skip to Main Content
Dsc 0398

Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς – Ιθάκης

 

thumbnail_farao12-317

Υπόμνημα

Προς  Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  κ. Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: Μέτρα για τη λειτουργία των Νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας του Νομού Κεφαλονιάς

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια υγείας ως κοινωνικού αγαθού και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο. Οι εξαγγελίες για ελάχιστες ορισμένου χρόνου προσλήψεις (επικουρικοί) δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα «πτωχοκομείου» στους αγροτικούς γιατρούς, στην κατεύθυνση μεταφοράς της ευθύνης και του κόστους της υγείας σε κάθε ΟΤΑ.

Ενδεικτικά:

–    Από το 2009 που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις έχουν αποχωρήσει είτε λόγω υπηρεσιακών μεταβολών είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων 20 γιατροί περίπου, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η μη αντικατάσταση των 2 Παθολόγων, ενός χειρουργού και ενός φαρμακοποιού του ΓΝ Νοσοκομείου Αργοστολίου που συνταξιοδοτήθηκαν, η μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων (γαστρεντερολόγου, φαρμακοποιού, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, κλπ) καθώς και αποσπάσεις ιατρών, κάνει την κατάσταση τραγική. Το ΓΝ Νοσοκομείο Αργοστολίου ενώ το α’ εξάμηνο του 2014, έλαβε κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας 1.250.000 ευρώ, το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2015 έλαβε μόνο 200.000 ευρώ.

–    Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες (μειώθηκαν από 50 σε 20), έχασε επίσης 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6) καταργώντας έτσι τον χειρουργικό και τον γυναικολογικό τομέα, ενώ μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη στο διοικητικό προσωπικό (μειώθηκε από 50 σε 25). Σήμερα λειτουργεί μια παθολογική μονάδα νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές – βιοχημικές εξετάσεις, 2761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2967 μέρες νοσηλείας.

–    Στον τομέα της ψυχικής υγείας το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα υπολειτουργεί και το ΚΨΥ έχει περιοριστεί στο ρόλο της στοιχειώδους εξέτασης και συνταγογράφησης. Η ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχει απομείνει με μόλις 4 εργαζόμενους θεραπευτικό προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (από τους 10 που ήταν το 2011). Η πρόσληψη προσωπικού με τρεις 6μηνες συμβάσεις για την Κεφαλονιά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Λόγω της δυσαναλογίας του όγκου των περιστατικών με τον αριθμό των εργαζομένων, στην περιοχή της Ιθάκης, με μόνο μία πρόσφατη πρόσληψη ορισμένου χρόνου με 6μηνο, υπάρχει ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών.

–    Αντίστοιχα τραγικά είναι τα δεδομένα σε ΚΥ, αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ.

Στην παραπάνω κατάσταση η κυβέρνηση προβάλλει ως δήθεν «αναγκαίο κακό» τις μετακινήσεις προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία στο ΓΝΝ Νοσοκομείου Αργοστολίου. Την ώρα που χειροτερεύει η κατάσταση στο κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού το Μαντζαβινάτειο οδηγείται στη «ντε φάκτο» κατάργησή του ή στην καλύτερη περίπτωση στη λειτουργία του σαν Κ. Υγείας. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα ΚΥ αλλά και στα Αγροτικά Ιατρεία και στο ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερα το ΚΥ Ιθάκης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης αλλά και των μετακινήσεων των γιατρών για να καλύψουν της ελλείψεις του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου. Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει ελάχιστες θέσεις ορισμένου χρόνου για γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που δεν καλύπτουν ούτε τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, υποβαθμίζεται δραματικά η πρωτοβάθμια φροντίδα και «θεριεύει» ο ιδιωτικός τομέας.

Ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κινδυνεύει, όντας σε μεγάλη συγκοινωνιακή δυσχέρεια, ζώντας τις συνέπειες που επιφέρει η θυσία της Υγείας στο καπιταλιστικό κέρδος και στις πολιτικές κεφαλαίου και ΕΕ που διαχρονικά εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.

Απαιτούμε:

  1. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
  2. Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
  3. Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
  4. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.
  5. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Αργοστόλι 12/09/2016

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top