skip to Main Content
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΜΗΣ 1 (Copy)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΣΤΑΘΕΝΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

Στις 29/1/2021 αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, επισκέφθηκε το Δήμαρχο Σάμης, κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέτη και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σάμης. Πέραν των τεραστίων καταστροφών που επήλθαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανό” και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, σημαντικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, απαιτούνται σε οργανικές θέσεις 79 υπάλληλοι πλην όμως σήμερα υπηρετούν μόλις 15 υπάλληλοι. Μεγαλύτερο δε είναι το πρόβλημα στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία καλείται να αναλάβει την επίβλεψη εγκεκριμένων έργων αποκατάστασης.

Ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέθεσε σε 4 υπαλλήλους τεχνικού προσωπικού την επίβλεψη της υλοποίησης 4 συγκεκριμένων δημοσίων συμβάσεων έργου ενώ και ο Δήμος Αργοστολίου διαθέτει στο Δήμο Σάμης με προγραμματική σύμβαση έναν υπάλληλο της Τεχνικής του Υπηρεσίας μέχρι τις 31/12/2021, ενέργειες που συμβάλλουν  στην άμεση πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των υποδομών.

Πέραν όμως αυτών των θετικών πρωτοβουλιών, απαιτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, η άμεση προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την μόνιμη πλήρωση των κενών θέσεων στον νεοσυσταθέντα Δήμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών του αλλά και η πλήρης αποκατάσταση των καταστροφών που προήλθαν από τον “Ιανό” .

Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε χθες από το Κίνημα Αλλαγής προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η με αρ. κατ. 3737/467/1-2-2021 Ερώτηση – Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτριος Μπιάγκης και η Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει εγγράφως εάν στους νεοσυσταθέντες από το 2019 Δήμους, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης πρόκειται να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος. 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σε αγαστή συνεργασία με τη Πρόεδρο και τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά για την ανάδειξη τοπικών μας ζητημάτων και για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων προς όφελος της κοινωνίας. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας ότι θα αγωνιστούμε για τη πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων των νησιών μας!

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΜΠΙΑΓΚΗΣΒουλευτής Ν.Κερκύρας –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ1Αθήνα, 1-2-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Υποστελέχωση και υπολειτουργίαΝησιωτικώνΝεοσυσταθέντων Δήμων Το άρθρο 154 του Νόμου 4600/2019 (ΦΕΚ Α’ 43/9.3.2019), το οποίο αφορά την Τροποποίηση του άρθρου 1 του Νόμου 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) και επί της ουσίας ορίζει τη διάσπαση των πρώην Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και τη δημιουργία των Δήμων Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Ανατολικής Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Μυτιλήνης,Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Σερβίων και Βελβεντού, παρά τις όποιες, ενδεχόμενες, αρχικές φιλόδοξες προβλέψεις του,περί λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των νεοσυσταθέντων Δήμων, έχει επιφέρει το ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.Συγκεκριμένα, σε πολλούς νεοσυσταθέντες Δήμους είναι πια έντονη και ευδιάκριτη η υποστελέχωση των υπηρεσιών, με άμεσο επακόλουθο την υπολειτουργία των δομών και την αγανάκτηση των εναπομεινάντων εργαζομένων σε αυτές.

Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι στο Δήμο Σάμης Κεφαλληνίας που επλήγη από το Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανός”, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, υπηρετούν στις οργανικές θέσεις Π.Ε. 5 αντί 23 υπαλλήλων, στις οργανικές θέσεις Τ.Ε. 2 αντί 17 υπαλλήλων, στις οργανικές θέσεις Δ.Ε. 7 αντί 27 υπαλλήλων και στις οργανικές θέσεις Υ.Ε. 1 αντί 12 υπαλλήλων, ήτοι απασχολούνται συνολικά 15 υπάλληλοι αντί 79 υπαλλήλων που απαιτούνται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του Δήμου.

Ακόμα, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σάμης, υπηρετεί μία Αγρονόμος –Τοπογράφος Μηχανικός και ένας Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, ενώ δεν έχει καλυφθεί η προβλεπόμενη θέση του Πολιτικού Μηχανικού, ειδικότητα καθ ‘όλα αναγκαία και απαραίτητη τόσο για την επίβλεψη εγκεκριμένων έργων όσο και για την αποκατάσταση υποδομών. Το κενό αυτό δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλες καθυστερήσεις και στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί το απαραίτητο κονδύλι για την υλοποίηση του έργου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ Βουλευτής Ν.Κερκύρας –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

2Επειδή, είναι χρέος μας να διασφαλίζουμε και να διαφυλάττουμε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιώνκαι δη των Νησιωτικών ΔήμωνΕπειδή, στο Δήμο Σάμης Κεφαλληνίας οι ζημιές είναι πια «δυσβάσταχτες» και «ανυπολόγιστες» και δεν χωράνε πια άλλες καθυστερήσειςΕπειδή, είναι καθήκον μας, να Νομοθετούμε, σεβόμενοι όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμά μας περί «Νησιωτικότητας»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ1) Ποια είναι ταεν τέλειοργανικά κενά ανά κλάδο και ειδικότητασε κάθε νεοσυσταθέν Δήμο;(Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά τα κενά ανά Δήμο και ανά Ειδικότητα για όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων).2) Εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε στην προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την πλήρωση των κενών θέσεων; Αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής;3) Εάν προτίθεστε να μεσολαβήσετε προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο Δήμο ΣάμηςΚεφαλληνίας, ιδιαίτερα στη Τεχνική του Υπηρεσία, έτσι ώστε καταφέρει εν τέλει ηυπηρεσίανα ανταποκριθεί άμεσαστην αποκατάσταση των καταστροφών που επέφερεο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ιανός”;

Οι ερωτώντες

Βουλευτές

Δημήτρης Μπιάγκης Βουλευτής Κέρκυρας

Ευαγγελία Λιακούλη Βουλευτής Λάρισας

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top