
Διαδικτυακή συνάντηση με τον σεισμολόγο, κ. Κοπανά
18 Φεβρουαρίου 2022 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Οι μαθητές/τριες του τμήματος Α1 στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με τον διακεκριμένο σεισμολόγο, κ. Ιωάννη Κοπανά. Το τμήμα εκπονεί το θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί. Μάθε και Προετοιμάσου».
Η επιλογή από τον υπεύθυνο καθηγητή, κ. Γεράσιμο Πολλάτο (μαθηματικό), έγινε με κριτήριο ότι το νησί μας παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα και η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη, ενώ βρίσκεται μέσα στις έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
Ο κύριος Κοπανάς ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα των μαθητών και διέθεσε τον χρόνο του προκειμένου να απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ερωτήματα που προηγουμένως είχαν ετοιμάσει και έθεσαν οι μαθητές. Τα ερωτήματα ήταν πολλά και ο χρόνος της μιας διδακτικής ώρας λιγοστός.
Παρόλα αυτά όλοι βγήκαν σοφότεροι σχετικά με ένα τόσο τρομακτικό φαινόμενο, όπως είναι ο σεισμός, που όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε.

Λίγα λόγια για τον κ. Γιάννη Κοπανά
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1952. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως καθηγητής Φυσικής σε σχολεία της Ζακύνθου.
Τον Οκτώβριο του 1982, συνεργάστηκε με την ομάδα ΒΑΝ και τους καθηγητές Καίσαρα Αλεξόπουλο, Παναγιώτη Βαρώτσο και Κώστα Νομικό, συμμετέχοντας στην ερευνητική τους προσπάθεια για την πρόγνωση των σεισμών, εγκαθιστώντας πειραματικούς σταθμούς μετρήσεων στις περιοχές της Ζακύνθου με στόχο την ανεύρεση ευαίσθητων σημείων για την καταγραφή των Προσεισμικών Ηλεκτρικών Σημάτων.

Από το 1994 είναι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης. Tα έτη 1996 και το 1997 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό “Άριστα”.
Από το 1997 συνεργάζεται, πάντοτε χωρίς αμοιβή, με τους καθηγητές Κωνσταντίνο Ευταξία και Κωνσταντίνο Νομικό, παρακολουθώντας πρόδρομα προσεισμικά σήματα από το σταθμό της Ζακύνθου, τα οποία εκπέμπονται στην τελευταία φάση της θραύσης των πετρωμάτων και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για επερχόμενη σεισμική δράση.
Συμμετείχε, ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, στην κατάρτιση του “Αντισεισμικού Σχεδιασμού του Δήμου Ζακύνθου”, την εκπόνηση της μελέτης του οποίου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη “Συνολική Ανάδειξη του Κάστρου της Ζακύνθου” (Μάιος 1997).
Έχει συμμετάσχει σε σειρά επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε αρκετά εκ των οποίων είχε την ιδιότητα του εισηγητή, επιμορφωτή ή οργανωτή. Εργάστηκε επί πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ασχολούμενος στο ερευνητικό πεδίο των πρόδρομων σεισμο-ηλεκτρομαγνητικών σημάτων και των μαγνητοτελλουρικών φαινομένων.
Επί τριάντα περίπου χρόνια έχει επιδείξει αξιόλογο ερευνητικό έργο που σχετίζεται με τους σεισμούς και έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους επιστήμονες του σεισμολογικού χώρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι δημοσιεύσεις, σε παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικά περιοδικά, για τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μερικές εκατοντάδες βιβλιογραφικές αναφορές Έχει γράψει βιβλία για τη Φυσική και τους σεισμούς.
Διετέλεσε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ζακύνθου.