skip to Main Content
Gulis Korfiatis1462450494

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ.Ι.Ν

1η Επερώτηση

Κύριε Περιφερειάρχη

Πρόσφατα και μετά από εισήγηση της παράταξής μας, το Π.Σ. ψήφισε τη συνολική πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Φορέων του Νομού Κεφαλονιάς που αφορούσε τα προβλήματα και τα αιτήματα  των σεισμοπλήκτων στις Δημόσιες υποδομές, τα σχολεία, το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, τα μνημεία, τα νοσοκομεία, τις εργατικές κατοικίες, τα πραχτικά μέτρα στήριξης των σεισμοπλήκτων, κ.α. και, υιοθετώντας τα, έβαζε και τις ανάλογες προτεραιότητες.

Μέχρι σήμερα όχι μόνο έχετε επιδείξει προκλητική ακινησία στην κατεύθυνση της λύσης έστω και των πιο απλών από αυτά τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, η στάση σας υπονομεύει ευθέως την υλοποίηση της απόφασης του Π.Σ. σχετικά με το θέμα αυτό. Υπονομεύει, επίσης, και την προοπτική να δοθούν οι αναγκαίες και ασφαλείς λύσεις στα προβλήματα των  πολύπαθων σεισμοπλήκτων και της περιοχής της Παλικής. Πιο συγκεκριμένα αντί η Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει συνολική λύση στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων και των τσακισμένων υποδομών με όρους ασφάλειας και την χρήση σύγχρονων μεθόδων, μέσα από μια γενναία κρατική χρηματοδότηση και άρση όλων των δυσκολιών ( συνέχεια και προσκοματικά παρεμβάλλονται από την Κυβέρνηση), φέρεται να εναποθέτει την λύση αυτών των μεγάλων προβλημάτων μαζί με άλλους φορείς (πχ Δήμο) στην διαχείριση των ψίχουλων από την χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής (και από άλλες «εύρωστες» περιφέρειες που αναζητά και η κ. Βουλευτής), από χορηγίες και εκπτώσεις από τις δημοπρασίες κ.α. Αγνοώντας τους μαζικούς φορείς του Νομού (Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Λαϊκή Επιτροπή Παλικής κοκ) συνδιαλέγεται επιλεκτικά με όσους υιοθετούν τη γραμμή του «ρεαλισμού» της κίνησης εντός των ορίων της κυρίαρχης πολιτικής, ανατρέποντας στην πράξη την απόφαση του Π.Σ.

Συγκεκριμένα:

Αντί να απαιτείτε και στο πνεύμα της απόφασης του Π.Σ. την κατασκευή και την ανακατασκευή όλων των σχολείων και των άλλων δημόσιων υποδομών, των εργατικών κατοικιών, των νοσοκομείων, με όρους σύγχρονης αντισεισμικής θωράκισης με το απαιτούμενο κόστος, αντί να απαιτείτε τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό, τις απαραίτητες  αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους και την αποκαθήλωση των κόκκινων κτισμάτων κ.α., αντί να απαιτείτε να επιστρέψουν όλα τα χρήματα των κωδικών και της ίδιας της Περιφέρειας που παρακρατήθηκαν από την κυβέρνηση για να πληρωθούν οι δανειστές κ.α, βάζετε πλάτη στην γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική εξοικονόμησης πόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε βάρος πάντα της ασφάλειας και της υγείας του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποκατάσταση με όρους επάρκειας και ασφάλειας όλων των τσακισμένων υποδομών υπολείπεται κατά πολύ από το ποσό των υπαρχόντων χορηγιών και που αν δεν διεκδικηθούν θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια τα προβλήματα να βασανίζουν τους σεισμόπληκτους. Είναι ενδεικτικό εδώ π.χ. το γεγονός ότι η διαχείριση των δωρεών – χορηγιών (την οποία ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο ότι συναινείτε) αφήνει έξω ολόκληρες σχολικές εγκαταστάσεις όπως αυτές του τμήματος του συγκροτήματος στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο – Λύκειο που κάλυπτε το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, αφήνοντάς το στο έλεος της κατάρρευσης. Την ίδια ώρα δεν έχουμε ενημέρωση για την πορεία ανέγερσης νέου σχολείου για το ΓΕΛ και νέου μηχανουργείου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Με βάσει τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πως υλοποιείτε την προηγούμενη απόφαση του Π.Σ για τους σεισμόπληκτους
  2. Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια καθώς και να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα χρήματα των κωδικών ώστε να υπάρξει πλήρης και ασφαλής αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, σχολείων, δρόμων, νοσοκομείων, μνημείων κλπ., αλλά και για να λυθούν όλα τα  άλλα προβλήματα των σεισμοπλήκτων(εργατικές κατοικίες αποζημιώσεις, κλπ)

3.Πώς θα προχωρήσετε στην άμεση υλοποίηση της ανέγερσης νέου σχολείου για το ΓΕΛ και νέου μηχανουργείου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου;

 

Κέρκυρα 26/4/2017                                                                                  Περιφερειακοί σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

Θ. Γουλής

                                                                                                                                  Γ. Κορφιάτης

 

2η Επερώτηση

 

Κύριε Περιφερειάρχη

Με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης έχετε αποφασίσει σαν Π. Αρχή την ούτως η αλλιώς αντεργατική επιλογή της κατάργησης της Κυριακής αργίας για τα καταστήματα τροφίμων και τουριστικών καταστημάτων στην επικράτεια του Δήμου Αργοστολίου(και όχι μόνο) και μάλιστα, με το ωράριο 08:30 π.μ. έως 23:00 μ.μ.. Η απόφαση αυτή βέβαια κρατώντας κάποια προσχήματα, προβλέπει την λειτουργία των καταστημάτων «χωρίς προσωπικό». Ωστόσο αυτή η “μερική” συμφωνία σας συμβάλει, στο σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και της απελευθέρωσης του ωραρίου. Ρίχνει νερό στο μύλο των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο, που στοχεύουν με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην απόλυτη κυριαρχία τους στην αγορά. Παράλληλα στοχεύουν στην ένταση της εργασίας των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια επτά μέρες την εβδομάδα, με επιπτώσεις στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική τους ζωή.

Αυτό που συμβαίνει την πράξη ως απότοκο της απόφασής σα είναι ότι, όχι μόνο δουλεύουν μεγάλα καταστήματα τις Κυριακές, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις που στην κυριολεξία «κουρελιάζουν» και την κυριακάτικη αργία και το ωράριο, χωρίς κανένα έλεγχο, αποδεικνύοντας έτσι ότι το δικαίωμα των εργαζομένων στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη. Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό τους αφανισμό.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Αν προτίθεσθε να μην καταστρατηγείται σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο η Κυριακή αργία
  2. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την ασυδοσία των εργοδοτών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην καταστρατήγηση του δικαιώματος στην Κυριακή αργία.

Κέρκυρα 26/4/2017                                                                                  Περιφερειακοί σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

Θ. Γουλής

                                                                                                                                  Γ. Κορφιάτης

 

 

 

 

3η Επερώτηση

 

Κύριε Περιφερειάρχη

Είναι σε όλους γνωστή η χρόνια υποστελέχωση του Πυροσβεστικού σώματος που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών. Την κατάσταση αυτή έχει επιτείνει η υποχρεωτική στελέχωση με πυροσβεστικές υπηρεσίες από το Πυροσβεστικό Σώμα των δώδεκα (12) περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Κεφαλονιάς, όπως προβλέπει η σύμβαση – σύμπραξη του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας – Fraport Α.Ε.

Το γεγονός της παραχώρησης 23 πυροσβεστών για το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς (14 μονιμοι και 9 πενταετούς θητείας) έχει οξύνει παραπέρα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού δημιουργεί αντίστοιχα κενά στον πυροσβεστικό οργανισμό με επιπτώσεις στην επαρκή και ασφαλή πυροσβεστική κάλυψη όλης της επικράτειας του νησιού. Φυσικά αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας Ι.Ν. Κάποια από αυτά τα κενά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, προβλέπεται να καλυφθούν με μεταθέσεις και κυριολεκτικό ξεσπίτωμα πυροσβεστών από άλλες περιοχές της χώρας, απόφαση που ενθάρυνε και υιοθέτησε και ο κ. αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς. Είναι προκλητικό το γεγονός ότι παρότι υπήρχε χρόνιο αίτημα, (πριν παραχωρηθεί το αεροδρόμιο στην κοινοπραξία – Fraport Α.Ε.), να καλυφθεί με τις ανάλογες πυροσβεστικές υπηρεσίες και προσωπικό το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς, καμμιά ενέργεια μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει και μόνο τώρα μετά την παραχώρηση στους ιδιώτες επενδυτές προσέτρεξε η κυβέρνηση να στελεχώσει τις υπηρεσίες πυρασφάλειας και να επανδρώσει το αεροδρόμιο με ειδική ομάδα πυροσβεστών, αποδυναμώνοντας έτσι τις υπάρχουσες δυνάμεις που έχουν στην ευθύνη τους όλο το νησί της Κεφαλονιάς. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία και σε όλη την τοπική κοινωνία, αφού η ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση δημιουργεί σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή και τα εναέρια μέσα, ένα επικίνδυνο μίγμα. Μείωση προσωπικού σημαίνει και μείωση στην σύνθεση των πληρωμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των συμβάντων αλλά και για την ίδια την ασφάλεια του προσωπικού και την σωστή διεκπαιραίωση της υπηρεσίας (άδειες-ρεπό κλπ). Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται στο προσωπικό για τις σχέσεις εργασίας, το ωράριο και τις αμοιβές του προσωπικού που θα απασχοληθεί σε όλα τα παραχωρηθέντα περιφερειακά αεροδρόμια. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με καταγγελίες και συνδικαλιστικών φορέων, οδηγεί την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

  • Να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση στις αναγκαίες προσλήψεις, για να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν συνολικά στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στην ΠΙΝ συνολικά και να μπει επιτέλους φρένο στην τριχοτόμηση του προσωπικού (Μόνιμοι, Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχοι Πυροσβέστες), με εξασφάλιση μόνιμων και σταθερών σχέσεων υπηρεσίας για όλους.
  • Να μην υποβαθμιστούν ή καταργηθούν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ή Πυροσβεστικά Κλιμάκια του νομού και να στελεχωθούν πλήρως, με αναβάθμιση όσων εξ αυτών απαιτείται και να ενισχυθούν οι πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα
  • Να μην περάσει ο νέος Κανονισμός Μεταθέσεων που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και να μην ξεσπιτωθούν οι πυροσβέστες που μετατίθενται για τις ανάγκες των ιδιωτικοποιημένου αεροδρομίου. Όσοι ήδη έχουν μετατεθεί ή πρόκειται να μετατεθούν αναγκαστικά, να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση και σίτιση με πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Για την καλύτερη οργάνωση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, να γίνουν άμεσα καθαρισμοί και διανοίξεις των δασικών δρόμων, να τοποθετηθούν υδατοδεξαμενές όπου χρειάζεται.

 

Κέρκυρα 26/4/2017                                                                                  Περιφερειακοί σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

Θ. Γουλής

                                                                                                                                  Γ. Κορφιάτης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top