skip to Main Content
Pjimage

Ερώτηση ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

προς τον δήμαρχο Αργοστολίου για τα αντιπλημμυρικά έργα

ΕΡΩΤΗΣΗ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: « ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ »

Κ. Δήμαρχε

Προ ολίγων ημερών εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Λουρδάτων, η οποία κατέκαψε εκτεταμένη αγροτοδασική περιοχή και απείλησε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, πολίτες και επισκέπτες. Η ίδια περιοχή είχε πληγεί από πυρκαγιά και κατά την περσινή περίοδο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαθούς, όσο και σε άλλες περιοχές της επικράτειας του Δήμου μας, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Γνωρίζετε ότι μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε βασικές υποδομές και περιουσίες και συμβάλλουν καθοριστικά στην υποβάθμιση του ίδιου του εδάφους με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν.

Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, όλων των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών για την παραπάνω κατάσταση είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα εξηγήσιμη, αφού εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν, άφησαν αθωράκιστο αυτόν τον τόπο. Όντας γι αυτούς η γη και η κατοικία εμπορεύματα, αλλά και τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μόνο με γνώμονα το κέρδος, άφησαν στο έλεος των πλημμυρών ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, δημόσιες υποδομές κ.α. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση επίμαχων περιοχών, (Διλινάτα-Φαρακλάτα, Λαγκάδα, Σιμωτάτα, Βλαχάτα, Θηνιά κ.α. ), όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, αλλά συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, διαβεβαίωναν πριν, (ακόμη και μετά) τις καταστροφές, ότι η αντιπλημμυρική προστασία ήταν επαρκής.
Ακόμη και σήμερα, δεν έχουν προχωρήσει, την ουσιαστική οριοθέτηση και την προστασία των υδατορεμάτων, τα τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα και τις υποδομές για την απρόσκοπτη απορροή των επιφανειακών νερών (ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί οι ανεμογεννήτριες Διλινάτα-Φαρακλάτα), την αναδάσωση και την αναπλήρωση της δασικής βλάστησης , τα μέτρα για την άναρχη δόμηση και την καταπάτηση – κλείσιμο ρεμάτων κ.α., ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τους αναγκαίους μηχανισμούς παροχής βοήθειας.
Κύριε Δήμαρχε
Επειδή είναι επείγουσα ανάγκη να δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω γιατί αλλιώς θα πολλαπλασιάζεται η ένταση του φαινομένου κι θα μπαίνουν καθημερινά σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, επειδή τα παραδείγματα είναι πολλά και παραμένουν και σήμερα σε επικίνδυνη εκκρεμότητα, επειδή τέλος οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, Ερωτάσθε:
• Εάν έχετε δρομολογήσει άμεσα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από τις πυρκαγιές και ποια είναι αυτά.
• Εάν έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών στο Δήμο Αργοστολίου
• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντιπλημμυρική μελέτη στην περιοχή « Λαγκάδας» στα Φαρακλάτα και τι μέτρα προστασίας θα πάρετε για το παραλιακό μέτωπο του Αργοστολίου που εμφανίζει με την πρώτη βροχόπτωση έντονα προβλήματα απορροής όμβριων, που δημιουργούν καταστροφές και σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων.
• Τι μέτρα θα πάρετε προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοτικές ή κρατικές (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, δασαρχεία κ.λπ.) με το απαραίτητο προσωπικό και να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα;

Αργοστόλι 22 Σεπτέμβρη 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αργοστολίου
Σταύρος Γρηγορόπουλος , Γιάννης Κουρούκλης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top