skip to Main Content
20374577 10155251955170783 4469776508063377965 N (Copy)

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο «Η θυσία», η συγγραφέαςΆννα Γαλανού θα βρίσκεται στην Κεφαλονιά εντός της εβδομάδας για δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, στα βιβλιοπωλεία Happy House και Σταματελάτου αντίστοιχα.
Τα Κεφαλονίτικα Νέα  To voutospress.gr  και η στήλη ExLibris, με χαρά σας παρουσιάζουν την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε η συγγραφέας:
Το τελευταίο σας βιβλίο, η «Θυσία», διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα, εποχή κατά την οποία στη Μεσόγειο επικρατούν η Ενετοκρατία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον ώστε να επιλέξετε αυτήν την εποχή για καμβά του μυθιστορήματος;
Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, με πολλά γεγονότα, που σηματοδοτούν μεγάλες ιστορικές αλλαγές. Οι δυο Αυτοκρατορίες που αναφέρατε παραπάνω, εποφθαλμιούν, κάθε μια για λογαριασμό της, τις κτήσεις της άλλης. Από την άλλη μεριά, κουρσάροι και πειρατές διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις θάλασσες, με τους κατακτητές. Ο λαός, έτσι κι αλλιώς, είναι υπό κατοχή, και υποφέρει τα πάνδεινα, ενώ  ταυτόχρονα δέχεται σφοδρές κουρσάρικες επιθέσεις, ακόμα και μέσα στα χωριά και στις παράκτιες πόλεις. Επίσης πλήττεται από επιδημίες (κυρίως πανώλη) και φυσικές καταστροφές (σεισμούς και σιτοδείες). Αυτό είναι το πλαίσιο της εποχής όπου τοποθετώ την ιστορία  μου.
Το κέντρισμα για να αναφερθώ σε αυτή την περίοδο, είναι η άγνωστη, σε πολλούς, Ενετική κατοχή της Κρήτης, η οποία ήταν οδυνηρά σκληρή και κράτησε 458 χρόνια.

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Ρούσα, είναι μία δυναμική, νέα γυναίκα που αρνείται να υποταχθεί στη μοίρα της και στις εντολές των άλλων και αποφασίζει να χαράξει το δικό της δρόμο, πρόθυμη να πληρώσει το ανάλογο τίμημα. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μία τέτοια ηρωίδα μπορεί να συντροφεύσει ή και να εμπνεύσει τη σημερινή γυναίκα του 21ου αιώνα;
Αυταπάρνηση – δικαιοσύνη – αγάπη – ανιδιοτέλεια – πίστη – αφοσίωση –αγωνιστικότητα … είναι μερικά από τα επίθετα, με τα οποία οι αναγνώστριες μου, χαρακτηρίζουν την ηρωίδα μου, την Ρούσσα. Αυτό σημαίνει πολλά για μένα και με τα δικά τους λόγια απαντώ στην ερώτησή σας.
Η ‘’Θυσία’’ είναι ένα βιβλίο γνώσης, ο αναγνώστης δεν διαβάζει απλά μια ιστορία, μπαίνει μέσα στην ίδια την ιστορία, μαθαίνοντας και το δικό του παρελθόν. Αυτό είναι κάτι, που πιστέψτε με, ενδιαφέρει πάρα πολύ, ειδικά σήμερα, όπου σχεδόν όλα είναι απατηλές εικόνες, οι οποίες εναλλάσσονται από στιγμή σε στιγμή, χάνοντας φυσικά την ουσία και την αξία τους.
Το βιβλίο «Θυσία» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Οι δρόμοι της Καταιγίδας». Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος και ποιο θα είναι το θέμα του;
Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο ‘’Εκδίκηση’’, θα κυκλοφορήσει στις 11 Οκτωβρίου. Ξεκινά από εκεί ακριβώς όπου τελειώνει η Θυσία. Στην Εκδίκηση, ‘’Οι δρόμοι της καταιγίδας’’, μας οδηγούν από τα Χανιά και το Ελαφονήσι, στην μήτρα της Ενετοκρατίας, στην Γαληνοτάτη Βενετία. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο ένταση, με έντονα συναισθήματα και πολλές ανατροπές, αλλά και περιγραφές της Βενετίας την αντίστοιχη εποχή.
Τέλος, μία πιο γενική ερώτηση. Ποιος πιστεύετε ότι είναι, ή οφείλει να είναι, ο ρόλος του διανοούμενου, και πιο συγκεκριμένα του συγγραφέα, στην  Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;
Κατά την γνώμη μου σεμνός και διεισδυτικός, τόσο με τη στάση ζωής του, όσο και μέσα από τα βιβλία που προσφέρει στο κοινό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαφωνήσεις και να εναντιωθείς σε ένα σύστημα που βιώνεις καθημερινά. Ο συγγραφέας δεν έχει πολλούς, έχει όμως ένα, ίσως τον δυνατότερο. Έχει την δυνατότητα να μπαίνει μέσα στο μυαλό του αναγνώστη. Δεν έχει σημασία τι βιβλία γράφει καθένας μας, σημασία έχουν οι αξίες που έχουμε μέσα μας και πως τις περνάμε στον κόσμο.
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι κάτι πολύ σημαντικό, όμως η κρίση αξιών είναι σημαντικότερο και η υποχρέωση μας απέναντι στις επόμενες γενεές απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Γαλανού.
Κι εγώ!
Η συγγραφέας Άννα Γαλανού
Η Άννα Γαλανού θα βρίσκεται στο Ληξούρι στις 02/08/2017 στο βιβλιοπωλείο Happy House και στο Αργοστόλι την επόμενη μέρα 03/08/2017 στο βιβλιοπωλείο Σταματελάτου.  Περισσότερα για τις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να δείτε εδώ.
Μπορείτε να διαβάσετε για το βιβλίο «Θυσία» στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Διόπτρα εδώ ή στην προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως εδώ.
Την ευχαριστούμε πολύ!
Δήμητρα Σταυρίδου 
μεταφράστρια 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top