Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΡΙΦΟΡΤΣΟ» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία  τo Σάββατο 22 Απριλίου στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, την  εκδήλωση με τίτλο :«Αργοστόλι, 260 χρόνια πρωτεύουσα, 1757 – 2017, μια δύσκολη πορεία μέσα στο χρόνο » .

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρος Παρίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Κ. Άγγελος Κωνσταντάκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Βαλλιαανάτος, ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς κ. Ηλίας Κουρκουμέλης , ο πρόεδρος της Εταιρίας Κεφαλληνιακών Ιστορικών ερευνών κ. Ηλίας Μπεριάτος και πολλλοί άλλοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του προέδρου του συλλόγου κ. Διονύση Φωκά ο οποίος ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν άγνωστες πληροφορίες, ακόμα και πριν από την 20η Απριλίου 1757, γιατί όπως είπε η γνώση της ιστορίας σφυρηλατεί την ταυτότητα μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Δημάρχου Κεφαλονιάς και του πρόεδρου της ΚΕΔΗΚΕ.

Η  Μαντολινάτα των Νέων της Κεφαλληνίας, υπό την διεύθυνση του κ. Σωκράτη Μπένου έπαιξε Επτανησιακές και Κεφαλονίτικες καντάδες.

Στην ομιλία του ο κ. Διονύσης Γαρμπής αναφέρθηκε στα «Στοιχεία για την κοινωνία του Αργοστολίου 120 χρόνια πριν γίνει πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς».

Ο κ. Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης αναφέρθηκε στις «Ειδήσεις από τα πρώτα 50 χρόνια του Αργοστολίου ως πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς».

Στην συνέχεια ακολούθησε ένα trailer από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο συλλογος για τα 260 χρόνια που είναι πρωτεύουσα το Αργοστόλι και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Η κα Μαριολένη Νεοφύτου πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά» παρουσίασε άγνωστες φωτογραφίες από το παλιό Αργοστόλι.

Οι ομιλίες έκλεισαν με τις ομιλίες του κ. Σπυρίδων Καββαδία και του Γραμματέα του “Ριφόρτσο” Καππάτου Ορέστη με θέμα  «Γέφυρα Δεβοσέτου, η γέφυρα της καρδιάς μας, η έκφραση της θέλησης των αδάμαστων ανθρώπων».

Σε όλους τους ομιλητές, την Μαντολινάτα νέων και το Λύκειο Ελληνίδων απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριφόρτσο.

Ακολούθησαν χορευτικά από από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου με μια όμορφη παράσταση και κέρασμα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριφόρτσο καθώς και επισήμων πάνω στην σκηνή.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε Κεφαλονίτικο τραταμέντο στο φουαγιέ του θεάτρου με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων.

Πηγή: http://kefaloniamas.gr/