skip to Main Content
Copy Of Fokas (Copy)

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΌΛΠΟΥ

Δρ Andreas Fokas

Μία από τις πολλές χρησιμότητες του facebook,είναι και η δυνατότητά της ενημερωτικής επικοινωνίας .

Στο πλαίσιο αυτής της δυνατότητας αποφάσισα να δημοσιεύω κάποια κατα την γνώμη μου ενδιαφέροντα Γυναικολογικά θέματα ,που πιθανόν να φανούν χρήσιμα σε κάποιες από τις φίλες μου στο Facebook και όχι μόνο.

Σήμερα σας παρουσιάζω ένα πολύ συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται συνήθως στην περί και εμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής της γυναίκας.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΌΛΠΟΥ

Η Εμμηνόπαυση που αφορά ουσιαστικά όλες τις γυναίκες από κάποια ηλικία και μετά ,είναι μία αναπόφευκτη (φυσιολογική) εξέλιξη σχετιζόμενη με την μείωση έως και την εξαφάνιση τών λειτουργικών ωοθυλακίων και γενικότερα της λειτουργίας των ωοθηκών,άρα την μείωση της παραγωγής των Οιστρογόνων(κυρίαρχης θηλυκής ορμόνης).

Μπορεί να παρουσιαστεί (συνήθως)σαν συνέχεια της περιόδου του Κλιμακτηρίου που οι υποφυσιακές ορμόνες FSH και LH ,αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά σαν αποτέλεσμα της αρχόμενης ωοθηκικής ανεπάρκειας,ώστε να πιέσει ο οργανισμός τις ωοθήκες να δουλέψουν περισσότερο ,ωριμάζοντας τα ωοθυλάκια τους. Η περίοδος στην φάση αυτή του κλιμακτηρίου έρχεται κανονικά η με κάποιες καθυστερήσεις που οφείλονται στην μείωση της δεύτερης (κυρίαρχης θηλυκής ορμόνης ) της Προγεστερόνης η μπορεί σπανιότερα να εγκατασταθεί ξαφνικά με το οριστικό σταμάτημα της περιόδου.

Στήν πρώτη περίπτωση δίνεται ο χρόνος προσαρμογής και συνειδητοποίσης των αλλαγών που σιγά-σιγά έρχονται στον οργανισμό τη Γυναίκας ,όχι πάντα εύκολα φυσικά. Στήν δεύτερη περίπτωση ,συνήθως υπάρχει προβληματισμός ,στενοχώρια ,απογοήτευση,stress και αρχόμενη καταθλιπτική διάθεση ,από την συνειδητοποίση ,ότι μέχρι εδώ ήταν η περίοδος και ότι αφού σταμάτησε το καταμήνιο αίμα ,πέρασε η γόνιμη φάση της ζωής ,άρα τα νιάτα, άρα μαζί με το άγχος για τις πιθανές επερχόμενες αλλαγές στο σώμα και στο πρόσωπο ,έρχονται δυστυχώς και τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης .

Εξάψεις (φουντώματα) ,ταχυκαρδίες ,δυσφορία και μείωση της σεξουαλικής διάθεσης (LIBIDO),σαν συνέπεια όλων η κάποιων συμπτωμάτων της νέας κατάστασης πού βιώνει.Σε όλες τις Γυναίκες συμβαίνουν (όλα) αυτά? Όχι βέβαια ! Γενικά κάποια από τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης υπάρχουν συχνά και κάποια ποιο σπάνια.Ένα σύμπτωμα όμως που ξεκινάει με την Εμμηνόπαυση και ανευρίσκεται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες είναι η κατ`αρχήν Αρχόμενη και εξελισσόμενη σε Πλήρη Ατροφία του Επιθηλίου του Αιδοίου και του Κόλπου.

Η λέπτυνση με την πάροδο του χρόνου του (βελούδινου Επιθηλίου )που επαλείφει το αιδοίο και τον κόλπο έχει σαν συνέπεια την πρακτική δυσκολία ή την αδυναμία της Σεξουαλικής επαφής ,που συνοδεύεται από ενόχληση ή πόνο (Δυσπαρευνία) και της εκ των πραγμάτων ,μείωση της σεξουαλικής απολαυσης και του ή των Οργασμών της γυναίκας .Αρκετά συχνά η απλή Ατροφία συνυπάρχει με κάποιες δερματολογικές νόσους ,πού εντοπίζονται και στο αιδοίο όπως διάφοροι τύποι λειχήνων ,ο έρπης ,η ψωρίαση, η λοιμώξεις από ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τα κονδυλώματα και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις

Ο ρόλος του Γυναικολόγου στην Εμμηνόπαυση είναι καθοριστικός για την εξασφάλιση της Υγείας και της καλής ποιότητας της Ζωής της γυναίκας.Εάν η Γυναίκα από τα πρώτα σημάδια του Κλιμακτηρίου και πολύ περισσότερο με την έναρξη της Εμμηνόπαυσης ,συμβουλευτεί τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο της ,θα της εξασφαλίσει όλη την ψυχολογική και φαρμακευτική ίσως υποστήριξη που χρειάζεται και θα την κάνει να αντιληφθεί ,ότι η χρονική περίοδος αυτή που ξεκίνησε με το σταμάτημα της εμμηνορρυσίας ,ουσιαστικά αν φροντίσει τον εαυτό της και ο Γυναικολόγος της την στηρίξει με ότι αυτός κρίνει ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα μπορεί να συνεχίσει απολύτως Φυσιολογικά την Ζωή της ,ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, στην καθημερινότητά της.

Ο Γυναικολόγος οφείλει να την ενθαρρύνει στην κάθε μορφής άσκηση ,Γυμναστική η όποιο άθλημα την ευχαριστεί .Να της χορηγήσει Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά και εφ`όσον υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις μετά τον σχολαστικό Γυναικολογικό ,Αιματολογικό και Μαστολογικό έλεγχο (Ψηφιακή Μαστογραφία και Υπέρηχο μαστών ),να της χορηγήσει Ορμονική θεραπεία υποκατάστασης υπό την ΄συνεχή και άμεση επίβλεψη του και για την χρονική περίοδο που κρίνει ότι είναι αναγκαία και εφικτή, ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ την ασθενή του για τον φόβο της Πιθανής Καρκινογένεσης ,ειδικά του μαστού.

Η Ατροφία του Αιδοίου και του Κόλπου πρέπει να αντιμετωπισθεί όσο γίνεται νωρίτερα,,για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.Πολλά και εξαιρετικά Όπλα υπάρχουν στην θεραπευτική μας φαρέτρα που πρέπει όμως να τα χρησιμοποιήσουμε για την εξασφαλιση της Υγείας και της ευζωίας της ασθενούς μας,παρέχοντάς της μία ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ.

Βελτιώνονταςς την ανατομική ποιότητα των ιστών της Γεννητικής της περιοχής και την Libido,συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενεργή σεξουαλική ζωή της, μέχρι και πολύ μεγάλη ηλικία με όλα τα θετικά αποτελέσματα που γνωρίζουμε ότι έχει αυτή, τόσο στην Σωματική ,όσο και στην Ψυχική Υγεία.

Βασική προϋπόθεση όπως ήδη ανέφερα ο έγκαιρος και τακτικός Γυναικολογικός έλεγχος και η εμπιστοσύνη στις εξειδικευμένες γνώσεις του Γιατρού , για την αντιμετώπιση αυτής της τόσο ευαίσθητης περιόδου της Ζωής της Γυναίκας.

ΦΩΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ενδοσκόπος Λαπαροσκοπική – Υστεροσκοπική – Ρομποτική Χειρουργική Laser

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Ιατρείου :2107775754

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top