήμος να πληρώσει πρόστιμα, εάν και εφόσον τελεσιδικήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Στη συνέχεια κλήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του ο εκ των εκπροσώπων της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κ. Κασίμης, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του, καθως διεκόπη από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Κατόπιν αυτού ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Στέλιος Σπαθής ανέφερε σε πολύ έντονο ύφος ότι η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για την διαμορφωθείσα κατάσταση και ακολούθως αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους συμβούλους της παράταξής του.

Κατόπιν αυτών διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση, με τους συγκεντρωμένους να κατευθύνονται προς το λιμάνι της Σάμης ώστε να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και να μην επιτρέψουν την μη εκφόρτωση των ανεμογεννητριών.

Όπως προαναφέραμε, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι της επιτροπής φορέων και συλλογικοτήτων οι οποίοι αντιδρούσαν στην πραγματοποίηση του Συμβουλίου, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή ότι στοιχίζεται πίσω από τους σχεδιασμούς των επενδυτών. Μάλιστα της προσάπτουν ότι συντάσσεται με την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που χρησιμοποιούν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου προκειμένου να χειραγωγήσουν τις κινητοποιήσεις και να κάμψουν την αντίσταση όσων υπερασπίζονται την ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία του λαού της περιοχής.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, ήταν το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι με κύρια συνθήματα «Η Κεφαλλονιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» και «Το καράβι σας και μπρος, δεν σας θέλει ο λαός» κατήγγειλαν την άθλια, όπως την χαρακτήρισαν, μεθόδευση των επενδυτών και του Δήμου, επισημαίνοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που του στερούν το δικαίωμα στην ζωή και την ασφάλειά του.

Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας του αιολικού πάρκου κ. Δημήτρης Καραγκουλές, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ανεμογεννήτριες θα εκφορτωθούν στην Σάμη και θα τοποθετηθούν στη θέση τους, καθώς θεωρεί ότι στο τέλος θα τηρηθεί η νομιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε μία μικρή περιοχή όπως η δική μας που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας, είναι εξαιρετικά λυπηρό να μην μπορεί να ολοκληρωθεί μια συζήτηση στο ανώτατο όργανο του Δήμου. Όποιο και αν είναι το θέμα, πολλώ δε μάλλον όταν είναι τόσο σημαντικό, όποιοι και αν ευθύνονται για αυτό. Ελπίζουμε δε ότι θα εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση και θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή για τον Δήμο μας λύση.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top