skip to Main Content
%ce%b7 %ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1 %cf%84%ce%bf%cf%85 1938 1 Copy

Η Κεφαλονιά του 1938 σε ένα σπάνιο βίντεο –

Το θωρηκτό Αβέρωφ στο Αργοστόλι και ο Διονύσιος Λαυράγκας

Ένα από τα εκπληκτικά ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση του πολιτιστικού, λαογραφικού, ιστορικού συλλόγου «Ριφόρτσο», στο Αργοστόλι, ήταν και το σπάνιο βίντεο του 1938 που παρουσίαζε εικόνες από την προπολεμική Κεφαλονιά αλλά και τη μοναδική ίσως καταγραφή σε κινηματογραφικό φιλμ του διάσημου Κεφαλονίτη Μουσουργού Διονυσίου Λαυράγκα.

Ορέστης Καππάτος

Το βίντεο που παρουσίασε ο Ορέστης Καππάτος, γραμματέας του συλλόγου, ξεκινάει με το Φανάρι των Αγ. Θεοδώρων στο Αργοστόλι και την παλιά οικία Αμπατιέλου στην περιοχή.

Το φιλμ συνεχίζει με ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο το οποίο ταυτοποίησαν τα μέλη του «Ριφόρτσο» και της ομάδας στο Facebook «Κομπόγιο Ιστορίας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο Glorious που μαζί με άλλα πλοία του βρετανικού στόλου της Μεσογείου είχαν καταπλεύσει στον κόλπο Λειβαδίου και στο λιμάνι του Αργοστολίου συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό ταξίδι, τον Αύγουστο του 1938. Όπως είπε ο κ. Καππάτος, το αεροπλανοφόρο αυτό βυθίστηκε 2 χρόνια αργότερα, ανοικτά της Νορβηγίας, σε ναυμαχία με πλοία του γερμανικού στόλου.

Στο video απεικονίζονται επίσης προσνηώσεις, απονηώσεις και προσθαλασσώσεις αεροπλάνων τύπου Hawker και τορπιλοπλάνων-διπλάνων τύπου Swordfish.

Το θωρηκτό Αβέρωφ

Στο video απεικονίζεται επίσης ένα πλοίο-θρύλος του ελληνικού προπολεμικού στόλου και ιδιαίτερα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίος διασώζεται ως μουσείο μέχρι και σήμερα. Το περίφημο θωρηκτό Αβέρωφ το βλέπουμε, όπως σημειώνει ο κ. Καππάτος, να καταπλέει με όλη του τη μεγαλοπρέπεια στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Η πλατεία… Μέτελα και ο Διονύσιος Λαυράγκας

Στη συνέχεια τα πλάνα δείχνουν την πλατεία Μέτελα (παραφθορά του σωστού «Πλατεία Maitland», ονόματος που δόθηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή στην Κεφαλονιά). Φαίνονται επίσης κάποια παιδιά που παίζουν αλλά και το κολυμβητήριο γυναικών.

Λίγο αργότερα βλέπουμε εικόνες από το λιμάνι Αργοστολίου αλλά και το μπαλκόνι της οικογένειας Αμπατιέλου στην παραλία, με την νόνα (γιαγιά) που κρατά στα χέρια της ένα βρέφος. Συνεχίζοντας τις λεπτομερέστατες αναφορές στο video ο κ. Καππάτος αποκαλύπτει ότι το σπίτι αυτό κατά τα έτη 1820-1864 είχε αποτελέσει το βρετανικό διοικητήριο. Τέλος, το 1838 στέγαζε το γαλλικό υποπροξενείο της πόλης, και γι’ αυτό, εκτός από την ελληνική σημαία κυματίζει και η γαλλική.

Στην ίδια περιοχή, στην περιοχή του Μέτελα δηλαδή εμφανίζεται ο μεγάλος Κεφαλονίτης Μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, να παίζει με τα παιδιά.

Οι τελευταίες εικόνες του video δείχνουν έναν ηλικιωμένο κύριο που κάνει βόλτα στους δρόμους του Αργοστολίου.  
Το video παραχώρησε ο πρώην πανελληνιονίκης στο τριπλούν και αθλητής της εθνικής ομάδας στίβου κ. Στάθης Αμπατιέλος στον Ορέστη Καππάτο.

Απολαύστε το:

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top