skip to Main Content
Img 0679 Copy

«Ζητάμε νέα περιβαλλοντική μελέτη για το αεροδρόμιο» Συνέντευξη Video .

DSC00187_

Μια ημέρα μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγο πριν αναχωρήσει για την Κέρκυρα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα του αεροδρομίου Κεφαλληνίας και όχι μόνο.

Το πρώτο σημείο που ανέλυσε αφορούσε το σχέδιο των επιχειρούμενων απαλλοτριώσεων στον Κρατικό Αερολιμένα «Άννα Πολλάτου» υπογραμμίζοντας: «Έχουμε ήδη αποφάσεις δύο συλλογικών οργάνων. Του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου που ταυτίζονται με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Η στόχευση και η απαίτηση μας προς τις κυβερνητικές αρχές είναι να απαλειφθούν οι όροι που προβλέπονται απαλλοτριώσεις μέσα από τις προηγούμενες ληφθείσες αποφάσεις περιβαλλοντικών όρων. Ταυτόχρονα ζητούμε την προώθηση μιας νέας περιβαλλοντικής μελέτης που θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει την κατάσταση έτσι ώστε μέσα από την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να καταλήξουμε σε μια στρατηγική για το αεροδρόμιο που θα βασίζεται στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Προγραμματίζονται, πλέον, συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, ξεκινώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος». Ο κ. Γαλιατσάτος σχολίασε και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι «είναι φανερό ότι δεν έχουμε την ίδια πολιτική αντιμετώπισης των πραγμάτων. Αλλα αναζητεί η Περιφέρεια άλλα το ΤΑΙΠΕΔ. Εκείνοι έχουν τη λογική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και χρειάζονται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην διωχθούν ποινικά. Εμείς προσανατολιζόμαστε στη διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».

Τα έργα, ο Καλλικράτης και η… τύχη του Γκούση
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα έργα που εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν από την ΠΙΝ στην Κεφαλονιά και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά αφορούν το έργο του compact βιολογικού καθαρισμού του Φισκάρδου, το έργο ανάπλασης της οδού Π. Βαλλιάνου, της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου και του χώρου από τη Γέφυρα Δεβοσέτου έως τη Λαχαναγορά και τέλος τη διαμόρφωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου «Θουκιδίδης Βαλεντής» που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι όπως δεσμεύτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει προσεχώς μια νέα συνεδρίαση για να συζητηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για έργα, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση πλέον θα κινηθούν γύρω από το θεσμικό του πλαίσιο, που αφορά το μεγάλο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου και θα ακολουθήσει το χωροταξικό». Ο Περιφερειάρχης σχολίασε ακόμη το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων των νέων σχολείων από τον Περιφερειακό Διευθυντή, Κώστα Γκούση σε βάρος του Προέδρου της ΕΛΜΕ, Διονύση Γεωργόπουλου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό αλλά και τις καταγγελίες του για τη διαχείριση των οικονομικών της Περιφερειακής Αρχής, θα πρέπει ήδη να θεωρείται «ξένο σώμα» από την παράταξη της ΑΝΑΣΑ. «Είναι απόφαση μας να παραπεμφθεί στην ολομέλεια της παράταξης και να κληθεί να εξηγήσει τη δημόσια συμπεριφορά του την τελευταία περίοδο. Δεν είναι μόνο αυτό που έγινε στις 12 Σεπτέμβρη σε βάρος του Προέδρου της ΕΛΜΕ αλλά έχουμε και μια συνέχεια με ανυπόστατες καταγγελίες στα τοπικά ΜΜΕ της Κέρκυρας προς την περιφερειακή αρχή για τη διαχείριση των οικονομικών. Επειδή αυτά θίγουν την ίδια την εικόνα της παράταξης θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς και θα αποφασίσουμε για την τύχη του».

«Σαμποτάζ» στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου!
Καταλήγοντας, ο κ. Γαλιατσάτος αποκάλυψε «την άθλια», όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς να… σαμποτάρει τη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου, που αναμένεται να διεξαχθεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στην Κέρκυρα. Ειδικότερα, με έγγραφο, που λάβαμε στα χέρια μας, η Υπηρεσία επέστρεψε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 2.780 ευρώ για τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας μέσω της Παιδικής Χορωδίας της Γαλλικής Σχολής Αργοστολίου με το… αστείο επιχείρημα ότι «η εκδήλωση αυτή δεν προσφέρει πολιτιστικό προϊόν στον πολίτη της ΠΕΚ καθώς η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα»! Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η δαπάνη που θα επωμισθεί η ΠΕΚ φαίνεται να ενισχύει οικονομικά το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΠΕ Κέρκυρας»! Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε: «Εξελίσσεται μια άθλια προσπάθεια της δημοσιονομικής υπηρεσίας να εμποδίσει τη διαδικασία του Φεστιβάλ χωρίς να εγκρίνουν τη μετακίνηση των παιδιών. Εμείς, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Μιλάμε για μια προσπάθεια να αναδειχθούν ταλέντα και αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό, όπως κι άλλες ανάλογες δράσεις, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργούμε πολιτισμό». Στις επιμέρους ερωτήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Γαλιατσάτος ρωτήθηκε για τα 5 εκατ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί να δοθούν από Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη σεισμόπληκτη Παλλική λέγοντας ότι «βρέθηκε η φόρμουλα μέσω μιας ρύθμισης που υπογράφηκε για ένα πολυνομοσχέδιο του Καλλικράτη έτσι ώστε να δώσουμε τα ονόματα των έργων που επιθυμούμε να χρηματοδοτηθούν από αυτό το ποσό. Πρόκειται για έργα που αφορούν αποκλειστικά την αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Παλλικής και το ποσό του 1.650.000 ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί να δοθεί στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου». Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας ρωτήθηκε για το δρόμο του Χάρακα, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια και προχωράει, πλέον, με γοργούς ρυθμούς το έργο, ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί τελικά εντός του 2016.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top