skip to Main Content
31631941 10213804198193898 4065177444628299776 N2 (Copy)

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός (ο SARS-COV-2) ενέσκηψε ως καταιγίδα στην ζωή μας και στην καθημερινότητα μας και η νόσος COVID-19 (η νόσος που προκαλείται από αυτόν τον κορωνοϊό) έχει γίνει ο παγκόσμιος υγειονομικός φόβος.

Για τους εξής βασικούς λόγους:

  1. Γιατί ο SARS-COV-2 είναι εξαιρετικά λοιμογόνος μεταδοτικός ιός (από 4 έως 10 φορές πιο ισχυρός από τον ιό της γρίπης, Η1Ν1 στην στην σύνδεση με κυτταρικούς υποδοχείς). Επίσης φαίνεται ότι μπορεί να μεταδοθεί από τον φορέα του ιού που είναι ασυμπτωματικός ή ευρίσκεται στις τελευταίες ημέρες της φάσης επώασης.
  2. Γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος καθώς η μέση παγκόσμια θνησιμότητα της νόσου COVID-19 είναι στο 4-5% των κρουσμάτων, όταν η αντίστοιχη θνησιμότητα του Η1Ν1 (στην εποχή της αντίστοιχης επιδημίας του SARS) ήταν 0,1 έως 0,5% των κρουσμάτων!!
  3. Γιατί παρ’ όλα τα ενθαρρυντικά δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί για διάφορες αγωγές για τον κορωνοϊό δεν έχουν ακόμη υπάρξει οι απόλυτα μελετημένες ειδικές αγωγές που θα αποτελούσαν την συγκεκριμένη θεραπεία της νόσου. Φαίνεται επίσης ότι θα υπάρξει χρονικό διάστημα μεγάλο έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου που τόσο θα βοηθούσε στην επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού στον συγκεκριμένο κορωνοϊό.   

Όμως εκεί που ο κορωνοϊός καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι στις ευπαθείς ομάδες. Στους ανοσοκατασταλμένους βεβαίως (κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς), στους ηλικιωμένους και κυρίως στους ασθενείς με χρόνια προβλήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης ,υπέρταση ,καρδιοπάθειες.

Πρώτα δεδομένα από 7162 COVID-19 ασθενείς στις ΗΠΑ από το US CDC (Αμερικάνικο κέντρο για έλεγχο και πρόληψης των νόσων) δείχνουν ότι 32% είχαν διαβήτη (έναντι 8% που είναι ο επιπολασμός του διαβήτη στον γενικό πληθυσμό της Αμερικής) και 29% είχαν καρδιολογικό νόσημα (έναντι 12% που είναι ο επιπολασμός των καρδιολογικών νοσημάτων στην Αμερική). Τα στοιχεία αυτά εμπεδώνουν την άποψη ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν 4πλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 και οι καρδιοπαθείς τουλάχιστον 2πλάσιο κίνδυνο νόσησης.

Ακόμα πιο δυσμενή είναι τα δεδομένα που αφορούν τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου στους διαβητικούς, υπερτασικούς και καρδιοπαθείς ασθενείς με COVID-19. Πράγματι σε μεγάλη μελέτη (δημοσίευση στο JAMA τον Μάρτιο) 44672 ασθενών με COVID-19 ,των ασθενών της Wuhan (εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος) ενώ στο γενικό πληθυσμό των ασθενών αυτών διαπιστώθηκε κίνδυνος θνησιμότητας 2,3% ,στους διαβητικούς ασθενείς η θνησιμότητα ήταν 7,3% ,στους υπερτασικούς 6,1% και στους καρδιοπαθείς 10%!!

Φαίνεται έτσι ότι οι χρόνιες αυτές ασθένειες καθιστούν τους οργανισμούς αυτούς ευάλωτους στην εισβολή του ιού και στην ανάπτυξη και δημιουργία δυσμενών εκβάσεων.

Οι αιτίες δεν είναι ακόμη απόλυτα εξακριβωμένες. Πιθανολογούνται πάντως πολλές ερμηνευτικές εκδοχές: στους διαβητικούς ασθενείς η υπεργλυκαιμία “αποδιοργανώνει” το ανοσιακό σύστημα των ασθενών αυτών, ενώ οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη και οι συστημικές δυσλειτουργίες των ασθενών αυτών (κυρίως οι καρδιακές και οι νεφρικές επιπλοκές) εξηγούν τις κακές εκβάσεις των διαβητικών ασθενών με COVID-19.

Παρόμοια οι υπερτασικοί ασθενείς ,αλλά και οι καρδιοπαθείς ασθενείς (ιδιαίτερα αυτοί με στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια ή με κολπική μαρμαρυγή) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην νόσηση από τον κορωνοϊό και ιδιαίτερα επικίνδυνοι να έχουν κακή έκβαση λόγω οργανικής δυσλειτουργίας και κυρίως καρδιακής επιβάρυνσης.

Οι ασθενείς κατ’ αυτόν τον τρόπο των ευπαθών αυτών ομάδων έχουν υποχρέωση (ατομική ευθύνη) εκτός από το να λαμβάνουν όλα τα προφυλακτικά μέτρα για τον ιό να ελέγχουν ,να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν την βασική τους νόσο. Η σωστή διαχείριση της βασικής τους νόσου θα αποτελεί μία ισχυρή ασπίδα στην εισβολή του ιού.

Είναι ευνόητο ότι όταν πχ ο διαβητικός ασθενής έχει μεγάλη υπεργλυκαιμία, αρρύθμιστο δηλαδή διαβήτη τότε η άμυνα του οργανισμού είναι εξασθενημένη (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) και η νόσηση από τον κορωνοϊό γίνεται πολύ πιο πιθανή.

Παρόμοια όταν ο υπερτασικός ασθενής έχει αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 150mmHg είναι πλέον ευάλωτος στον κορωνοϊό, ενώ όταν ο καρδιοπαθής έχει πχ απορυθμισμένη καρδιακή ανεπάρκεια εξυπακούεται ότι στερείται σημαντικών δυνατοτήτων αντιμετώπισης της διαταραχής που θα προκαλέσει στον οργανισμό του η νόσηση από τον κορωνοϊό.

Και βεβαίως δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθεί ότι η παράταση της αρρύθμιστης  μεταβολικής ή καρδιακής καταστάσης ευοδώνει την εξέλιξη και ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών.

Όταν πχ το άτομο με διαβήτη έχει παρατεινόμενη υπεργλυκαιμία, αυτό είναι γνωστό ότι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της επιδείνωσης όλων των χρόνιων επιπλοκών της νόσου αυτής.

Οι συνθήκες δε stress, οι σημερινές ,λόγω του φόβου (δικαιολογημένου)του COVID-19 και των έντονων (αναγκαίων) προληπτικών μέτρων οδηγεί πολλούς ασθενείς των ευπαθών ομάδων στην παραγνώριση της αναγκαιότητας μέριμνας για την αντιμετώπιση της βασικής νόσου. Έτσι εγκαθίσταται ο φαύλος κύκλος της σύνθετης νόσησης. Ο ασθενής (πχ ο διαβητικός ή ο καρδιοπαθής ασθενείς) αδιαφορεί για την ρύθμιση του υποκείμενου νοσήματος, το υποκείμενο νόσημα επιδεινώνεται με συνέπεια ο ασθενής καθίσταται πλέον ευπρόσβλητος στον κορωνοϊό. Και όταν νοσήσει από τον κορωνοϊό επειδή η γενική του κατάσταση δεν είναι καλή έχει αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών και κακής έκβασης λόγω της σύνθετης νόσησης: COVID-19 και αρρύθμιστος διαβήτης ή υπέρταση ή καρδιοπάθεια.

Συμπερασματικά οι ασθενείς των ευπαθών ομάδων θα πρέπει εξίσου με την φροντίδα λήψης όλων των προφυλακτικών μέτρων για τον κορωνοϊό να ενδιαφερθούν άμεσα και συνεχόμενα για τον έλεγχο, ρύθμιση και αντιμετώπιση της βασικής τους νόσου: του διαβήτη ,της υπέρτασης ,της καρδιακής νόσου.

Γιατί για τους ασθενείς των ευπαθών ομάδων η συμπύκνωση προσοχής και δράσης θα πρέπει να είναι:

  • ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Διασφαλίζουμε έτσι και προστατεύουμε την υγεία μας από τα δεινά της σύγχρονης «Σύνθετης νόσησης: COVID-19, Διαβητης ,Υπερταση, Καρδιακα νοσηματα»

Καλή δύναμη σε όλους μας.

Δρ. Α. Μελιδώνης

Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού κέντρου Metropolitan Hospital

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top