skip to Main Content
13901357 10206509311963616 9099187182429179868 N

Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

CAM01304-1

Στο κατάμεστο Μορφωτικό κέντρο Ιθάκης, την Κυριακή 31 Ιουλίου ο κ. Διονύσης Γρίβας μας έδωσε τη δική του εξήγηση για το αίνιγμα που απασχολεί τους Ομηρολόγους, εδώ και χρόνια!

Ποιο ήταν το Ομηρικό Δουλίχιο που διέθετε επαρκή στόλο ώστε να στείλει πλοία στην Τροία αλλά και μνηστήρες που κατέκλεισαν την Ιθάκη ευελπιστώντας  στην κατάκτηση της όμορφης Πηνελόπης αλλά και του θρόνου;

Πολλές θεωρίες έχουν κατατεθεί για την τοποθεσία του Δουλίχιου, όμως, όπως παραδέχονται οι μελετητές του Όμηρου, καμία από αυτές δεν ταιριάζει απόλυτα σε όλα τα σημεία του έπους.

Ο κ. Γρίβας υποστήριξε ότι ο Όμηρος μπορούσε να εννοεί ως Δουλίχιο τη σημερινή Νότια Ιθάκη και Ιθάκη το σημερινό Βόρειο τμήμα.

Η θεωρία αυτή ταιριάζει με τις γεωγραφικές περιγραφές του Ομήρου και λύνει πολλές, απορίες.  Επιπλέον και στα δύο τμήματα έχουν έρθει στο φως Μυκηναϊκά  ευρήματα.

Την εποχή του Οδυσσέα δεν ήταν εύκολη η επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων καθώς έπρεπε κανείς να διασχίσει τους ορεινούς όγκους. Έτσι η επικοινωνία γίνονταν ευκολότερα από τη  θάλασσα. Σαν δηλαδή να ήταν δύο νησιά.

Για να τεκμηριώσει τη θεωρία του παρουσίασε 23 σημεία από την Οδύσσεια αλλά και από μαρτυρίες περιηγητών του παρελθόντος που στηρίζουν αυτή την άποψη.

Ο ομιλητής δεν δέχθηκε ερωτήσεις καθώς η παρουσίαση αυτή ήταν η πρώτη (α’ ραψωδία) μας διαβεβαίωσε όμως ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις.

Από ότι μαθαίνουμε η άποψη του κ. Γρίβα έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από την αρχαιολογική υπηρεσία Κεφαλληνίας και Ιθάκης και μάλιστα προσκλήθηκε να μιλήσει στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη της Κεφαλλονιάς.

Επίσης προσκλήθηκε και μίλησε στο Ράδιο Κόσμος της Κεφαλονιάς στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Αλοίζου, απαντώντας σε μια πληθώρα ερωτημάτων που του τέθηκαν.

13901357_10206509311963616_9099187182429179868_n

Ο κ. Γρίβας μας διαβεβαίωσε ότι επιθυμία του είναι να εκθέσει τη άποψή του στο Ομηρικό συνέδριο.

Καθήκον των ομηριστών επιστημόνων είναι να ακούσουν με ευήκοα ώτα την θεωρία αυτή και να τη θέσουν υπό το φως των δικών τους γνώσεων. Το επιχείρημα ότι ο ερευνητής δεν διαθέτει αρχαιολογικές ή φιλολογικές περγαμηνές, (δεν παύει όμως να είναι Dr Master of philosophy in applied sciences Phd) είναι λανθασμένο καθώς υπήρξε πλήθος ερασιτεχνών αρχαιολόγων-ερευνητών που πραγματοποίησαν κορυφαίες ανακαλύψεις όπως π.χ. ο Ερρίκος Σλήμαν που ανακάλυψε την Τροία, ο Μάικλ Βέντρις  που ερμήνευσε τη Γραμμική Β’, ο Τζέιμς Στούαρτ ο Αθηναίος, ο Νίκολας Ρέβετ, και τόσοι άλλοι που ναι μεν δεν ήταν αρχαιολόγοι όμως φώτισαν την ιστορία της ανθρωπότητας !!!!

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι δεν έλειψαν οι ειρωνείες αλλά και τα κακοήθη σχόλια σχετικά με τη θεωρία αυτή. Λες και οι είρωνες έζησαν μαζί με τον Οδυσσέα και γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα!

Δυστυχώς στο νησί μας υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να μονοπωλούν το Οδυσσειακό ζήτημα και δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Για το λόγο αυτό το νησί μας δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα να εκμεταλλευτεί σωστά την ιστορία του και να προβληθεί στο διεθνές στερέωμα, καθώς η Οδύσσεια δεν γνωρίζει σύνορα.

Η θεωρία του καθηγητή κ. Γρίβα μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένη, όμως κανένας από τους προαναφερθέντες κυρίους δεν είναι σε θέση να την καταρρίψει, καθώς η μηχανή του χρόνου ανήκει ακόμα στην επιστημονική φαντασία.

Καλό θα είναι λοιπόν να πάψουν τις κακοήθειες γιατί εκτίθενται οι ίδιοι και να αφήσουν όποιους επιθυμούν να ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα μπας και τούτος ο τόπος, κάποια μέρα σπάσει την κατάρα του Σολαίρη και δει προκοπή.

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top