skip to Main Content
DSC02332 (Copy)

Η αύξηση της νεανικής παραβατικότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου – Αφορμή ο ξυλοδαρμός εφήβου από ομάδα Ρομά

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης // Δέσποινα Χαρωνη 

Τα φαινόμενα παραβατικότητας από μερίδα Ρομά που έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στους κατοίκους του Αργοστολίου, ήρθαν ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αφορμή για να έρθει το εν λόγω θέμα ήταν το δυσάρεστο περιστατικό που βίωσε η οικογένεια Βαρδαραμάτου. Συγκεκριμένα ο έφηβος γιος της οικογένειας έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από μια ομάδα σχεδόν είκοσι ατόμων Ρομά.

Ακολούθησε συζήτηση για το ζήτημα συνολικά της έξαρσης παραβατικότητας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να ληφθεί απόφαση να γίνει διάβημα προς την ΕΛΑΣ για περαιτέρω αστυνόμευση. Παράλληλα, στις οικογένειες των Ρομά, μέλη των οποίων εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας θα διακόπτεται η καταβολή ενοικίου από τον Δήμο.

Κραυγή αγωνίας από τον Γεράσιμο Βαρδαραμάτο «20 άτομα γρονθοκοπούσαν τον γιο μου»

Αρχικά μίλησε ο πατέρας του θύματος κ. Βαρδαραμάτος, ο οποίος περιέγραψε το περιστατικό, κατά το οποίο ο γιος του δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από μία μικρή αρχικά ομάδα Ρομά, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στο σημείο και συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό και άλλα άτομα Ρομά, στο σύνολό τους. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, όπως είπε, αφενός από την παρέμβαση μίας κυρίας που περνούσε από το σημείο και αφετέρου από την παρέμβαση άλλου Ρομά που βρέθηκε στο σημείο, ο οποίος απομάκρυνε τους δράστες πάνω από τον 14χρονο. Εξέφρασε την απόγνωση που ένιωσε όταν προσέφυγε στον εισαγγελέα για να λάβει την απάντηση ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας των δραστών «τα χέρια του ήταν δεμένα».

Ο Θεόφιλος για την έξαρση της παραβατικότητας

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Αργοστολίου συνέδεσε το παραπάνω περιστατικό και με άλλα περιστατικά παραβατικότητας στην πόλη, τα οποία δεν αφορούν μόνο τους Ρομά, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό δεν δημιουργούν προβλήματα, πλην μερικών εξ αυτών, αλλά και άλλα άτομα. Τα περιστατικά αυτά έχουν να κάνουν με ναρκωτικά, επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές και άλλα που οδηγούν στην πολιτιστική και κοινωνική υποβάθμιση της πόλης. Συγκεκριμένα στα χέρια του δημάρχου έφτασε επιστολή διαμαρτυρίας υπογεγραμμένη από 120 αγανακτισμένους με την κατάσταση κατοίκους της οδού Ριζοσπαστών. Ακόμη έκανε λόγο και για καταγγελίες σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στον κήπο του Νάπιερ. Ακολούθως κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία περιελάβανε την αύξηση αστυνόμευσης στο Αργοστόλι στις περιοχές που παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την κατηγορία των Ρομά ανέφερε ότι λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει η διακοπή καταβολής ενοικίου στις οικογένειες οι οποίες παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Η αντιπολίτευση

Ο Αλέξανδρος Παρίσης επισήμανε την μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο σώμα της αστυνομίας. Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του σε ότι αφορά την διακοπή εκμίσθωσης της κατοικίας των Ρομά λέγοντας πως αυτό το μέτρο μάλλον τα αντίθετα από τα επιθυμείτε αποτελέσματα θα φέρει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Αργοστόλι πλέον είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Ο Αλέξανδρος Παντελιός ανέφερε ότι η τοποθέτηση του δημάρχου στοχοποιεί μια συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας. Ακόμη τάχθηκε ενάντια στη διακοπή καταβολής του ενοικίου. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι αρνείται να λάβει ουσιαστική θέση για το ζήτημα και ότι προσπαθεί να το αντιμετωπίσει επιφανειακά.

Ο Διονύσης Λυκούδης υπενθύμισε ότι σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της τέως δημοτικής αρχής Κεφαλονιάς είχε ληφθεί απόφαση, σχετικά με τις παραβάσεις των Ρομά και την διακοπή εκμίσθωσης ενοικίου από το δήμο και ότι δυστυχώς αυτό το μέτρο θα δώσει και τη λύση.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως πρέπει να αναζητηθεί και να γίνει παρέμβαση στη ρίζα του προβλήματος. Θα πρέπει, δηλαδή, να δοθεί βαρύτητα στην ένταξή τον κοινωνικών αυτών ομάδων στην ευρύτερη κοινωνία και αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς με περισσότερη αστυνόμευση.

Ο Νίκος Ανουσάκης ανέφερε ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής είναι στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι όλοι οι πολίτες έχουν και δικαίωμα και υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία. Όσον αφορά τη γενικότερη έξαρση παραβατικότητας πρότεινε στο διάβημα του Δήμου προς την Αστυνομία να υπάρξει αναλυτική αναφορά των σημείων που παρατηρείται το πρόβλημα ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Εν τέλει η πρόταση της  δημοτικής αρχής, η οποία συμπεριέλαβε τις προτάσεις Ανουσάκη, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, ενώ κατά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη του Παντελειού «Κεφαλονιά Νησί για όλους».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top