skip to Main Content
3d69a2b7 227b 461f Bf88 C6a0e7dab3b7 (Copy)

Εμβόλιο COVID-19: Το 54% των Ελλήνων δηλώνει αρνητικό ή επιφυλακτικό – Το 35% δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο της Pfizer

Το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Kάπα Research αναφορικά με τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του imerisia.gr προκύπτει ότι το 54% δηλώνει είτε κάθετα αρνητικό (27%) είτε ιδιαίτερα επιφυλακτικό (27%) και ότι θα το κάνει αφού πρώτα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και διαπιστώσει ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες.

Στον αντίποδα το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται θετικά στον εμβολιασμό.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πιο θετικοί απέναντι στο εμβόλιο είναι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών. Παράλληλα το 42% των ερωτηθέντων δείχνουν ότι είναι αισιόδοξοι για το εμβόλιο ενώ το 35% διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Τώρα όσον αφορά την επιθυμία των Ελλήνων πολιτών για εμβολιασμό ανάλογα με το κόμμα που στηρίζουν βλέπουμε ότι το 67% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται θετικοί, ενώ το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας καθώς ανέρχεται σε 61%.

Στον αντίποδα το 75% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης εμφανίζονται αρνητικοί  στον εμβολιασμό. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 με 39%, του ΚΚΕ με 32%, και του ΣΥΡΙΖΑ με 28%.

Επίσης το 35% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχία για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.

Ακόμη το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί σε ένα από τα κέντρα που δημιουργεί του υπουργείο Υγείας, το 19% στον φαρμακοποιό του, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι θα ήθελε να εμβολιαστεί στον οικογενειακό του γιατρό.

Το 46% εμπιστεύεται το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech και το 54% δεν το εμπιστεύεται ή αρνηθηκε να απαντήσει. 

Παράλληλα στην ερώτηση «Από όσα έχετε ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα, πόσο εμπιστεύεστε κάθε ένα από τα παρακάτω εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών;», το 46% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech .

Παράλληλα το 40% εμπιστεύεται το εμβόλιο της Moderna και το 33% το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης.

Το 20% εμπιστεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, και ένα 46% δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μάλιστα, όσοι δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν, απάντησαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο της Pfizer σε ποσοστό 32%, ενώ το 40% δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο εμβόλιο θα έκανε.

Σημειώνεται πως η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top