skip to Main Content
Thumbnail Χ.ΤΕΤΡΑΔΗ (Copy)

Ζάκυνθος Τουρισμός

Χρ. Τετράδη: Αναμένονται αφίξεις από τα τέλη Απριλίου αν όλα πάνε καλά με την πανδημία

Μπορεί η εικόνα για τον τουρισμό να είναι καλύτερη για το 2022  αναφορικά με τις αφίξεις αλλά εκείνο που ανησυχεί τους ξενοδόχους είναι τα αυξημένη κόστη που δημιουργούνται με τις νέες τιμές της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς συνεχίζουν να ζητούν εκπτώσεις για την τρέχουσα χρονιά, χωρίς όμως να δίνουν ούτε τις συνηθισμένες προκαταβολές.

Τη δύσκολη οικονομικά χρονιά που περιμένει τους επιχειρηματίες του τουρισμού περιέγραψε μιλώντας στον –Ε- η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Χριστίνα Τετράδη η οποία είπε ότι οι κρατήσεις για τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα για τη Ζάκυνθο που διαφημίζουν οι τουρ οπερέιτορς έχουν γίνει με εκπτώσεις και προσφορές.

Αναφορικά με την καταγραφή των στοιχείων και τη σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η κ. Τετράδη δήλωσε: «Κάνοντας έναν απολογισμό με σαφή στοιχεία όπως γίνεται πάντα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα αυτά που έπρεπε για να έχουμε την σωστή αποτύπωση του 2021.

Τη χρονιά που πέρασε λειτούργησε το σύνολο των ξενοδοχείων το 96%, ενώ το 2020 λειτούργησε το 60%.  Ο συνολικός τζίρος είναι 5,48 δις, δηλαδή χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2019 κατά 35%.

Μπορούμε λοιπόν με σαφήνεια να πούμε ότι το 2021 πήγε καλύτερα αλλά τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχίζουν την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι εργάζονται άμεσα στον τουρισμό αλλά και πόσοι εργάζονται έμμεσα. Η απασχόληση μειώθηκε μόνο 6%, άρα τα ξενοδοχεία κρατάνε την απασχόληση, ενώ συνέχισαν να γίνονται και οι επενδύσεις είτε με ανακαινίσεις είτε με νέες μονάδες».

 Ερωτηθείς για την εικόνα που υπάρχει τώρα για τις αφίξεις του 2022 η κ. Τετράδη είπε ότι αν όλα πάνε καλά με την πανδημία θα έχουμε αφίξεις τα τέλη Απριλίου και συμπλήρωσε: «Για το 2022 τα πράγματα θα είναι καλύτερα αν και η πανδημία με τις μεταλλάξεις είδατε τι έκανε μέσα στο Δεκέμβριο με την ΟΜΙΚΡΟΝ.

Η Ελλάδα βγαίνει από την πανδημία με τη θεώρηση ενός σύγχρονου προορισμού που μπορεί να ανταπεξέλθει με ασφάλεια σε μεγάλες δυσκολίες όπως αυτή του κορονοϊού. Αυτό μας δίνει προβάδισμα στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Όμως μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία γιατί όλα είναι υπό αυτή την αίρεση. Ο κόσμος όμως θέλει να ταξιδέψει».

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα έχουμε έκρηξη των κρατήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές και η ΤUI Μ. Βρετανίας ανέφερε πως τρία ελληνικά νησιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος , περιλαμβάνονται στις δέκα κορυφαίες επιλογές των Βρετανών για διακοπές.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα η κ. Τετράδη δήλωσε: «Ακούμε από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς ότι τώρα γίνονται κρατήσεις αλλά αυτά γίνονται με ειδικές προσφορές.

Παλιά εισπράτταμε προκαταβολές αλλά τώρα δεν γίνεται κάτι τέτοιο και οι τουρ οπερέιτορς  απαιτούν εκπτώσεις χωρίς να δίνουν προκαταβολές.

Για το 2021 οι προκαταβολές ήταν στο -80% και κάτι αντίστοιχο φαίνεται για το 2022 αλλά αυτό μας δίνει μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας στα ξενοδοχεία».

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές η κ. Τετράδη είπε ότι στο μέσο ελληνικό ξενοδοχείο τα χρήματα αυτά εξασφάλισαν τις πληρωμές των εργαζομένων και την λειτουργία του για ένα διάστημα.

Αναφορικά με την κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που πρέπει  να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη χρονιά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων και του πληθωρισμού η κ. Τετράδη είπε  τα εξής: «Υπάρχουν αυξημένα κόστη λειτουργίας για το 2022 λόγω της ενέργειας, των πρώτων υλών, των υγειονομικών μέτρων κλπ.

Μόνο το 36% των ξενοδοχείων δήλωσε πως έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022 και οι περισσότεροι είναι με τις ίδιες τιμές ενώ ένα 20% είναι με μειωμένες τιμές.

Μπορεί οι τουρ οπερέιτορ να διαφημίζουν ότι πουλάνε αλλά οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι ίδιες όταν την ίδια στιγμή το κόστος ζωής έχει ανέβει, ενώ μιλάμε ακόμα και για εκπτώσεις. που φτάνουν στο 25%. Τώρα δεν πληρώνουν, ζητάνε επιπλέον προσφορές και εκπτώσεις και δεν υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για να βάλουν μπροστά τις μηχανές και να κάνουν συντηρήσεις  τα ξενοδοχεία, ειδικά εμείς που είμαστε πάνω στη θάλασσα. Θέλουμε λοιπόν μέτρα που θα είναι στοχευμένα για να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και μάλιστα σωστά».

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top