skip to Main Content
Pjimage (3)

Εκδήλωση στο θέατρο“Επενδύουμε στον άνθρωπο: Κοινωνικές Δομές και Δράσεις του ΕΣΠΑ στην Κεφαλονιά”

Μία εκδήλωση για τους ήρωες της ζωής και τους ανθρώπους που τους στηρίζουνΓράφει ο Ανδρέας Αρβανιτάκης

Μία ξεχωριστή εκδήλωση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθησαν στο δημοτικό θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” τη Δευτέρα 18 Μαρτίου. Ο λόγος για την εκδήλωση με θέμα “Επενδύουμε στον άνθρωπο: Κοινωνικές Δομές και Δράσεις του ΕΣΠΑ στην Κεφαλονιά” για την διοργάνωση της οποίας συνεργάστηκαν κατά τρόπο άψογο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΥΠΕΡΙΩΝ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας και το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά της Κεφαλονιάς.

Οι όμορφες κυρίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

Όλοι αυτοί οι θεσμοί που συνθέτουν εν πολλοίς ένα μέτωπο κατά της βίας, σωματικής, ψυχικής και οικονομικής καθώς και του κοινωνικού αποκλεισμού, ένωσαν τις φωνές τους σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Κεφαλονιτών για το πλούσιο έργο, τη δράση και ασφαλώς τις ανάγκες τους για την συνέχιση και ενίσχυση των υπηρεσιών τους. Να σημειώσουμε πως η χρηματοδότησή τους γίνεται ως επί τω πλείστον από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014 – 2020”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης των δομών αυτών λόγω του έργου κομβικής σημασίας που παράγουν για την κοινωνία μας, ενώ τόνισε πως η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Κοινωνικής πολιτικής και προστασίας Ευάγγελο Κεκάτο, ο οποίος εξήρε το έργο των ανωτέρω οργανισμών και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συνεχίσουν να έχουν την απαραίτητη στήριξη. Η πρόεδρος του “Υπερίων”, κα Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου, αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου, ευχαρίστησε για την μέχρι τώρα στήριξη της πολιτείας και κυρίως της ΕΕ που μέσω του ΕΣΠΑ έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης. Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη από την πλευρά της πολιτείας.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικά συγκινητικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Περνάω τη φωτιά για να φτάσω την λάμψη” από τους ωφελούμενους του κέντρου που άγγιξε την ψυχή των παρευρισκομένων και έδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το έργο που παράγεται.

Σειρά είχε η παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας μέσα από το οποίο πλήθος γυναικών έχουν βρει ψυχολογική, νομική ακόμα και εργασιακή υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τη βία που υφίστανται και να σταθούν στα πόδια τους.

Το Κέντρο Κοινότητας στηρίζει ποικιλοτρόπως άτομα που υφίστανται την οικονομική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων κοινωνικών και οικονομικών βοηθημάτων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Παράρτημα Ρομά, μέσα από το οποίο έγινε καταγραφή όλων των οικογενειών Ρομά, της κοινωνικής και ενδοοικογενειακής τους κατάστασης και εν συνεχεία τα άτομα αυτά ωθούνται στο να στήσουν το σπιτικό τους και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία εργασιακά και κοινωνικά. Το ερώτημα, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο είναι “Έλληνας ή τσιγγάνος;” με το Κέντρο να επιλέγει σαφώς την πρώτη απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Κέντρου μικροί Ρομά παρουσίασαν σκετσάκια για το έργο και τις δυνατότητες που έχουν οι ωφελούμενοι να βοηθηθούν στην ένταξή τους.

Τέλος, έγινε εκτεταμένη αναφορά στο έργο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, μέσω του οποίου τόσο τα άτομα της τρίτης ηλικίας όσο και εκείνα που τα φροντίζουν λαμβάνουν στήριξη ώστε οι πρώτοι να βγουν από την ψυχική δίνη της κατάθλιψης και της ανημπόριας και οι δεύτεροι να έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν ως ένα βαθμό από την πίεση της φροντίδας και να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό και τη ζωή τους.

Η Πρόεδρος της ένωσης ΑΜΕΜΑ “ΥΠΕΡΙΩΝ” κ. Σοφία Μαροπούλου

Την εκδήλωση έκλεισε η Παιδική Χορωδία του Δήμου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Άγγελου Μουρελάτου.

Η Παιδική Χορωδία του Δήμου με μαέστρο τον Άγγελο Μουρελάτο

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top