skip to Main Content
1 τουρισμος (Copy)

Δυναμική στρατηγική, με νέες συμφωνίες και νέα ανοίγματα, το 2016 για τον ελληνικό τουρισμό

KOYNTOYRA_ELENA_400x400
 
Το ζήτημα της ασφάλειας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κριτήριο καθορισμού των ταξιδιωτικών επιλογών για το 2016, με τις τελευταίες διεθνείς έρευνες να επιβεβαιώνουν τις σχετικές εκτιμήσεις που έχουμε στην εγχώρια αγορά.Ο διεθνής προβληματισμός για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, αφήνει μικρά περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το βαθμό στον οποίον θα επηρεαστεί η ροή τουριστών από και προς συγκεκριμένες αγορές και περιοχές.

Στο γενικότερο αυτό κλίμα, η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό. Τη χώρα μας επέλεξαν φέτος περίπου 25,5 εκατ. τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους απρόσκοπτα και συνεχίζουν να επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς με αίσθημα ασφάλειας και σε συνθήκες σταθερότητας.

Σε επίπεδο πολιτικής και σχεδιασμού για την επόμενη χρονιά, παραμένουμε σε εγρήγορση, παρά και τα πρώτα θετικά μηνύματα, καθώς ο τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένας τομέας ευαίσθητος και άμεσα επηρεαζόμενος από εξωγενείς παράγοντες.

Της Έλενας Κουντουρά

Δεν επιδιώκουμε προσωρινά οφέλη που τυχόν προκύπτουν από αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής και από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος προς γειτονικές και ανταγωνίστριες χώρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης της διεισδυτικότητάς μας σε συγκεκριμένες αγορές στη δεδομένη συγκυρία, με εντεινόμενες επιχειρησιακές και επικοινωνιακές δράσεις, άμεσου και διαρκούς χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κοινή προσπάθεια των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την εξασφάλιση ταχύτερης και απλούστερης διαδικασίας έκδοσης βίζας με το νέο σύστημα βιομετρικών θεωρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ροή τουριστών από εκτός Σένγκεν χώρες, που είναι και αγορές- στόχοι.

Θέλουμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σε ένα σταθερό περιβάλλον, προκειμένου να εφαρμόσουμε την ενιαία μας τουριστική πολιτική για την ποσοτική και ποιοτική αύξηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού με στόχο η Ελλάδα να καθιερωθεί ως ένας  από τους πέντε δημοφιλέστερους παγκόσμιους προορισμούς τα επόμενα χρόνια.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή μίας δυναμικής στρατηγικής, με νέες συμφωνίες, νέα ανοίγματα, με στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, και με την ενθάρρυνση στρατηγικών και θεματικών επενδύσεων υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποσκοπώντας σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο από μεμονωμένες αγορές, όσο και από το παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό που έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις,  η Ελλάδα έχει επιτελέσει το χρέος της με προτεραιότητα στην ζωή και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και εν αναμονή πλέον της εκπλήρωσης από πλευράς Ευρώπης και Τουρκίας των δικών τους υποχρεώσεων, συνεχίζουμε σε επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο να ενισχύουμε την τουριστική εικόνα των νησιών του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της χώρας ως ιδανικού προορισμού διακοπών.

Η ομαλοποίηση των διακρατικών σχέσεων και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή είναι προς όφελος του τουρισμού, της οικονομίας και της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή.
Μέσα από τον τουρισμό, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η Έλενα Κουντουρά είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top