skip to Main Content
Agiasmos

Επεισόδια στο Φαραώ: Πρώην συνδικαλιστής ο Περιφερειακός

– Πώς γλίτωσε την… αντιτρομοκρατική ο Περιφερειάρχης

Γραμματέας της ΕΛΜΕ Κέρκυρας ήταν μέχρι πρότινος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Γκούσης ο οποίος ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα νέα σχολεία στο Φαραώ, να βγάλουν έξω από τη χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Διονύση Γεωργόπουλο.

Παλαιότερη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Χρειάστηκε μάλιστα να επέμβει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος για να ζητήσει από τους αστυνομικούς να αφήσουν ελεύθερο τον κ. Γεωργόπουλο ώστε να μην στιγματιστεί η εκδήλωση από τις… πρωτοβουλίες του κ. Περιφερειακού.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης, οφείλουμε να πούμε ότι ήταν ο μόνος που επενέβη, και μάλιστα δυναμικά, παρότι στο χώρο βρισκόταν πλήθος πρώην και νυν συνδικαλιστών, Αριστερών πολιτικών (μέχρι και υπουργών), συναδέλφων του προέδρου (και εκλεγμένου εκπροσώπου τους) οι οποίοι, όπως σχολίαζαν μαθητές αργότερα, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έμειναν… Παυλόπουλοι.

Ο κ. Γκούσης φάνηκε να έχει ξεχάσει ότι ήταν και ο ίδιος προβεβλημένο συνδικαλιστικό όργανο αλλά και νυν περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να αναλάβουν δράση μέσα στο χώρο του σχολείου! Στη συνέχεια, μάλιστα, όταν ο κ. Γαλιατσάτος πήρε την πρωτοβουλία να… «απελευθερώσει» τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ λέγοντάς του ότι θα μπορέσει να διαβάσει το ψήφισμα που είχε μαζί του, ο κ. Γκούσης, όπως κατήγγειλε ο ίδια η ΕΛΜΕ-ΚΙ, συνέχισε να διαμαρτύρεται στους αστυνομικούς.

Όλα αυτά, το να πάρουν δηλαδή με τη βία οι αστυνομικοί τον νόμιμο και εκλεγμένο εκπρόσωπο των καθηγητών, έγινε μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων παιδιών, αυτών που θεωρητικά ο κ. Γκούσης ήθελε να προστατέψει από τον… πολιτικό, όπως τον έχει χαρακτηρίσει, λόγο του κ. Γεωργόπουλου.

Από την άλλη, δεν τον είδαμε να αντιδρά στο λόγο που εκφώνησε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, έναν λόγο εξόχως πολιτικό που ξεκινούσε ως εξής:

«Βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά, τη μήτρα του Ριζοσπαστισμού, την μήτρα της εθνικής αντίστασης, την Κεφαλονιά των δημοκρατικών αγώνων. Αυτές οι έννοιες μας συντροφεύουν στην πορεία της ιστορίας και οφείλουμε να συνεχίζουμε αυτή την παράδοση. Και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε μία συγκέντρωση και σε μια συνάντηση όπου τα παιδιά είναι αυτά που θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Και οφείλουμε να υπενθυμίζουμε αυτές τις έννοιες που είναι χαραγμένες στο δικό μας το μυαλό και την ιστορική συνείδηση». Αν ο κ. Γκούσης αντέδρασε στον πολιτικό λόγο του κ. Γεωργόπουλου, τότε τον κ. Γαλιατσάτο θα έπρεπε να τον έχει ήδη συλλάβει η… αντιτρομοκρατική…

Λεπτές γραμμές

Οπωσδήποτε, το θέμα είναι λεπτό. Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση μέσα στα σχολεία. Η γραμμή ανάμεσα στον πολιτικό λόγο και την κομματική προπαγάνδα είναι μικρή και πολλές φορές δυσδιάκριτη, όμως, από την άλλη, και τα παιδιά των λυκείων δεν είναι παιδιά του δημοτικού. Μπορούν να ακούσουν και να κρίνουν. Άλλωστε είναι αδύνατο να απευθυνθείς σε παιδιά αυτής της ηλικίας για πιο αφηρημένα θέματα και να μην αγγίξεις πολιτικά ζητήματα. Η πολυφωνία μοιάζει να είναι το ζητούμενο και όχι η… αφωνία.

Αγιασμός και μετά συλλήψεις…

Όποιο όμως πραγματικά κι αν ήταν το ζητούμενο, για τα ίδια παιδιά, το θέαμα αστυνομικοί να παίρνουν με τη βία έναν καθηγητή ήταν σοκαριστικό ενώ ακόμα και οι αστυνομικοί σε κάποια σημεία έδειχναν αμήχανοι.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο καταχειροκροτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ όταν τελείωσε την ομιλία του.

Ίσως γι’ αυτό η συγκεκριμένη ομιλία έχει ήδη ξεπεράσει τα 1000 εμφανίσεις, μόνο στο δικό μας κανάλι (χωρίς να υπολογίζουμε άλλες τοπικές ιστοσελίδες) την ώρα που συνήθως τις ομιλίες του κ. Γεωργόπουλου (που δεν είναι και λίγες) τις βλέπουν συνήθως 40-50 άνθρωποι.

Τα δε επεισόδια, ήδη έκαναν τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου ενώ προβλήθηκαν και σε αρκετές ειδησεογραφικές σελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, διαφημίζοντας την «Κεφαλονιά των δημοκρατικών αγώνων».

Η άστοχη κίνηση στιγμάτισε μία χαρούμενη ημέρα, και αν δεν είχε επέμβει ο κ. Γαλιατσάτος, θα την είχε αμαυρώσει τελείως, ενώ από την άλλη, ο κ. Γεωργόπουλους, τελικά όχι μόνο δεν φιμώθηκε αλλά έγινε και… σταρ του Youtube, «χτυπώντας» τρελά νούμερα.

Είχε και συνέχεια

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το πράγμα, όπως κατήγγειλε η ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε και συνέχεια. Σήμερα το πρωί ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο έχει οργανική θέση ο κ. Γεωργόπουλος έλαβε ένα… ραβασάκι.
Τι έλεγε το… ραβασάκι;
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη νέα πρόκληση που έγινε σήμερα (13/9) εναντίον του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του σχολείου στο οποίο ο συνάδελφος Διονύσης Γεωργόπουλος έχει οργανική κλήθηκε από τη γραμματεία της ΠΔΕ να απαντήσει εγγράφως και κατεπειγόντως για ποιον λόγο ο εν λόγω συνδικαλιστής βρέθηκε στον αγιασμό και στα εγκαίνια του 1ου και 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου. Να το πούμε καθαρά: βρίσκεται σε εξέλιξη μια κανονική διοικητική διερεύνηση, ως μέρος μιας άτυπης πειθαρχικής διαδικασίας.
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση:
 
Αλήθεια δεν γνωρίζει η υπηρεσία τη συνδικαλιστική νομοθεσία και δεν έχει αυστηρή καταγραφή και του ωραρίου, των αδειών και των διευκολύνσεων που δικαιούνται τα μέλη του ΔΣ των ΕΛΜΕ; Δεν γνωρίζει καλά ότι όλοι οι συνάδελφοι του ΔΣ είναι σε σχολεία, με συγκεκριμένο διδακτικό ωράριο; Δεν άκουσε ο κ. Γκούσης με τα αυτιά του τον κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να δηλώνει δημόσια πως όφειλε να καλέσει επίσημα την ΕΛΜΕ-ΚΙ στα εγκαίνια του νέου σχολείου δίνοντας προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρό της; Ή μήπως όλα αυτά είναι άσχετα με την απαίτηση του κ. Φίλη από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ να ζητήσει συγνώμη για τη συμπεριφορά του (δηλαδή για τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κεφαλονιάς) και από τη δήλωσή του ότι τον έχει σε βίντεο;

Είχα άδεια

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γεωργόπουλου και μας είπε ότι, όπως κάνει πάντα, είχε ζητήσει εγγράφως άδεια από τον διευθυντή του σχολείου. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος πιστεύει ότι οι «διώξεις» εναντίον του δεν είναι προσωπικές αλλά χτυπούν το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Αυτό που και ο κ. Γκούσης είχε κάποτε υπηρετήσει…

Ακούστε τι είπε ο κ. Γεωργόπουλος στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, στον Ionian Galaxy. Να σημειώσουμε ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πάλι στον Σάκη Βούτο, ο περιφερειάρχης είπε μόλις εχθές, ότι «αν δεν υπήρχε η ΕΛΜΕ-ΚΙ, δεν θα υπήρχαν και τα σχολεία»…

 

(σημ. Να του ευχηθούμε χρόνια πολλά, αφού το Βήμα του Πολίτη σήμερα έκλεισε 6 χρόνια λειτουργίας!)

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top