
Επιτυχόντες πανελληνίων:
Τα όνειρα δεν σταματούν στο Πανεπιστήμιο


Χαρά, συγκίνηση, απογοήτευση, δικαίωση. Όλα αυτά τα συναισθήματα βίωσαν αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων όταν βρέθηκαν μπροστά από τον πίνακα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ολοι οι επιτυχόντες καλούνται πλέον να χαρούν το νέο και ιδιαίτερο κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή τους, αυτό των φοιτητικών τους χρόνων, έχοντας πάντα φυσικά στο μυαλό τους τις προοπτικές που θα τους δώσουν οι σπουδές τους για την επαγγελματική τους απασχόληση στο μέλλον. H ιστοσελίδα «www.efimeridakefalonia.gr» μίλησε με ορισμένους από τους επιτυχόντες της Κεφαλονιάς και καταγράφει πως έφτασαν στην επίτευξη του στόχου τους, ποιες είναι οι επόμενες βλέψεις που έχουν μετά τις σπουδές τους, λαμβάνοντας υπόψιν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στην αγορά εργασίας αλλά και ποιες είναι οι συμβουλές που δίνουν σε όσα παιδιά μπουν στο μέλλον στη «δοκιμασία» των πανελληνίων εξετάσεων.
Χρυσαυγή Αναγνωστοπούλου (ΓΕΛ Κεραμειών)
Τμήμα Ιστορίας – Ιόνιο Πανεπιστήμιο
«Πέρασα στο ιστορικό τμήμα του Ιονίου πανεπιστημίου, το οποίο ήταν ανάμεσα στις πρώτες μου επιλογές αφού ήθελα κάτι που να εντάσσεται στη φιλοσοφική. Τα κριτήρια που επέλεξα τη σχολή αφορούσαν κυρίως το τι μου άρεσε και τι θα φανταζόμουν τον εαυτό μου να κάνει τα επόμενα χρόνια! Μπορώ να πω ότι η επαγγελματική αποκατάσταση δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα αν και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν σου αρέσει πραγματικά κάτι, πάντα θα βρεις τρόπο να το εξασκήσεις. Κάνω, όμως, όνειρα για το μέλλον κι αυτά διαδραματίζονται εντός της χώρας μου, που λόγω της τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς που διαθέτει αφορά άμεσα την ειδικότητα που διάλεξα! Ελπιζω σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μου που θα της επιτρέψει να κρατάει κοντά τους νέους επιστήμονες! Αναφορικά με το πρόγραμμα που ακολούθησα, δεν ήταν κάποιο αυστηρό και συγκεκριμένο. Γενικά είμαι αυθόρμητος χαρακτήρας, για μένα φτάνει να θέτεις στόχους τους οποίους επιθυμείς πολύ και θα βρεις τρόπο να τους πραγματοποιήσεις! Το σχολείο των Κεραμειών κατά την άποψη μου είναι ένα ποιοτικό σχολείο που προσφέρει αρκετά εφόδια στους ενδιαφερόμενους. Οπότε μπορώ να πω ότι επωφελήθηκα σημαντικά αναφορικά με το κομμάτι της καθοδήγησης και της απόκτησης των προαπαιτούμενων γνώσεων για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η σχολή που είμαι επιτυχούσα έχει κύρια απασχόληση τη μελέτη και την ανάλυση της ιστορίας. Επίσης μετά την αποφοίτηση έχεις δικαίωμα ενασχόλησης με φιλολογικά μαθήματα! Δεν γνωρίζω ακόμα αν θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Μπορώ καλύτερα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με την αρχαιολογία και την ιστορία εντός του ελλαδικού χώρου που όπως όλοι ξέρουμε είναι πολύ πλούσια! Τέλος θέλω να πω στους ενδιαφερόμενους των επόμενων ετών να σκέφτονται θετικά και να προσπαθούν σκληρά να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους! Επίσης να είναι χαλαροί και έχοντας ένα τυπικό πρόγραμμα να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν! Όμως να θυμάστε ότι οι πανελλήνιες δεν καθορίζουν τη ζωή κανενός και η αποτυχία σε αυτές δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με την αποτυχία σε άλλους τομείς της ζωής!».
Εριφίλη Δελλαπόρτα (ΓΕΛ Ληξουρίου)
Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Πέρασα νηπιαγωγός στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Είχα δηλώσει ως πρώτη επιλογή παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης, αλλά εξίσου αγαπώ και το τμήμα των νηπιαγωγών! Επέλεξα τις συγκεκριμένες σπουδές γιατί αγαπώ πάρα πολύ τα παιδάκια και αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω πολλά! Για την επίτευξη αυτού του στόχου ακολούθησα ένα διάβασμα σχεδόν συστηματικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερο κόπο τουλάχιστον στις αρχές! Προς το τέλος όλα δυσκόλεψαν, αλλά με τη βοήθεια του σχολείου και του φροντιστηρίου τα κατάφερα! Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι δύσκολη όπως όλοι γνωρίζουμε όμως πιστεύω ότι οποίος πραγματικά αγαπάει αυτό που κάνει μπορεί να βρει δουλειά και να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει! Στα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες στο μέλλον τους συμβουλεύω να διαβάζουν συστηματικά, χωρίς υπερβολές και χωρίς άγχος!».
Στέλιος Κουστουμπάρδης (2ο ΓΕΛ Αργοστολίου)
Τμήμα Γραφιστικής – ΤΕΙ Αθήνας
Πέρασα στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα της γραφιστικής. Hταν η πρώτη μου επιλογή. Διάλεξα τη συγκεκριμένη σχολή αρχικά επειδή ασχολούμαι με το σχέδιο και τη ζωγραφική και ήθελα αυτό με το οποίο θα ασχοληθώ να με εκφράζει… Επιπλέον τα μαθήματα που θα κάνω μέσα στη σχολή πρόσεξα να είναι μαθήματα που θα μπορώ να διαβάσω με ευχαρίστηση. Τέλος, ένας ακόμα λόγος είναι ότι βρίσκεται στην Αθήνα όπου βρίσκεται και η Σχολή Καλών Τεχνών με την οποία θέλω να ασχοληθώ αργότερα! Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πηγαίνω πολύ καλά με το πρόγραμμα γενικότερα… Δεν είχα συγκεκριμένες ώρες διαβάσματος ούτε συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης. Απλά προσπαθούσα να είμαι εντάξει στα τέσσερα μαθήματα που έδωσα πανελλήνιες (μαθηματικά, ΑΟΘ, Πληροφορική και έκθεση) δίνοντας βάση σε εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τα μόρια και διάβαζα διάφορες ώρες της ημέρας ανάλογα με την διάθεσή μου. Sτα τέσσερα βασικά μαθήματα βοήθησε αρκετά και το σχολείο μιας και οι καθηγητές προσπαθούσαν να μας κάνουν όσες περισσότερες ασκήσεις μπορούσαν και μαζί με τα ιδιαίτερα μαθήματα που έκανα εκτός σχολείου βοηθούσαν πολύ στην καλύτερη κατανόηση του μαθήματος. Μετά τις σπουδές μου θα ήθελα να δουλέψω σε κάποια εταιρία ως γραφίστας ή και μόνος μου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Bέβαια ξέρω ότι το δεύτερο είναι πιο δύσκολο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στην Ελλάδα με προβληματίζει αρκετά, παρόλα αυτά έχω αισιοδοξία για το μέλλον μου και πιστεύω πως με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρω. Τα παιδιά που θα δώσουν στο μέλλον πανελλήνιες θα συμβούλευα να μην αγχώνονται σε καμία περίπτωση γιατί είναι απλά μία εξέταση σαν όλες τις άλλες και να διαλέξουν να κάνουν κάτι που τους αρέσει. Να ακούνε τις συμβουλές των γονιών τους αλλά να παίρνουν εκείνοι την τελική απόφαση για το τι τελικά θα σπουδάσουν».
Δήμητρα Βαλλάτου (ΓΕΛ Σάμης)
Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Πέρασα στο τμήμα νηπιαγωγών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Από την αρχή το μόνο που επιθυμούσα ήταν το πεδίο αυτό δεν με ένοιαζε ούτε αν είναι νηπιαγωγών ,ούτε αν είναι δημοτικής εκπαίδευσης. Μου αρέσουν και τα δύο. Προσπαθούσα να διαβάζω αρκετές ώρες κάθε μέρα χωρίς βέβαια να εξαντλούμαι και χωρίς να σταματήσω τις αγαπημένες μου δραστηριότητες (Φιλαρμονική). Εννοείται πως και το σχολείο συνέβαλε σε αυτήν μου την επιτυχία. Μετά τις σπουδές μου σκέφτομαι να κάνω μια ειδίκευση στην ειδική αγωγή και αργότερα να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο, δηλαδή με παιδιά με ειδικές ανάγκες, φυσικά και με προβληματίζει η κατάσταση της χώρας μας για το αν θα έχουν αντίκρισμα οι σπουδές μου άλλα από την στιγμή που μου αρέσει αυτό που θα κάνω και το επέλεξα θα βρω την άκρη. Τα παιδιά που πρόκειται να περάσουν αυτή την δοκιμασία στο μέλλον να βάλουν τα δυνατά τους και να μην τα παρατήσουν ακόμη και αν κουραστούν. Μια χρονιά είναι και αυτή και με λίγο κόπο θα τα καταφέρουν!»
- Χρυσαυγή Αναγνωστοπούλου
- Εριφίλη Δελλαπόρτα
- Στέλιος Κουστουμπάρδης
- Δήμητρα Βαλλάτου