skip to Main Content
Floga Plateia (Copy)

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Μαζί με το ιδεώδες έφερε και την ενότητα (φώτο)

floga-plateia

Με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στις πλατείες του Κατασταρίου και Σολωμού, η Ζάκυνθος υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με τις τιμές που της άρμοζαν. Μπορεί η επίσημη υποδοχή να έγινε με τιμές αρχηγού κράτους, όπως ορίζει το πρωτόκολλο ωστόσο ο κόσμος την αγκάλιασε με όλη του την καρδιά και με πραγματικό ενθουσιασμό. Όλες οι διαφωνίες και έριδες των τελευταίων ημερών, καταλάγιασαν μπροστά στο σπουδαίο γεγονός και φαίνεται πως, το ολυμπιακό πνεύμα έκανε το θαύμα του. Η Ζάκυνθος υποδέχτηκε τη Φλόγα με ενότητα, σοβαρότητα και άριστη οργάνωση. Χιλιάδες Ζακυνθινοί την υποδέχτηκαν με αληθινό ενθουσιασμό και με έκδηλη την υπερηφάνειά τους μιας και το νησί επιλέχτηκε, όπως είναι γνωστό, να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας στο ταξίδι της για του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η άφιξη
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε στη Ζάκυνθο με το Ε/Ο-Ο/Γ “Fior di Levante” η Ολυμπιακή Φλόγα. Αρκετή ώρα νωρίτερα είχαν αφιχθεί στο λιμάνι και την περίμεναν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τριαντάφυλλος Πανώριος, ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στέλιος Γεωργούσης και πλήθος τοπικών αρχών. Επίσης, τη δική τους ξεχωριστή παρουσία έδωσαν μαθητές και μέλη Αθλητικών Ενώσεων, Σωματείων και Σχολών.
Με το που έριξε πόρτα το πλοίο ο πρώτος που βγήκε ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού -Αθλητισμού και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής με τη συνοδεία του και τα μέλη της Επιτροπής Ελληνικών λαμπαδηδρομιών. Ακολούθως άναψε ο βωμός που βρισκόταν επάνω σε ειδικό όχημα της ΕΟΑ και η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για το Καταστάρι. μέσω της Εθνικής Οδού Ζακύνθου-Αλυκών. Στην συνοδευτική πομπή συμμετείχε ο κ. Στ. Κοντονής και μέλη της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και βέβαια περιπολικά της Αστυνομίας και μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ.

Στο Κατασταρι 
Η πλατεία Κατασταρίου ήταν γεμάτη κόσμο, από πολύ νωρίς. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν με ανυπομονησία την άφιξη της Φλόγας που έφτασε γύρω στις 18:45. Η πομπή σταμάτησε στο κέντρο της πλατείας όπου την περίμενε η Φιλαρμονική Κατασταρίου και παιδική χορωδία, μαζί φυσικά με τον Αντιδήμαρχο Αλυκών, Τάσο Μαρίνο, ο οποίος διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισμα. Παρόντες ήταν βέβαια ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος και μέλη της αποστολής. Μετά από πολύ σύντομη απονομή αναμνηστικών πλακών στους επίσημους καλεσμένους και την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Βραζιλίας και της Ελλάδας, η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε για την πόλη.

Η λαμπαδηδρομία
Μετά την επιστροφή της από το Καταστάρι, στις 19.35μμ, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος Δανιήλ Λούντζης παρέλαβε τη Φλόγα από το λιμάνι και η διαδρομή της ξεκίνησε, όπου κατά μήκος της οδού Λομβάρδου, διαδοχικά πέρασε από τα χέρια των λαμπαδηδρόμων Αριστοτέλη Μαρίνου (Εκκλησία Αγίου Διονυσίου), Παναγιώτη Αγαλιανού (3o Δημοτικό Σχολείο Άμμου), Ανδρέα Θανάση (Πλατεία Αγίου Λουκά) για να καταλήξει στην Μάγδα Γαζέα (ύψος Δ. Στεφάνου) για να φτάσει στην πλατεία Σολωμού, από την είσοδο, στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Η τελετή
Η στιγμή που η μαραθωνοδρόμος, Μάγδα Γαζέα, ως η τελευταία λαμπαδηδρόμος της διαδρομής, εισήλθε στην πλατεία Σολωμού, μέσα σε θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ζακυνθινών. Μετά το άναμμα του Βωμού και την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Ύμνων της Βραζιλίας και της Ελλάδας, ακλούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους επισήμους και ακολούθησε το πολιτιστικό πρόγραμμα, με ένα θαυμάσιο χορευτικό από τη Σχολή της Αδριανής Μαρούλη, πάνω σε μουσικό κομμάτι του Δημήτρη Λάγιου. Ακολούθησε η ανδρική χορωδία του «Ονείρου του Παιδιού» που και χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανόλιες.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top