skip to Main Content
Maska Mathites Sxoleia1 (Copy)

«Δύσκολο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά»

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία:

Δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μετά τον Δεκέμβριο – Οι εκτιμήσεις του προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για το άνοιγμα των σχολείων

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη λειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές, σύμφωνα με τους Έλληνες παιδίατρους.

Με ανεμβολίαστα παιδιά είναι δύσκολο τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές, δήλωσε στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί ότι «η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιάΔεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα».

Κλείνουν τα σχολεία στις ΗΠΑ

Εκατομμύρια είναι τα παιδιά κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να εμβολιαστούν και μολύνουν το ένα το άλλο στα σχολεία.

«Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος.

«Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί» υπογράμμισε.

Δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μετά τον Δεκέμβριο

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι επίσης ανησυχητική, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν εγκρίνει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι εμβολιασμοί των μαθητών 12 – 17 ετών στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 5,1%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο», είπε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.Μάσκα, μαθητές, κορονοϊός

«Δεν θα τηρηθεί στην πράξη το κλείσιμο του τμήματος στο 50% +1 των κρουσμάτων»

Δύο έφηβοι έχουν χαθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί από επιπλοκές του ιού σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας 230 παιδιά. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά μέσα στον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αναλύει τα στοιχεία:

«Το 10% των παιδιών που αρρωσταίνουν από Covid-19 το περνάνε βαριά και ορισμένα μπαίνουν στην Εντατική. Ήδη στη χώρα μας έχουν χαθεί δύο έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα βέβαια και είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Έχουμε παιδιά που νοσηλεύονται όλο το χρόνο με βαριά Covid-19 στο νοσοκομείο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, γύρω στα 230 παιδιά βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων. Άρα δεν είναι αθώα αρρώστια. Δεν μπορώ να προβλέψω απόλυτα τι θα γίνει, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σωστά και ανοίξουν τα σχολεία και νοσήσουν πολλά παιδιά, θα πάνε παιδιά στην Εντατική. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό γι’ αυτό. Θα βρεθούν παιδιά στην Εντατική».

«Πρέπει να φοράνε τις μάσκες στις τάξεις και κυρίως θα αερίζονται οι αίθουσες. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό, να έχουμε χαμηλό ιικό φορτίο μέσα στις τάξεις, ώστε ακόμη κι αν είναι θετικός κάποιος μαθητής να μην κολλήσει όλη η τάξη. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κοντρολαριστεί λίγο – πολύ. Από κει και πέρα θα αρχίσουμε να λέμε “να κλείσουμε, έχουν αρρωστήσει τόσοι..”.  Ακόμη κι αν αρρωστήσουν πέντε παιδιά μέσα σε μία τάξη, που λέει η υπουργός Παιδείας ότι μόνο πάνω από 50% +1 θα κλείνει η τάξηστην πράξη δεν θα τηρηθεί αυτόΠοιος γονιός θα στείλει το παιδί του αν μάθει ότι πέντε παιδιά είναι άρρωστα; Άρα το πιθανότερο είναι ότι θα υπολειτουργούν τα σχολεία, ακόμη κι αν δεν κλείνουν», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

«Δίνουμε αγώνα για να πείσουμε ακόμα και τους έφηβους»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας επισήμανε ότι ο αγώνας για την επέκταση των εμβολιασμών στους εφήβους και τα παιδιά, δεν σκοντάφτει μόνο στην επιφύλαξη των γονιών. Πολλές φορές και τα ίδια τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τα fake news για τις παρενέργειες των εμβολίων.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τον εμβολιασμό και από τους ίδιους τους εφήβους. Μου ήρθε τη Δευτέρα μητέρα που πέρασε Covid-19 και αυτή και ο σύζυγός της, και ο γιος της που είναι 14 ετών παχύσαρκος και με άσθμα, δεν θέλει να εμβολιαστεί. Παρ’ ότι είδε τη μητέρα του τι πέρασε, που έχει αναρρώσει εδώ και πέντε μήνες και έχει σύνδρομο post covid, με δύσπνοιες και ακόμα ταλαιπωρείται. Το παιδί δεν θέλει να εμβολιαστεί γιατί φοβάται το εμβόλιο. Συζητήσαμε 25 λεπτά και χθες πήγε και εμβολιάστηκε τελικά. Αν ασχοληθεί ο παιδίατρος το μίνιμουμ 20 λεπτά με τον γονιό και το παιδί, θα μπορέσει να τους ηρεμήσει και να τους πείσει για το εμβόλιο», τονίζει ο καθηγητής.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα βοηθήσει σημαντικά, τόσο τα ίδια τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολικό περιβάλλον και να μην κλειστούν ξανά στο σπίτι, αλλά και θα προστατεύσει και τους ενήλικες, συμπληρώνει:

«Πρώτα πρώτα κινδυνεύουν τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να μην αρρωστήσουν, να μην κλείσουν τα σχολεία και να μη βρεθούν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό. Το δεύτερο είναι να προστατεύσουν τους άλλους. Και είναι ένα μεγάλο ποσοστό μεγάλων που δεν έχει εμβολιαστεί δηλαδή 30% με 40%. Αλλά και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, πέφτει η ανοσία τους και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν ξανά. Εγώ π.χ. εμβολιάστηκα τον Φεβρουάριο και τώρα πρέπει να ξανακάνω κι άλλη δόση», λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Το Υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας θα ξεκινήσουν ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία, με ομιλίες στους μαθητές, αλλά και ζωντανό διάλογο των παιδιών με τους επιστήμονες, ώστε να λύσουν όλες τις απορίες και να πείσουν για την ασφάλεια, αλλά και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top