Η «κίτρινη» βίλα που παραχώρησε ο Δήμος Κεφαλονιάς σε σύλλογο ΑμεΑ
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, το δημοτικό συμβούλιο της Κεφαλονιάς με ομόφωνη απόφασή του, παραχώρησε την Βίλα Αντύπα που βρίσκεται στο Ληξούρι, στον σύλλογοΑμεΑ Υπερίων, ύστερα από αίτημα που είχε υποβάλλει ο σύλλογος.
Η βίλα Αντύπα
Το οίκημα αυτό είχε χαρακτηριστεί «κίτρινο» (ακατάλληλο για χρήση μέχρι να γίνουν επισκευές), λίγους μήνες πριν, εξαιτίας των ζημιών που είχε υποστεί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλονιά στις αρχές του 2014.
Έκτοτε, αρχίζει και ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς για τον Υπερίωνα, που βίλα ακούει και βίλα δεν βλέπει, την ώρα που οι ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, ειδικά στην Παλική, είναι μεγάλες και, όσο οι δημόσιες δομές βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, διαρκώς πιο επιτακτικές.
Από την πρώτη στιγμή, από την αίτηση κι όλας που είχε υποβάλλει ο Υπερίωνας, ζητούσε παράλληλα να γίνει μελέτη η οποία θα προσδιόριζε το κόστος και το είδος των εργασιών που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν ώστε να γίνει κατάλληλο το κτήριο.
Η μόδα των προκάτ
Έκτοτε, η μόδα των προκάτ που λανσάρεται τα τελευταία χρόνια στην Κεφαλονιά προκειμένου να στεγάσει όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (μαθητές, ΑμεΑ κ.λπ.) ξαναχτύπησε, και τόσο το προσωπικό του Υπερίωνα, όσο και τα ΑμεΑ μαζί με τους γονείς τους αναγκάζονται να… παστωθούν σε έναν χώρο 60 τετραγωνικών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που οργανώνει ο σύλλογος.
Η Σοφία Μαροπούλου
Τουλάχιστον το… προκάτ βρίσκεται μέσα στον χώρο της Βίλας Αντύπα.
20 άτομα με αναπηρίες, μαζί με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς προσπαθούν να χωρέσουν σε έναν χώρο που, ούτως ή άλλως, δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τα ΑμεΑ. Την ίδια στιγμή, η… κίτρινη βίλα παραμένει χωρίς καν μελέτη ώστε να προσδιοριστεί το κόστος των επισκευών.
Για το λόγο αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε παρέμβαση η πρόεδρος του συλλόγου, Σοφία Μαροπούλου, ζητώντας τα αυτονόητα, να γίνει δηλαδή αυτή η μελέτη ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να βρεθούν τα χρήματα και η περίφημη βίλα να φανεί επιτέλους χρήσιμη. Παράλληλα, και με τη βοήθεια του επικεφαλής της… Ληξουριώτικης παράταξης του ΦΙΚΟ, Ηλία Παρίση, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Υπερίωνα, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρηθεί στο σύλλογο και ένα δεύτερο κτήριο στον ίδιο χώρο ώστε να στεγάσει τις υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης που θέλει να παρέχει ο σύλλογος.
«Έχουμε υπερήλικες γονείς ατόμων με αναπηρία έτοιμους να φύγουν απ’ τη ζωή και έχουμε ΑμεΑ που έχουν μείνει μόνοι τους», θα πει η κ. Μαροπούλου ενώ παράλληλα θα προσθέσει ότι «ο περιβάλλον χώρος είναι 8 στρέμματα αλλά ουδέποτε μας ξεκαθαρίστηκε εάν μας δόθηκε όλη η έκταση ή μέρος αυτής».
Τα φίδια…
Συνεχίζοντας η πρόεδρος θα πει ότι ο σύλλογος δεν είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει τον χώρο, ούτε ο Δήμος όμως μπόρεσε να τον καθαρίσει το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα όσοι κινούνταν μέσα σ’ αυτόν να κινδυνεύουν και από τα φίδια!
Με τα χίλια παρακάλια, θα πει η κ. Μαροπούλου, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς δημιούργησαν μία τεχνική περιγραφή με ενδεικτικό προϋπολογισμό, όχι όμως και με τοπογραφικό διάγραμμα που είναι απαραίτητο για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
180 υπογραφές
Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κυρίως με πρωτοβουλία του κ. Ηλία Παρίση, τα μέλη του συλλόγου (ή καλύτερα της Ένωσης αφού τιτλοφορείται Ένωση Προστασίας τής Ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ) συγκέντρωσαν 180 υπογραφές για την ένταξή του στην ημερήσια ή στην εκτός ημερήσιας διάταξης λίστας θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου.
Παρ’ όλα αυτά, και παρότι είχε προηγηθεί καβγάς ανάμεσα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Ηλία Παρίση σχετικά με το αν θα έπρεπε να μπει το θέμα προς συζήτηση όσο δεν υπήρχε το τοπογραφικό, η κ. Μαροπούλου δέχτηκε τελικά να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αφού μάλιστα έλαβε και την προσωπική διαβεβαίωση γι’ αυτό από τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.