skip to Main Content
20191007 144231 (Copy)

Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Κεφαλονιάς για τις καταστροφές από τις πλημμύρες [εικόνες]

Gepostet von Βουτος Διονυσιος am Montag, 7. Oktober 2019

Ρεπορτάζ// Ανδρέας Αρβανιτάκης

Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της περιφέρειας Κεφαλονιάς και Ιθάκης παρουσία της περιφερειάρχη κας Ρόδης Κράτσα, με τη συμμετοχή των δημάρχων των πληγεισών περιοχών. Εκεί αν και προς στιγμή επικράτησε σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα, εντούτοις συμφώνησαν και αποφάσισαν την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την λήψη μέτρων και την προώθηση έργων όπως ο αγωγός της Αγίας Ευφημίας, που θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τους κατοίκους των νησιών μας και τις περιουσίες τους.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί περιοδεία της κας Κράτσα, συνοδεία των Αντιπεριφερειαρχών, του βουλευτή Κεφαλονιάς Παναγή Καππάτου, του δημάρχου Σάμης Γεράσιμου Μονιά, του προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βαγγέλη Ανδρεάτου κα.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα και των Αντιπεριφερειαρχών κκ. Σταύρου Τραυλού και Σωτήρη Κουρή.

Ρόδη Κράτσα

Ξεκινώντας τις δηλώσεις της η κα Κράτσα τόνισε πως ξεκίνησε, ως όφειλε, η συζήτηση για την κατάσταση της πολιτικής προστασίας στα νησιά μας. Κατά τη συζήτηση αυτή οι αντιπεριφερειάρχες Σταύρος Τραυλός και Σωτήρης Κουρής επεσήμαναν τις ανάγκες παρεμβάσεων και προέταξαν την ανάγκη να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές ως έκτακτης ανάγκης και πλημμυροπαθείς, ώστε να λάβουν και την αντίστοιχη βοήθεια οικονομική και τεχνική. Διαπίστωσε η ίδια από πρώτο χέρι, πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι συνέπειες της εμφανείς. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η άναρχη δόμηση και η παρέμβαση στα ρέματα και την ροή των υδάτων.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα και αγαστή συνεργασία και τα αποτελέσματα αυτά έγιναν εμφανή από την ταχύτητα των παρεμβάσεων, για την προστασία πρωτίστως της ζωής των πολιτών. Παράλληλα, έγινε σαφές η ανάγκη υλοποίησης κάποιων έργων, που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, όπως η κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην Αγία Ευφημία, που θα οδηγεί τουλάχιστον το 70% των νερών των πλημμυρών στη θάλασσα. Αποφασίστηκε λοιπόν η υλοποίηση της μελέτης για την κατασκευή του αγωγού και παράλληλα θα επικαιροποοιηθει ένα σχέδιο ευρύτερης παρέμβασης στην Πύλαρο. Θα διερευνηθούν τα αίτια που προκλήθηκαν αυτές οι καταστροφές σε βάθος, προκειμένου να ακολουθήσουν ουσιαστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η αποτελεσματική προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από τα καιρικά φαινόμενα. Ειδικά η Κεφαλονιά απαιτεί εξέταση σε βάθος του γεωλογικού της υποβάθρου και σταδιακά να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύνολο του νησιού.

Ευχαρίστησε τις υπηρεσίες για την ανταπόκριση τους, τους δήμους και τις εμπλεκόμενες αρχές για την αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων. Κλείνοντας τόνισε πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα για την επίλυση του οποίου θα πρέπει να υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση και συνεργασία των φορέων σε όλα τα επίπεδα.

Παναγής Καππάτος

Ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης εξήρε την ανταπόκριση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, ενώ τόνισε πως στις αυτοψίες τις οποίες παρακολούθησε έγινε εμφανές το πρόβλημα των ανθρωπίνων παρεμβάσεων. Δήλωσε καθαρά πως θα είναι αρωγός στα αιτήματα της περιφέρειας στα αντίστοιχα υπουργεία. Έφερε παράδειγμα την ανακήρυξη των πληγεισων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης, αίτημα το οποίο ήδη έχει προωθήσει στον υφυπουργό κ. Θωμά. Εκτίμησε ότι είναι θέμα ολίγων ημερών η εν λόγω κήρυξη. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις τόνισε πως ως κυβερνητικός βουλευτής, θα το τρέξει με όποιο τρόπο μπορεί, αφού γίνουν οι καταγραφές, ενώ και οι ιδιώτες θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις. Η κα Κράτσα συμπλήρωσε πως θα γίνει ευρεία ενημέρωση του κοινού για το θέμα αυτό.

Σταύρος Τραυλός

Άμεση προτεραιότητα η επικαιροποίηση της μελέτης για τον αγωγό της Αγίας Ευφημίας και η πρόσληψη των μηχανημάτων, που μετά την λήξη της σύμβασης ενός εκ των χειριστών, αυτά κάθονται. Αυτά είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τραυλός. Και τα δύο, όπως είπε, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων, τόνισε ο κ. Τραυλός, ότι απαιτείται και βοήθεια από την κυβέρνηση και ζητήθηκε στον βουλευτή να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαρίστησε με την σειρά του τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας που έχουν υπερβεί τα ανθρώπινα όρια, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Σωτήρης Κουρής

Αν και οι Κεφαλλονίτες έχουν συνηθίσει να ζουν με τα φυσικά φαινόμενα αυτά πλέον έχουν ενταθεί τόνισε ανοίγοντας την ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρής. Παρόλα αυτά για ακόμη μια φορά η αντιμετώπιση ήταν αποτελεσματική και άμεση.

Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους ο κ. Κουρής τόνισε πως η πρόνοια είναι αρμοδιότητα του Δήμου, όπως και η αποκατάσταση των οικοσκευών. Η αποκατάσταση των ρεμάτων και των επιχειρήσεων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ οι ζημιές στα σπίτια αφορούν το ΤΑΣ.

Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει σαφές πού μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να λάβουν τη βοήθεια και την ενίσχυση που χρειάζονται και δικαιούνται. Η αποκατάσταση και η παρέμβαση που αποφασίστηκε ασφαλώς θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώστε να γίνει αποτελεσματικά και σωστά. Στο βαθμό που μπορεί η Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα.

Κατά τις ερωτήσεις που έγιναν, περί ευθυνών και απόδοσή τους, τόσο η Περιφερειάρχης όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες, δεν θέλησαν να σχολιάσουν ή να μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Τόνισαν πως αυτό που μετράει τώρα είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, των ελλείψεων και των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής από κοινού κ η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top