skip to Main Content
Clinton Trump 1

Εκλογές ΗΠΑ 2016: αυτά θα ρωτήσουν οι πολίτες

Εκλογές ΗΠΑ 2016: αυτά θα ρωτήσουν οι πολίτες τη Χίλαρι και τον Τραμπ στο αποψινό θυελλώδες ντιμπέιτ

Οπλοκατοχή, κοινωνική ασφάλιση αλλά και τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ -που έχουν προκαλέσει σεισμό και δοκιμάζουν τη συνοχή των ρεπουμπλικάνων- θα βρεθούν στο επίκεντρο του δεύτερου προεδρικού ντιμπέιτ, που ξεκινά στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Δείτε το ζωντανά με διερμηνεία στα ελληνικά από το CNN Greece.

Διαβάστε επίσης

Σε αντίθεση με την προηγούμενη τηλεμαχία όπου ο συντονιστής ήταν εκείνος που επέλεγε θεματικές και ερωτήσεις, σ’ αυτήν εδώ το λόγο έχουν οι πολίτες· υποβάλλουν και ψηφίζουν ερωτήσεις σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα (δεν επιτρέπεται να αναφέρονται ονομαστικά σε υποψήφιο) και οι τοπ 30 από αυτές -όπως έχουν συμφωνήσει οι συντονιστές δημοσιογράφοι Άντερσον Κούπερ (CNN) και Μάρθα Ραντάτζ (ABC)- θα αξιοποιηθούν …δεόντως.

Τι ρωτούν οι πολίτες

Οι δύο ερωτήσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους αφορούν τηνοπλοκατοχή. Συγκεκριμένα, οι Κλίντον και Τραμπ πρωτίστως ερωτώνται εάν τάσσονται υπέρ του να ελέγχεται το ποινικό μητρώο όσων θέλουν να αγοράσουν όπλο, δευτερευόντως –πώς θα διασφαλίσουν ότι προστατεύεται η 2η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν.

debate rehearsalΠρόβα πριν από το 2ο προεδρικό ντιμπέιτ Χίλαρι – Τραμπ στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σαιντ Λούις στο Μιζούρι όπου θα διεξαχθεί. Φοιτητές υποδύονται τους δύο υποψηφίους και τους συντονιστές – Πηγή: REUTERS/Rick Wilking

Επιπροσθέτως και με δεδομένο ότι αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στο Μιζούρι -την Πολιτεία, δηλαδή, όπου πριν από δύο χρόνια ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο 18χρονο αφοραμερικανό, Μάικλ Μπράουν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οργισμένες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς και να εμφανιστεί το Κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία»- δεν λείπει το ενδιαφέρον για ερωτήσεις που αφορούν τα κρούσματα αστυνομικής βίας με θύματα αφροαμερικανούς.

Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, συγκεντρώνουν αφενός οι ερωτήσεις που σχετίζονται με τηναύξηση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αφετέρου εκείνες που έχουν να κάνουν με το «πολιτικό χρήμα» και την αμφιλεγόμενη απόφαση –γνωστή ως υπόθεση «Citizens United»- του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2010, η οποία διευκόλυνε την προεκλογική χρηματοδότηση από επιχειρήσεις. Η Χίλαρι τάσσεται υπέρ της ακύρωσης εκείνης της απόφασης. Ο Τραμπ επικρίνει μεν τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι πολιτικές εκστρατείες, προσφάτως, όμως, προσέλαβε σε προβεβλημένη θέση στο επιτελείο του τον επικεφαλής της «Citizens United», δηλαδή της MKO που ήταν ο ενάγων το 2010.

2nd debateΠροετοιμασία του χώρου που θα διεθαχθεί το ντιμπέιτ στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σαιντ Λούις στο Μιζούρι – Πηγή: REUTERS/Rick Wilking

Το ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με το ξεχασμένο ανοικτό μικρόφωνο που κατέγραψε τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, το ενδιαφέρον των πολιτών άρχισε να συγκεντρώνει μία συγκεκριμένη σχετική ερώτηση: τι θα κάνετε αν κάποιος την «πέσει» στην κόρη σας πιάνοντάς της τον καβάλο; Δίχως αμφιβολία παρεμφερείς ερωτήσεις θα υποβάλλονται ολοένα και πιο πολλές όσο πλησιάζει η ώρα της μονομαχίας.

Οι λιγότερο δημοφιλείς ερωτήσεις

…ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός! Οι ερωτήσεις ποικίλλουν· εξοργιστικές ορισμένες, θυμηδία προκαλούν κάποιες άλλες.

Δείτε κάποιες από αυτές:

  • Πιστεύετε πως οι ηλικιωμένοι είναι το ίδιο ικανοί με τους νέους;
  • Είναι νόμιμο να δολοφονείς στο όνομα της θρησκείας;
  • Πιστεύετε στο Θεό;
  • Είναι πράγματι το Ισλάμ τόσο βάρβαρο όσο πιστεύουμε πως είναι;
  • Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, για ποιο λόγο θα πεθαίνατε δίχως δισταγμό;
  • Είστε υπέρ των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων ταχύτητας για τα φορτηγά;
  • Ως Πρόεδρος τι θα κάνετε για να σταματήσετε τις παράνομες γεννήσεις στις ΗΠΑ;
  • Θα κάνετε τον Ντένις Ρόντμαν Υπουργό Εξωτερικών;
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top