skip to Main Content
FRG 2537  300×336 (Copy)

Η Κεφαλονιά τίμησε τη μνήμη του Γεράσιμου Αρσένη

FRG_2537_

Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Γεράσιμος Αρσένης και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας στο Αργοστόλι τελέστη το πρωί του Σαββάτου (28/5) Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας της Κεφαλονιάς.
Τη μνήμη του πρώτου «τσάρου της οικονομίας» τίμησαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι, με τη σύζυγο του Λούκα Κατσέλη και την κόρη του, Αμαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο, μην μπορώντας να πνίξουν τη θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου συντρόφου και πατέρα, αντίστοιχα. Εκ μέρους των πολιτικών αρχών, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής του Νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η τ. Υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Θεόφιλος Μιχαλάτος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής καθώς και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος στο λόγο του για το Γεράσιμο Αρσένη είπε ότι «ο άνθρωπος αυτός είχε σύνεση, μια αρετή σπάνια. Είχε το χάρισμα να ακούει τους συνομιλητές του. Είχε το χάρισμα να συλλαμβάνει αυτό που πρέπει και να το φέρνει σε πέρας. Είχε το χάρισμα να μπορεί να εξετάζει και να αφομοιώνει ευστρόφως τα πρέποντα και την τόλμη να λέει όχι στη μη πρέποντα».

«Ο Γεράσιμος Αρσένης έφυγε αλλά δεν θα ξεχαστεί»
Ακολούθησαν οι επιμνημόσυνοι λόγοι, με όλους τους ομιλητές να στέκονται στο ξεχωριστό πολιτικό ήθος και στην οξυδέρκεια του εκλιπόντος καθώς και στην αγάπη του για την Κεφαλονιά που αποτυπώθηκε με τη δημιουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανέφερε: «Η Κεφαλονιά έχασε έναν σημαντικό άνθρωπο, δείχνοντας την αγάπη της. Αντέδρασε με μεγάλη θλίψη στο χαμό αυτό και για να παραμείνει ζωντανό το όνομα του στις επόμενες γενιές αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα «Γεράσιμος Αρσένης» στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο Γεράσιμος Αρσένης έφυγε αλλά δεν θα ξεχαστεί. Αφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου, άφησε μεγάλη κληρονομιά στη σύζυγο του και τα παιδιά του». Η κα Θεοπεφτάτου τόνισε, από τη μεριά της ότι «παρέμεινε πιστός στις πολιτικές του αρχές, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και έδωσε μάχες μέσα από το κόμμα του. Δεν ξέχασε οτι είναι Κεφαλλονίτης και η κορυφαία του συμβολή είναι η ίδρυση των ΤΕΙ Ιονίων νήσων στην Κεφαλονιά. Γι αυτό το λόγο η Πολιτεία, σεβόμενη τις αποφάσεις του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να δώσει το όνομα του σ’ αυτή την εκπαιδευτική κυψέλη που ο ίδιος δημιούργησε». Ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης μίλησε για τον «καλό του φίλο, Μάκη», όπως τον είπε χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρισε «κοσμοπολίτη» και «βαθια Κεφαλλονίτη». «Είναι βαριά η θλίψη της απώλειας του και όσο και να λέμε ότι ουδείς αναντικατάστατος εδώ έχουμε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» πρόσθεσε.

«Ελάχιστο αντίδωρο το όνομα του στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων»
Ειδική μνεία στη ζωή και στο έργο του Γεράσιμου Αρσένη έκανε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Γιάννης Δραγώνας. «Υπήρξε άνθρωπος με ήθος, οξυδερκής και με πολυσχιδή ταλέντα. Προσέφερε τα μέγιστα σε πολλούς τομείς και χαρακτηρίστηκε από την ευφυία, την αποφασιστικότητα, την ορθή κρίση του, την αυθεντικότητα και την καλοσύνη του. Η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί καθήκον της να μνημονεύσει το έργο του. Θα είναι ένα ελάχιστο αντίδωρο να ονομαστεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων «Γεράσιμος Αρσένης» προς τον ίδιο και την οικογένεια του. Τέλος, έστειλε το δικό της μήνυμα η Κεφαλλονίτισσα τ. Υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Είμαστε όλοι εδώ με συγκίνηση με σεβασμό και αγάπη για ενα ξεχωριστό άνθρωπο και Κεφαλλονίτη. Είμαστε όλοι εδώ για ενα διακεκριμένο επιστήμονα και διαννοούμενο. Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε έναν έντονο και φωτισμένο σοβαρό άνθρωπο. Δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του να στηρίζει τις επιλογές του. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναιοδωρία του ειδικα προς εμάς τους νεότερους και τις συμβουλές του. Θα θυμόμαστε την προσφορά του και τη μεγάλη του αγάπη για την Κεφαλονιά. Το αποτυπωμα της ζωής του Γεράσιμου Αρσένη είναι σίγουρα ανεξίτηλο. Η πολιτική του παρακαταθήκη και η στάση ζωής του θα μείνει πάντα πολύτιμη και ζωντανή στη ζωή και στην καρδιά μας».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top