skip to Main Content
Galanis Spyros 66320565811729087 O 640×640 (Copy)

Η νέα ΚΥΑ ήρθε για να αυξήσει τα ήδη πολλά αναπάντητα ερωτήματα που δημιούργησε η πρώτη

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:

του Σπυρίδωνος Γαλάνη (*)

Και ήρθε και η καινούρια ΚΥΑ(1). Ήρθε για να αυξήσει τα ήδη πολλά αναπάντητα ερωτήματα που δημιούργησε η πρώτη. Απαντήσεις που πιθανότατα δεν τις έχουν ούτε αυτοί οι οποίοι έγραψαν τις ΚΥΑ. Πιθανότατα γιατί δεν έχουν κάνει διακοπές σε μικρά καταλύματα ούτε στα φοιτητικά τους χρόνια.

Και σχεδόν σίγουρα δεν έχουν αναζητήσει ιατρική υπηρεσία σε περιοχές όπου η κοντινότερη Δημόσια Δομή Υγείας απέχει 15-20 και μερικές φορές και 40 χιλιόμετρα. Σε άλλη περίπτωση θα καταλάβαιναν τις δυσκολίες των Ιδιωτών Ιατρών που παρέχουν ιατρική υπηρεσία σε αυτές τις περιοχές.

Η ΚΥΑ αναφέρει λοιπόν :

 «Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ανωτέρω οδηγιών ορίζεται ότι: για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός (1) δωματίου καραντίνας, ……………………………………………δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.»

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως δεν υπάρχει μόνο ο όρος καραντίνα αλλά δύο διαφορετικοί όροι για διαφύλαξη της διασποράς.

Όρος 1ος . Απομόνωση και

Όρος 2ος  Καραντίνα.

Η απομόνωση αφορά χώρο του ξενοδοχείου/καταλύματος που θα φιλοξενηθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα για να μη διασπείρει τη νόσο και αναχωρεί από αυτόν μετά τη πάροδο της νόσου του.

unsplash photo
unsplash photo

Η καραντίνα αφορά χώρο πάλι του ξενοδοχείου/καταλύματος όπου θα φιλοξενηθούν οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος για να παρακολουθηθούν ΑΝ αναπτύξουν νόσο και να μην διασπείρουν στη κοινότητα στο προ-συμπτωματικό στάδιο.

Για αυτό και ο χρόνος αποχώρησης τους ποικίλει ανάλογα τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν και ανάλογα το αν έχουν τεθεί σε απομόνωση ή σε καραντίνα.

Περίοδος απομόνωσης

Α. Από 8 ημέρες αν χρησιμοποιηθούν κριτήρια κλινικής εικόνας δηλαδή αν σε 8 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, είναι σε καλύτερη κλινική κατάσταση και εφόσον τις τελευταίες 3 ημέρες δεν έχει πυρετό.{(3) σελίδα 3} ή βάση του ΕΟΔΥ σε 10 ημέρες αν είναι θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί και αν είναι θετικοί και παρουσίαζαν συμπτώματα 10 ημέρες μετά τη παρουσίαση συμπτωμάτων και επιπλέον 3 ημέρες χωρίς συμπτώματα δηλαδή σύνολο 13 ημέρες αν η εξέταση γίνει τη πρώτη ημέρα συμπτωμάτων.

Ή

Β. Μέχρι να αρνητικοποιηθεί το μοριακό τεστ μιας και μιλάμε για επισκέπτες που θα ταξιδέψουν πιθανότατα με αεροπλάνο για να γυρίσουν στη χώρα τους. Σε περίπτωση χρήσης αεροπλάνου το πιο πιθανό είναι να ζητηθεί από την αεροπορική εταιρεία ή τον Tour Operator το περίφημο Fit to Fly ( Βεβαίωση υγείας για τους μη γνώστες) το οποίο θεωρώ ότι δε θα το δώσει κανείς ιατρός αν δεν έχει αρνητικό τεστ στα χέρια του. Χρόνος έναρξης λήψης τεστ για να δούμε αν αρνητικοποιήθηκε τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την έναρξη συμπτωμάτων και αφού αυτά έχουν παρέλθει ή μετά από  3 ημέρες χωρίς πυρετό(4). Ο χρόνος αρνητικοποίησης ποικίλει και μπορεί να φτάσει και κάποιες εβδομάδες ( χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο ασθενής μεταδίδει ακόμη ) Περίοδος καραντίνας Βάση της νέας ΚΥΑ(1) θα μείνουν σε καραντίνα από 7-10 ημέρες και με βάση το ECDC (3) 14 ημέρες. Ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί επιπλέον 8-13 ημερών(ανάλογα ποιες οδηγίες θα ακολουθηθούν) αν στο διάστημα της καραντίνας παρουσιάσουν συμπτώματα ανεξάρτητα του αν θα διενεργηθεί τεστ σε αυτούς ή όχι.

Ξεκινώντας λοιπόν και σε έλλειψη ξενοδοχείου καραντίνας σε μια περιοχή, διακρίνεται άμεσα η πρώτη μεγάλη αντίφαση και πιθανότατα αδυναμία εφαρμογής της νέας ΚΥΑ, που έχει να κάνει με καταλύματα κάτω των 10 δωματίων όπου υπάρχει πλέον υποχρέωση ύπαρξης ενός δωματίου καραντίνας για φιλοξενία επιβεβαιωμένου κρούσματος αλλά και δέσμευσης του ήδη υπάρχοντος δωματίου διαμονής για τη καραντίνα της στενής επαφής για 7-10 ημέρες από την ανεύρεση θετικού κρούσματος.

Σε ύπαρξη καταλυμάτων με απλά δίκλινα δωμάτια( όχι καταλύματα με 2 δωμάτια και κουζίνα γιατί ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κάθε δωμάτιο ως χώρος απομόνωσης και καραντίνας με δυσκολία όμως αν υπάρχει μόνο ένα μπάνιο) δεν είναι αρκετό ένα δωμάτιο αφού από την εμφάνιση κρούσματος δεσμεύονται 2 δωμάτια για τουλάχιστον 7-10 ημέρες.

Και αυτό  γιατί βάση οδηγιών ΕΟΔΥ σε καραντίνα θα μπουν και οι στενές επαφές του κρούσματος.{(2) σελίδα 6) Οπότε θα πρέπει να υπάρξει ένα δωμάτιο για απομόνωση και στην ουσία άλλο ένα για τη καραντίνα του συνοδού μιας και δε θα κάνει διακοπές μόνος του κάποιος. Για το συνοδό ο οποίος αν και δεν θα νοσεί θα πρέπει να προφυλαχτεί από το επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά και να προφυλάξει την κοινότητα από τον ίδιο σε περίπτωση που αναπτύξει συμπτώματα στη πορεία.

Οπότε ο ιδιοκτήτης 5 δωματίων σε μια περιοχή θα βρεθεί με κατειλημμένα τα 2 από αυτά για 7-10 ημέρες τουλάχιστον, αν εμφανισθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κατάλυμα του.

Επίσης ζητά από τον ιδιοκτήτη του καταλύματος να εφαρμόσει :

«Να   υπάρχει   προκαθορισμένη   διαδικασία   αλλαγής   και   καθαρισμού κλινοσκεπασμάτων ……………….διαδικασίες ασφαλούς αποκομιδής των μολυσματικών απορριμμάτων τα οποία πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία κατά αντιστοιχία των προβλέψεων της με αριθμό 146163/2012 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Μια απόφαση που αφορά τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων (5). Δηλαδή ο ιδιοκτήτης των 7-10 δωματίων θα πρέπει να βρει εταιρεία διαχείρισης μολυσματικών( για τα κλινοσκεπάσματα που θα χρησιμοποιούνται) ή να τα πηγαίνει σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο για να γίνει η επεξεργασία τους για όσο φιλοξενεί το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επίσης, θα πρέπει να παρέχει και στα δύο δωμάτια τρία γεύματα ημερησίως.
«Οι υπηρεσίες των γευμάτων να παρέχονται στα δωμάτια από προσωπικό, που αφήνει το γεύμα έξω από την πόρτα του δωματίου.» (1)

Αυτό βέβαια αν  το κατάλυμα παρέχει  υπηρεσία σίτισής. Αν δεν παρέχει: Τότε πως θα σιτισθεί:
Θα βγει ο υποχρεωτικά σε απομόνωση ασθενής ή η υποχρεωτικά σε καραντίνα στενή επαφή του να πάει στο Super Market της περιοχής να ψωνίσει τα απαραίτητα;

Σε αυτή τη περίπτωση η διασπορά της νόσου στη κοινότητα, δε μας ενδιαφέρει;

Ας εναποθέσουμε λοιπόν τις ελπίδες μας στην Ελληνική Φιλοξενία για να καλυφθούν οι σιτιστικές ανάγκες του ζευγαριού από τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του καταλύματος που θα φιλοτιμηθεί να αναλάβει να κάνει τα ψώνια για αυτούς.

Και ας πούμε ότι λύθηκε και το πρόβλημα της σίτισης. Έρχεται πάλι η ΚΥΑ και ζητάει από τον ιδιοκτήτη του καταλύματος των 5-9 δωματίων να :

 «Να   υπάρχει  τηλεφωνική  γραμμή  με   24ωρη  δυνατότητα  επικοινωνίας  για έκτακτες ανάγκες.»(1)

Εγώ δε έχω δει έως τώρα μικρά καταλύματα να έχουν σταθερές τηλεφωνικές γραμμές ανά δωμάτιο και σίγουρα όχι reception. Οπότε ή θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο σήμα κινητής τηλεφωνίας για επικοινωνία του ασθενή με τον ιδιοκτήτη (δεν υπάρχει πάντα σε όλες τις περιοχές λόγω τυφλών σημείων) ή να γίνει αίτηση στον ΟΤΕ για παροχή σταθερής τηλεφωνίας στο κατάλυμα.

Και περνάμε στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων απομόνωσης και καραντίνας. Ποιος θα αναλάβει αυτό το ρόλο; Θα ελέγχει όλο το 24ώρο ο ιδιοκτήτης του καταλύματος που πιθανότατα μένει και σε άλλη περιοχή; (Αθήνα στα ξενοδοχεία καραντίνας αν δε κάνω λάθος υπάρχει αστυνομική φύλαξη για τήρηση των κανόνων).

Προχωρώντας στις προϋποθέσεις που βάζει η νέα ΚΥΑ βλέπουμε να αναφέρεται :

« Να υπάρχει δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες, και να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις που η κλινική κατάσταση των ασθενών απαιτεί επαναξιολόγηση ή παρέμβαση.»(1)

Πιθανότατα λοιπόν ο ιατρός που αρχικά εξέτασε το περιστατικό, που πλέον επιβεβαιωμένα πάσχει από Covid-19 να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου του είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεφωνική επαφή είτε με τηλε- ιατρική συνεδρία. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Ποια θα είναι η αστική του ευθύνη αν κάτι πάει στραβά; Κ πως θα αποδείξει ότι δεν ευθύνεται αυτός; Πώς θα αξιολογεί τη πορεία χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια εργαστηριακά αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ασφαλής για μεταφορά του ασθενή για εργαστηριακό έλεγχο. Πόσοι ιατροί θα δεχθούν να αναλάβουν αυτό το έργο και με ποιο αντίτιμο;

Και σε περίπτωση που το κρούσμα δεν έχει εξετασθεί από ιδιώτη ιατρό αλλά από ιατρό Κέντρου Υγείας ή από τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου ποιος θα αναλάβει τη παρακολούθηση του;

Και η «άμεση πρόσβαση σε ιατρική υπηρεσία»; Τι σημαίνει; Να υπάρχει δεσμευμένο μέσο μεταφοράς για άμεση μετακίνηση του  του ασθενή σε 2βάθμια δομή; Να υπάρχει πρόσβαση του ασθενοφόρου στο κατάλυμα, σε περίπτωση που κληθεί; Σε νησιά όπως η Κέρκυρα πολλές φορές η αναμονή για προσέλευση ασθενοφόρου μπορεί να φτάσει και τα 90 λεπτά από τη κλήση του (δικαίως μιας και υπάρχουν 2-3 ασθενοφόρα ανά βάρδια για να καλύψουν μια περιοχή με απόσταση από το ένα στο άλλο άκρο 80χιλιόμετρων).

Την αστική ευθύνη ιδιοκτήτη καταλύματος και ιατρού για τη φιλοξενία και την άτυπη «νοσηλεία» αυτού του ασθενή ποιος την αναλαμβάνει σε περίπτωση που κάτι δε πάει καλά;

Και μιας και μιλάμε για αστική ευθύνη γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί τα πρότυπα της Κύπρου. Όπου δεν φτάνει  επισκέπτης που δεν έχει υπογράψει ΠΡΙΝ μπει στο αεροπλάνο αναχώρησης για τη Κύπρο, Υπεύθυνη Δήλωση  αποποίησης αξιώσεων από τη Κυπριακή Δημοκρατία και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή, σε περίπτωση που νοσήσει από Covid κατά τη διάρκεια των διακοπών του.(6)

Όπως άρχισα λοιπόν, τελειώνω. Μια νέα ΚΥΑ που αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά. Μια ΚΥΑ που πιθανότατα εκπονήθηκε από άτομα που δεν έχουν κάνει διακοπές σε καταλύματα μερικών δωματίων πάνω στη θάλασσα και με μόνη πρόσβαση μονοπάτι και περπάτημα 10-15 λεπτών. Καταλύματα σε περιοχές που όταν χρειασθεί η « η άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες» να βρίσκουν τον Ιδιώτη Ιατρό σε στιγμή που ανατάσσει αναφυλακτικό shock, στη παραλία μετά από δήγμα εντόμου και να μη μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Καταλύματα που στα οποία τα πάντα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα.(*) Ο κ. Σ. Γαλάνης είναι Ιδιώτης Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης. Εκλέκτορας Π.Ι.Σ για τον Ι.Σ.Κέρκυρας. Ειδικός Γραμματέας ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη περιφέρεια. Πρώην Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Κέρκυρας. Πιστοποιημένος ιατρός για Covid-19 από W.H.O. Πιστοποιημένος Ιατρός για την AXA ασφαλιστική( Βρετανικό κομμάτι). Favored provider for Corfu from SOS Denmark Insurance. Certified provider for Falk, Gouda Scandinavian insurances.

  1. https://money-tourism.gr/kya-dimioyrgia-prosorina-domation-apomonosis-se-monades-filoxenias-toyriston-kai-nees-allages-sta-protokolla-keimeno/
  2. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/06/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B9%CC%81%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%85%CC%81%CF%80%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CC%81%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-COVID-hotel.pdf
  3. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-guidance-discharge-and-ending-isolation-first%20update.pdf
  4. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-Discharge-criteria.pdf
  5. https://www.e-nomothesia.gr/kat-periballon/apobleta/koine-upourgike-apophase-oik-146163-2012.html
  6. https://cyprusflightpass.gov.cy/uploads/files/7b50b4052a.pdf

Πηγή: https://money-tourism.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top