skip to Main Content
Mitsotakis Eu Summit Tele (Copy)

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής: Η άρνηση Μέρκελ σε κορωνοομόλογα, το βέτο Κόντε-Σάντσεθ, η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Bloomberg: Όλο το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής: Η άρνηση Μέρκελ, η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Δραματική ήταν η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της ΕΕ για τα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Η συνεδρίαση έκλεισε με το «βέτο» Ιταλίας και Ισπανίας στο προσχέδιο συμπερασμάτων καθώς δεν περιλαμβάνονταν τα ευρωομόλογα λόγω της άρνησης κρατών-μελών της ΕΕ, κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία.

Γιατί Μητσοτάκης, Μακρόν και άλλοι 7 ηγέτες της ΕΕ ζητούν την έκδοση ομολόγων-corona

Bloomberg: Ολο το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής: Η άρνηση Μέρκελ, η προειδοποίηση Μητσοτάκη – Φωτογραφία: Ian Langsdon, Pool via AP

Σύμφωνα με το Bloomberg η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκληση της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου (το επονομαζόμενο λόγω συγκυρίας «κορωνοομόλογο»).

Σύμφωνα με αξιωματούχους γνώστες της συζήτησης, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει κρίση «επικών» διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας. Πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM (Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.

Το nein της Μέρκελ στα κορωνοομόλογα
Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Μάλιστα, ο τόνος της Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός από πριν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αφού εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου των Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξαν την ιδέα της κοινής έκδοσης «κορωνοομολόγων» σε επιστολή τους πριν από τη συνάντηση.

Με την στάση της Μέρκελ, στοιχήθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Μακρόν: Αυτή η κρίση μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα
Η παρέμβαση της Μέρκελ, ήρθε εν μέσω δραματικών αιτημάτων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Mακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσε να “σκοτώσει” το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.

Το τελεσίγραφο 10 ημερών των Κόντε-Σάντσεθ

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόντε δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατέφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες. Αντ’ αυτού, υποστήριξε ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ – τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup – την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.

Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ηγετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή που καλεί για την έκδοση κορωνοομολόγου, προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια. Χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για το οικονομικό σοκ που υφίστανται, οπότε οι όροι που συνδέονται με οποιαδήποτε δανειοδότηση από τον ESM δεν πρέπει ισχύουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 για τον κορωνοϊό -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, αντιτίθενται σε δανεισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παρόλο που υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ σχετικά με την ανάγκη χρησιμοποίησης των πιστώσεων του ESM ως προληπτική γραμμή στήριξης για τις κυβερνήσεις, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και με ποιους όρους θα πρέπει να εκταμιευθούν τα κεφάλαια απομένουν να διασαφηνιστούν. Σε ένα σημάδι του διαίρεσης που συνεχίζει να μαστίζει τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο ανταπόκρισης στην οικονομική επίπτωση της θανατηφόρας πανδημίας, οι διπλωμάτες που εργάστηκαν για τη σύνταξη κοινής δήλωσης δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον ESM, και απάλειψαν εξ ολοκλήρου την αναφορά στο μηχανισμό ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top