skip to Main Content

ΕΑΠΣ: «Κρούουμε από φέτος καμπανάκι για το 2018»

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπενθυμίζουν στην ηγεσία του Σώματος τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στον «μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων σε μετασυνταξιοδοτική ηλικία»

«Η ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου είναι για μας η συμβολική στιγμή για να κρούσουμε ξανά το καμπανάκι του κινδύνου, ακόμα πιο νωρίς, σε κυβέρνηση – πολιτεία και κοινωνία για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, για να διορθωθούν οι “στρεβλώσεις” των πολιτικών επιλογών ή των υστερήσεων στο σύνολο του δασοπροστατευτικού μηχανισμού».

Με αυτήν την πρόταση η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ξεκινά τον δικό της απολογισμό για τη θερινή αντιπυρική περίοδο του 2017, σημειώνοντας ότι «και ένα πεύκο καμένο είναι πληγή στο κορμί της πολύτιμης πατρίδας μας». Οι συνδικαλιστές αξιωματικοί του ΠΣ αναφέρουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους ότι «χρησιμοποιήσαμε όλους τους πόρους σε προσωπικό και μέσα που μας έχουν διατεθεί» και στέκονται ιδιαίτερα σε έξι σημεία:

1. Πυροσβεστικό προσωπικό χωρισμένο σε τέσσερις εργασιακές κατηγορίες, με διαφορετικό ασφαλιστικό, μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς (μόνιμο, ΠΠΥ (3ετείς), ΠΠΥ (5ετείς), συμβασιούχους)

2. Προσωπικό στο σύνολό του, που επιχείρησε χωρίς να διαθέτει το σύνολο των Μέσων Ατομικής Προστασίας, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας, εκτεθειμένο σε ένα αντεργατικό πλαίσιο παροχής απλήρωτης υπερεργασίας, απροστάτευτο από εξοντωτικές μεταθέσεις-μετακινήσεις, μετά την τελευταία τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων.

3. Πυροσβεστικές υπηρεσίες με εκατοντάδες κενά σε πυροσβέστες μιας και επιλέχθηκε το πιο εύκολο και φθηνό να στελεχωθούν οι νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες αεροδρομίων και εθνικών οδών από το υφιστάμενο προσωπικό. Πραγματικά κενά που έλειψαν από την υποστήριξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

4. Μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων σε «μετασυνταξιοδοτική ηλικία» και πολλά από αυτά σε διαδικασία επισκευής, αγνώστου χρόνου υλοποίησης, υπό το καθεστώς της ανάσχεσης πληρωμών.

5. Εθνικό εναέριο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη γνωστή «υπερώριμη» ηλικία, με ό,τι αυτό σήμανε για την επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση ειδικά τις κρίσιμες ώρες.

6. Μισθωμένα ελικόπτερα πυρόσβεσης που η πλήρης ανάπτυξή τους ακολούθησε μακρύτερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΑΠΣ, «με όλα τα παραπάνω, το Πυροσβεστικό Σώμα αποκρίθηκε στην πύρινη λαίλαπα που σάρωσε και φέτος τη χώρα μας και έκανε το καθήκον του, πολλές φορές με τους συναδέλφους να ξεπερνούν ακόμα και το ‘‘καλώς και σύνηθες’’, βαδίζοντας στο τεντωμένο σχοινί που χωρίζει τη ζωή από την απώλειά της. Και δυστυχώς, σε μια τέτοια επιχείρηση, έχασε την άγουρη ζωή του ένα από τα παλικάρια μας, ο δόκιμος ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης, περνώντας με τη θυσία του στην αιωνιότητα των Ελλήνων ηρώων».

Τέλος, το συνδικαλιστικό όργανο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής καταγγέλλει ότι «την ώρα της μάχης με τις φλόγες και φέτος, ειδικοί και μη, κέρδισαν το δίλεπτο της δημοσιότητας, εκφράζοντας γνώμες για το πώς σβήνουν οι πυρκαγιές, πότε σβήνουν ή δε σβήνουν, και πολλοί ειδικοί ή μη κατέθεσαν προτάσεις για το ιδεατό μοντέλο δασοπυρόσβεσης-δασοπροστασίας».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top