skip to Main Content
22861637 1844845745846029 8296327280998652613 O (Copy)

ΕΝΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟ ΠΑΡΟΝ… ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ !

Ένα αδιάσπαστο παρόν…
Δαμάζοντας τα κύματα

Φωτογραφία του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Μάνης.

 

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, 28 Οκτωβρίου, έπειτα από τηλεφωνική κλήση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Λιμεναρχείου Γυθείου, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης εκλήθη να παράσχει ιατρική βοήθεια σε γυναίκα ασθενή με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που ταξίδευε με κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου. Το δικό μας παρόν από τα πρώτα τηλεφωνήματα διαλυόταν, γιατί ο πραγματικός χρόνος βρισκόταν αλλού.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και η μόνη εναλλακτική λύση ήταν ένα ψαροκάικο, το οποίο επιλέχθηκε να αποτελέσει το μέσον προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου, στα ανοιχτά του όρμου του Οιτύλου. Το «πλήρωμα» απαρτίστηκε από την ιατρική ομάδα του Κέντρου Υγείας, η οποία εφοδίασε το καΐκι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, από δύο μέλη του Λιμεναρχείου Γυθείου, δύο Μανιάτες εθελοντές και φυσικά από τους ιδιοκτήτες του καϊκιού.

Η θάλασσα και η αγωνία μεταμορφώνονταν αδιάκοπα. Το «εκεί», «μπροστά», «πρίμα», «σύντομα» ήταν «εδώ», όλα ήταν εδώ: η αγριεμένη θάλασσα, η αυλή του σπιτιού, ένα βουνό, εικονογραφημένα βιβλία και το ξαπλωτό φεγγάρι…

Έτσι, παρ’όλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό που έκαναν την προσέγγιση του πλοίου δύσκολη, με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έγινε δυνατή η παραλαβή της ασθενούς, η άμεση παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και η ασφαλής μεταφορά της στη στεριά, από όπου και μεταφέρθηκε στη συνέχεια με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Έπειτα από τη σταθεροποίησή της, διεκομίσθη στη Ν.Μ. Σπάρτης, όπου και νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα αδέρφια Γιανναρέα που προσέφεραν το καΐκι τους για αυτήν την επιχείρηση, στους νεαρούς Μανιάτες εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν και στο Λιμεναρχείο Γυθείου. Η κάθε λέξη για όλους αυτούς που συνετέλεσαν τόσο στη μεταφορά όσο και στην ιατρική φροντίδα είναι μια σταγόνα θαλασσινού νερού από το Μεσσηνιακό κόλπο.

Η αναφορά αυτού του περιστατικού δεν γίνεται για να μας παινέψει ο πολίτης-ασθενής, γιατί οι βασικές συντεταγμένες του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης έχουν τεκμηριωθεί.
Εν κατακλείδι, η ένδεια των μέσων και η αντιξοότητα των συνθηκών δεν αποτελούν εμπόδιο μπροστά στην απειλή της ανθρώπινης ζωής και υγείας όταν υπάρχει η θέληση.

Προχωρώντας σε αυτόν τον δρόμο, συνεχίζουμε εκεί που η μοίρα μάς πετά κάθε στιγμή.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ
Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

Φωτογραφία του Simos Michaloglou.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το συμβάν:

Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Γυθείου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για περιστατικό ασθένειας 53χρονης αλλοδαπής επιβάτιδος του Κ/Ζ πλοίου “THOMSON SPIRIT” σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον ακρωτηρίου Ταίναρου.

Η 53χρονη παρελήφθη από το επαγγελματικό Α/Κ σκάφος “ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ” Ν.Γ. 11 και μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Καραβοστάσι Ανατολικής Μάνης, από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, για περαιτέρω εξετάσεις.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top