
Η εγκατάλειψη, ο παραλογισμός και η πολιτική βούληση
Παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου (19/3) φορείς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε συνέχεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου που είχε οργανώσει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων στο Εργατικό Κέντρο για τον επιχειρούμενο αποχαρακτηρισμό της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος ανέλυσε την κατάσταση που βρίσκονται οι σχολικές υποδομές του νησιού δύο χρόνια μετά τους σεισμούς και κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική αλλά και την περιφερειακή αρχή που τη συγκαλύπτει έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί. «Αποδείχθηκε ότι οι φόβοι που είχαμε εκφράσει, ξεπερνούσαν αυτά που είχαμε προβλέψει με την πτώση του ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Βιώνουμε μια εγκατάλειψη. Είδαμε τα λεφτά σπό τους κωδικούς να εξανεμίζονται και να φεύγουν για τους δανειστές και να μην πηγαίνουν στους σεισμόπληκτους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στο όνομα της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης. Λένε ότι είμαστε επικίνδυνοι, ανεπιθύμητοι και δεχόμαστε επιθέσεις για να παρουσιάζουν ότι είναι όλα καλά τα πράγματα. Είμαστε, πλέον, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να απορρίψει τα αιτήματα των φορέων απαξιεί και αποπροσανατολίζει. Εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς τον κ. Δρακουλόγκωνα) προς τιμήν σας είπατε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε στις πλάτες μας την κατάσταση και δεν θα αφήσουμε εφ’ όλου ζωής τα παιδιά μας στα κοντέινερ. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε και ζητάμε αλλαγή αντιμετώπισης από την πλευρά της Περιφερειακής αρχής» είπε.
«Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων»
Ο Αντιπεριφερειάρχης, από τη μεριά του, στάθηκε στις μεγάλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν μπορούν να ξεπεραστούν με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή των σχολείων και επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. «Το μείζον σφάλμα ήταν ότι δεν αντισταθήκαμε όταν θέλησε το Υπουργείο να κρατήσει την αρμοδιότητα για να κάνει τα έργα. Εμείς αρνηθήκαμε αυτό να γίνει στην περίπτωση του σεισμού της Λευκάδας. Δεν είναι μόνο το θέμα των χρημάτων. Δεν καταλαβαίνουν οτι εδώ υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη και εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων είναι απίστευτη η ταλαιπωρία που περνάμε. Είναι ντροπή δυο χρόνια μετά να μην έχουν προχωρήσουν οι μελέτες για τα σχολεία και να «κολλάει» το θέμα στην αδειοδότηση. Είναι παραλογισμός ότι δεν έχουν εξαιρέσει την Κεφαλονιά από αυτή τη διαδικασία. Εδώ και οκτώ μήνες δεν μπορούν να πάρουν μια κοινή υπουργική απόφαση για να απεμπλακεί η Κεφαλονιά από αυτή τη διαδικασία και να ξεκινήσει άμεσα η επισκευή των σχολείων. Αν δεν γίνει αυτό θα περάσουν άλλα δύο χρόνια και δεν θα έχει γίνει τίποτα. Εδώ ακόμα δεν έχουν εγκρίνει μελέτες για την οδοποιία της Παλλικής που είναι έτοιμες από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν αντιληφθεί ότι εδώ μιλάμε για ένα σεισμόπληκτο νησί. Και για μένα προσωπικά δεν υπάρχει άρση του σεισμόπληκτου για την Κεφαλονιά, ούτε διαχωρισμός της Βόρειας Κεφαλονιάς από την υπόλοιπη. Για μένα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνει η Πολιτεία σε ένα σεισμόπληκτο νησί» ανέφερε.
Τα κοντέινερ, η «Σπιναλόγκα» και τα… ποντίκια
Παράλληλα, ξεκαθάρισε για το ζήτημα της ποσόστωσης των μαθητών, ότι υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που παραμένουν από πέρσι σε ισχύ και υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αίτημα και για τη φετινή σχολική περίοδο. Όλα αυτά τα ζητήματα ξεκαθαρίστηκε ότι θα τεθούν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τετάρτη (23/3, 15:00) στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη όπου θα ασκηθούν πιέσεις έτσι ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των σχολείων. Τη δική του θέση, για το ζήτημα εξέφρασε ακόμα και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκισγκίνης. «Εδώ γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι θέμα προσωπικό και ανικανότητας αλλά θέμα πολιτικής βούλησης. Ακόμη και η γραφειοκρατία να ξεπεραστεί τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ο,τι έχουμε κερδίσει, έχει γίνει με τον αγώνα των εργαζομένων. Μόνο με την παρέμβαση και τη διεκδίκηση θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι». Εκτός από τους φορείς, πήραν το λόγο και οι παρευρισκόμενοι γονείς, οι οποίοι περιέγραψαν την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι μαθητές στα σχολεία της Παλλικής. «Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα. Είναι ακατάλληλη τελείως η τοποθεσία που έγινε το Λύκειο δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα. Δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα όταν τα νερά από τη βροχή, στάζουν μέσα στα κοντέινερ. Η Παλλική είναι σαν τη Σπιναλόγκα. Δυστυχώς, είμαστε Κεφαλλονίτες μόνο όταν είναι να ψηφίσουμε και όταν έχουμε συμφέροντα» είπαν μεταξύ άλλων ενώ αποκάλυψαν ότι τα κοντέινερ είχαν γεμίσει μέχρι και με ποντίκια (!!!) από τον διπλανό υπόνομο και προσπάθησαν να «καλύψουν» το θέμα, κάνοντας απολύμανση! Στον επίλογο της διαμαρτυρίας, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε: «Η παρέμβαση μας αποτυπώνει την τραγικότητα των δημοσίων υποδομών, αποτυπώνει και τη διάθεση να παλέψουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δεν θα αφήσουμε το λαό μας στη μοίρα του».
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης