skip to Main Content
Airbnb 1280×853 (Copy)

Διεθνής έρευνα για τις κρατήσεις μέσω Airbnb τo 2021

Πρωτιά για Κρήτη, Αθήνα και Κέρκυρα (πίνακες)

  • Στεφανία Σούκη
  • 21 Νοεμβρίου 2021


Μειώθηκαν στο μισό οι διανυκτερεύσεις στα «Αirbnb» στην Ελλάδα


Ανέβηκαν 34% οι τιμές των καταλυμάτων – Σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αντίπαρο τα ακριβότερα σπίτια – Σε ποιες περιοχές οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν και τον Σεπτέμβριο του 2019 – Κερδισμένοι και οι οδικοί προορισμοί – Επιβεβαιώνονται τα θεαματικά αποτελέσματα της φετινής σεζόν στον τουρισμό

Το Airbnb καλά κρατεί στην Ελλάδα, με τα επίσημα νούμερα για τη δεύτερη σεζόν της πανδημίας να ακολουθούν και αυτά την απρόσμενα καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού. Εστω κι αν τα προσφερόμενα σπίτια από τους Ελληνες ιδιοκτήτες είναι σαφώς λιγότερα τώρα σε σύγκριση με το κανονικό 2019, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αλλά και μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρξαν προορισμοί ανά την Ελλάδα που είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από αυτές προ κορωνοϊού.

Τρία νησιά, η Μύκονος, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη, απαρτίζουν φέτος το top 3 στη χώρα μας με τα ακριβότερα σπίτια-καταλύματα για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, με τιμές πιο πάνω ακόμη και από το 2019.

Ποιες περιοχές είχαν φέτος τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στο peak της τουριστικής σεζόν; Πρώτη έρχεται η Κρήτη, δεύτερη η Αθήνα και τρίτη η Κέρκυρα, τρεις προορισμοί που λόγω μεγέθους αλλά και μεγάλης προσφοράς καταλυμάτων βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες επιλογές των ξένων επισκεπτών που κλείνουν τη διαμονή τους στη χώρα μας μέσα από τις γνωστές διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την Airbnb, τη Vrbo, αλλά και άλλες μικρότερες.

Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η γνωστή διεθνής εταιρεία αναλύσεων AirDNA και παρουσιάζει σήμερα το «business stories».

Η AirDNA επεξεργάζεται καθημερινά στοιχεία από πάνω από 10 εκατομμύρια καταχωρήσεις σε 120.000 αγορές σε όλο τον κόσμο, κυρίως από τις μεγάλες πλατφόρμες των Airbnb και Vrbo αλλά και μικρότερες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νούμερα της Ελλάδας:

■ Τα προσφερόμενα σπίτια-καταλύματα από τους Ελληνες ιδιοκτήτες είναι μειωμένα κατά 17% με βάση τις συνολικές καταχωρήσεις στις μεγάλες πλατφόρμες στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο προ κορωνοϊού, τον Σεπτέμβριο του 2019.
■ Συνολικά οι διαθέσιμες καταχωρήσεις από τους Ελληνες οικοδεσπότες στις γνωστές διεθνείς πλατφόρμες όπως Airbnb και Vrbo αντιστοιχούν σχεδόν στις 111.000 από τις 134.000 και πλέον τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως ολόκληρα σπίτια, αλλά και απλά δωμάτια. Η διαφορά με τον πιο θερμό μήνα της σεζόν, τον Αύγουστο, είναι μικρή, με λίγο περισσότερες καταχωρήσεις στο peak της σεζόν, λίγο πάνω από τις 112.000 και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης 18% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.
■ Ως προς τις κρατήσεις από τους επισκέπτες φέτος τον Αύγουστο, με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, εμφανίζονται μειωμένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Αύγουστο προ κορωνοϊού, στο 1,48 εκατομμύριο πανελλαδικά, ενώ τον Σεπτέμβριο, με λίγο πιο πάνω από το 1 εκατομμύριο, κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό 28%.

Ανοδος τιμών

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τις τιμές. Διψήφιο ποσοστό αύξησης σημειώνει η μέση τιμή στην οποία διατίθεται ένα ολόκληρο κατάλυμα (και όχι μεμονωμένο δωμάτιο) που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων στη χώρα μας – πάνω από 100.000 σπίτια: Για τον Αύγουστο του 2019 η μέση τιμή ήταν πέριξ των 171 ευρώ και 134 ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ φέτος τον Αύγουστο η μέση τιμή ανέβηκε στα 192 ευρώ και 179 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, με το κόστος να περιλαμβάνει και τον κόστος καθαρισμού που, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες-οικοδεσπότες είναι αυξημένο λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, ακριβώς το γεγονός ότι η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος είναι σημαντικά υψηλότερη κατά 34% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν έρχεται να επιβεβαιώσει τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων που κάνουν λόγο για… comeback του κλάδου εν μέσω κορωνοϊού, με μεγάλη μερίδα του κοινού να στρέφεται ακριβώς σε αυτού του είδους τα καταλύματα αποζητώντας μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Σημειωτέον ότι ένα από τα χαρακτηριστικά φέτος της αγοράς ήταν και η μεγαλύτερη στροφή των Ελλήνων μέσα στη χώρα τους σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακριβώς λόγω και της υψηλής ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά, είναι ενδεικτική και η αντίδραση από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων την περασμένη εβδομάδα: Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο, που κοινοποιείται στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η ΠΟΞ επισημαίνει ότι και με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, τα παράνομα καταλύματα και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Η ΠΟΞ ζητεί όσα καταλύματα λειτουργούν παράνομα να εντοπιστούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Επιπλέον, για τα διαμερίσματα που εκμισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης να τεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Από τα στοιχεία της AirDNA προκύπτουν και οι περιοχές αφενός με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις φέτος πανελλαδικά που αποτελούν, όπως είναι εύλογο, και τις πιο δημοφιλείς για τους επισκέπτες της χώρας, αφετέρου και αυτές που είχαν καλύτερες επιδόσεις εν μέσω πανδημίας σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας, μία διετία πριν.

Πέντε, λοιπόν, προορισμοί μέσα στον Αύγουστο παρουσιάζουν περισσότερες διανυκτερεύσεις ακόμη και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 με «πρωταθλήτρια» τη Σαντορίνη. Η Πάργα, την οποία προτίμησαν οι Ελληνες και είναι προσβάσιμη οδικά, η Αμοργός και η Μήλος, δύο μικρότερα νησιά των Κυκλάδων που πολλοί προτίμησαν προς αποφυγή συνωστισμού, και η Κύθνος, στα κοντινά νησιά της Αθήνας, συμπληρώνουν την πεντάδα. Για τον Σεπτέμβριο, η Αμοργός και η Κως είναι τα δύο νησιά που παρουσιάζουν αύξηση ακόμη και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα προ κορωνοϊού, ενώ στις περιοχές με τις λιγότερες απώλειες σε μονοψήφιο ποσοστό έναντι του 2019 περιλαμβάνονται και πάλι η Μήλος και η Σαντορίνη και από τους μεγάλους προορισμούς η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος, με απώλειες διανυκτερεύσεων φέτος στα πέριξ του 10%-12% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019.

Ποιες είναι οι περιοχές της χώρας με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις συνολικά φέτος τον Αύγουστο;

Πρώτη σε ζήτηση πανελλαδικά φέτος είναι η Κρήτη με συνολικά κοντά στις 300.000 διανυκτερεύσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειωμένες πάντως κατά 15% έναντι του Αυγούστου του 2019. Ακολουθεί η Αθήνα με πάνω από 117.000 διανυκτερεύσεις και τη μεγαλύτερη πτώση από τους μεγάλους προορισμούς στο μείον 36% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες λόγω της πανδημίας, με τη συνέχεια μέσα στον χειμώνα να προμηνύεται εξίσου δύσκολη και την ανάκαμψη συνολικά στον κλάδο της φιλοξενίας να έρχεται σαφώς πιο αργά λόγω και της μικρού ρυθμού ανάκαμψης του επαγγελματικού, του συνεδριακού και του τουρισμού city break (για τις σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου) κ.ο.κ.

Εξαψήφιο αριθμό διανυκτερεύσεων μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, με 123.500 συνολικά μέσα στον Αύγουστο, παρουσιάζει επίσης η Κέρκυρα, ο μεγαλύτερος προορισμός του Ιονίου, και ακολουθούν η Σαντορίνη, με σχεδόν 73.000 διανυκτερεύσεις και αύξηση (η μοναδική περίπτωση από τους μεγάλους προορισμούς) κατά 7% έναντι του Αυγούστου του 2019, και η Μύκονος, με 65.000 διανυκτερεύσεις αντίστοιχα και πτώση κατά 13% έναντι του 2019.

Για τον Σεπτέμβριο όλοι οι μεγάλοι προορισμοί σημειώνουν πτώση, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται επίσης στην Αθήνα, στο -42% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019.

Στον πρώτο προορισμό της Ελλάδας από πλευράς αριθμού κρατήσεων, την Κρήτη, η πτώση είναι στο 11% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019 με πάνω από 244.000 διανυκτερεύσεις, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Αθήνα, Κέρκυρα, Σαντορίνη και Ρόδος.

Οι πιο ακριβές και χαμηλές τιμές

Σε επίπεδο τιμών είναι εντυπωσιακό ότι στη συντριπτική πλειονότητα των προορισμών καταγράφηκε αύξηση τιμών και όπου υπήρξε πτώση μέσα στον Αύγουστο ήταν μάλλον λόγω υψηλής προσφοράς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Σαντορίνης. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, δε, καμία περιοχή δεν σημείωσε πτώση τιμών – ενδεικτικό της σημαντικής ζήτησης. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, σημειώνοντας ακόμη και… τριπλασιασμό για προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς, όπως το Καρπενήσι!

Η AirDNA καταγράφει τις ακριβότερες και τις φθηνότερες τιμές πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους καθαρισμού, τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Σεπτέμβριο. Για τον Αύγουστο οι ακριβότερες τιμές -πάντα για ολόκληρο κατάλυμα- καταγράφονται σε Μύκονο, με 720 ευρώ κατά μέσον όρο (+8,6% έναντι του Αυγούστου του 2019), Αντίπαρο 389 ευρώ (+15%), Σαντορίνη 360 ευρώ (-6%), Κέα 351 ευρώ (+10%), Ερμιονίδα 330 ευρώ (+8%) και ακολουθούν η Πάρος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Πάτμος.

Στις φθηνότερες περιοχές στην Ελλάδα φέτος τον Αύγουστο συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο προάστια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με τις χαμηλότερες τιμές -λίγο πάνω ή λίγο κάτω- των 50 ευρώ να καταγράφονται ενδεικτικά στη Νέαπολη-Συκιές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή, στη Νέα Σμύρνη, στην Καλαμαριά, το Χαλάνδρι κ.ο.κ.

Για τον Σεπτέμβριο οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται και πάλι στη Μύκονο και τη Σαντορίνη με νούμερα κατά μέσον όρο αντίστοιχα στα 604 ευρώ (+35% έναντι του Σεπτεμβρίου 2019) και 371 ευρώ (+6%), ενώ το top 5 με μέση τιμή πάνω από τα 300 ευρώ για ολόκληρο κατάλυμα συμπληρώνουν η Ερμιονίδα, οι Σπέτσες και το Καρπενήσι, που κάνει την έκπληξη με μια αύξηση κατά 181% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, στα 301 ευρώ φέτος.

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top