skip to Main Content
53c4b9fc66a09f0ddd647fe5406b15fe Xl Copy

Δημοτικό Συμβούλιο για τις απαλλοτριώσεις…

….Βγήκε ψήφισμα, όχι όμως και άκρη – Ένταση στο τέλος

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση σχετικά με τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή του αεροδρομίου, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς εξέδωσε ψήφισμα που συντάσσεται με τις ανησυχίες της Περιφέρειας.

Οι σύμβουλοι, αν και συμφωνούσαν επί της ουσίας, δεν κατάφεραν να βγάλουν ομόφωνα μία απόφαση, αφού η κάθε παράταξη πρότεινε και διαφορετική διατύπωση. Οι περισσότεροι, ήθελαν να πουν τα ίδια πράγματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που φάνηκε είναι ότι ακόμη και αν δεν συντρέχει άμεσα θέμα απαλλοτριώσεων, ο κίνδυνος φαίνεται ότι είναι υπαρκτός για το μέλλον…

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΥΠΑ, υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στην μελέτη, τις οποίες παρουσίασε διεξοδικά ο περιφερειάρχης.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τον Περιφερειάρχη, παραβρέθηκαν ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, η περ. σύμβουλος Σουζάνα Πεφάνη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός, και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Θα πρέπει πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι «έλαμψε δια της απουσίας της», η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, παρ’ ότι έλαβε, όπως και ο περιφερειάρχης, ειδική πρόκληση.

 

«Μη διαβάζετε όλες τις σελίδες της μελέτης».

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος παρουσίασε ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης, και παρουσίασε τα σημεία του φακέλου της μελέτης που αποδεικνύουν την πρόβλεψη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να ζητήσει να μην γίνει απαλλοτρίωση σε τόσο μεγάλη περιοχή, πέριξ του αεροδρομίου, γιατί αυτό θα προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ στην περιοχή. Ζητάει επίσης, τα αρμόδια υπουργεία και η ΥΠΑ να σταματήσουν να παίζουν «κρυφτό» για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή και να δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους.
  • Με δύο παρεμβάσεις τους, η ΥΠΑ και το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων (σε σχετικό χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα, τα Κεφαλονίτικα Νέα, ανέφεραν ορισμένες από τις διευκρινήσεις που δίνει το ΤΑΙΠΕΔ).
  • Οι παρεμβάσεις αυτές όμως, κρίθηκαν από τον κ. Γαλιατσάτο αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο ως μη ικανοποιητικές αφού γίνονται με μη επίσημο τρόπο (ακόμη και η απάντηση της ΥΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη και τον κ. Γαλιατσάτο, δεν είχε αρ. πρωτοκόλλου) ενώ τα υπόλοιπα έγγραφα της αλληλογραφίας είναι απλές επιστολές ή ανακοινώσεις.
  • Νέο έγγραφο που έλαβε ο Δήμος Κεφαλονιάς από τον μελετητή αναφέρει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαλιατσάτο, «μη διαβάζετε όλες τις σελίδες της μελέτης», δηλαδή ότι το κομμάτι της μελέτης που αναφέρεται στις απαλλοτριώσεις δεν ισχύει.
  • «Η μελέτη χωρίζει τα έργα σε δύο κατηγορίες: α) στα υφιστάμενα αδειοδοτημένα έργα και β) στα προγραμματιζόμενα αδειοδοτημένα έργα. Σε αυτά τα αδειοδοτημένα έργα υπάρχουν 12 παρεμβάσεις. Η δωδέκατη λέει (διαβάζει από την μελέτη): “απαλλοτριώσεις 315800 μέτρων περίπου, για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών αλλά και την μελλοντική επέκταση του αεροδρομίου”»
  • Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Γαλιατσάτος κατηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι εκείνο που παραπληροφορεί και όχι ο περιφερειάρχης, όπως ανέφερε το ΤΑΙΠΕΔ, σε σχετική ανακοίνωσή του αλλά και ότι άλλα λένε στα «βιβλία» και άλλα στα λόγια.
Δείτε τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Γαλιατσάτου στο οποίο αναφέρει και επιπλέον λεπτομέρειες, όπως το πώς άλλα γράφουν στα χαρτιά, και αλλιώς παρουσιάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Εντάσεις προς το τέλος

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της περιουσίας τους, και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο τέλος, όταν και, για ασήμαντη αφορμή, δημιουργήθηκε ένταση στην αίθουσα.

 

Η νομική εκπρόσωπος του Δήμου της Κεφαλονιάς, που όμως βρισκόταν στην αίθουσα, όχι με αυτή την ιδιότητα αλλά, ως  κάτοικος της περιοχής των Μηνιών που θίγεται, ζήτησε πιο δυναμικές αντιδράσεις από ένα απλό ψήφισμα και προς στιγμήν οι τόνοι ανέβηκαν. Κάποιοι από τους κατοίκους επιτέθηκαν φραστικά στους δημ. συμβούλους, λέγοντας ότι την ώρα που εκείνοι χάνουν την περιουσία τους, οι σύμβουλοι αναλώνοντας σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Δείτε το video

Όμως, λίγο αργότερα, και μετά από παρεμβάσεις, τόσο του περιφερειάρχη όσο και του Διονύση Λυκούδη, τα πνεύματα ηρέμησαν.

To ψήφισμα που εκδόθηκε από το συμβούλιο

Μετά την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για το θέμα της επιχειρούμενης απαλλοτρίωσης στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου, την συζήτηση και τις τοποθετήσεις των συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτών της θιγόμενης περιοχής, στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Σεπτεμβρίου 2016, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ψήφισμα του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, με κάποιες απαραίτητες μετατροπές και προσθήκες. Η τελική απόφαση έτσι, διαμορφώθηκε ως εξής και ελήφθη κατά πλειοψηφία:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη απαλλοτρίωση των 316 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου. Η περιοχή αυτή είναι οικονομικά ενεργή με πλήθος κατοικιών, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, ενοικιαζομένων βιλών, μικρών ξενοδοχείων, καταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού καθώς και δημοσίων υποδομών (δρόμος απαραίτητος για την κυκλοφοριακή ικανότητα της περιοχής). Η επιχειρούμενη απαλλοτρίωση θα προκαλέσει αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό σοκ στην ευρύτερη περιοχή.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ακολουθήθηκε και η οποία παραβιάζει σαφώς τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της περιοχής προκειμένου να γνωρίζουν ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του αεροδρομίου και ποιες οι εναλλακτικές λύσεις, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικο-κοινωνικό κόστος. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς δεν είναι αντίθετος με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του νησιού μας, πλην όμως αυτός πρέπει να λάβει υπόψιν του τις σημερινές συνθήκες, την προστασία της περιουσίας των πολιτών και να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και όχι της εταιρίας για την εκμετάλλευση του αερολιμένα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια μεγάλη και επίπονη διαβούλευση με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους εκπροσώπους των πολιτών της περιοχής.
3. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί σε κάθε περίπτωση το σταμάτημα της διαδικασίας αυτής και την υποβολή νέας Μ.Π.Ε. που να περιλαμβάνει κάθε νέα δραστηριότητα και να επιτρέπει τη δημόσια διαβούλευση.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι διαπιστώνεται ότι μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη με την Fraport είναι υποχρεωμένο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει την όποια απαλλοτρίωση και εν συνεχεία να παραδώσει την έκταση αυτή στη Fraport. Επιβεβαιώνεται έτσι και από την πλευρά αυτή, ότι η συμφωνία, σε ό, τι αφορά στο τμήμα των απαλλοτριώσεων, είναι εξαιρετικά βλαπτική για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και το Δημοτικό Συμβούλιο διακηρύσσει την αντίθεσή του σε αυτήν.
5. Το Δημοτικό Συμβούλιο  θα εξετάσει κάθε δυνατότητα νομικής προσβολής των ληφθησομένων αποφάσεων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες της περιοχής πέριξ του αερολιμένα Αργοστολίου.
6. Η απόφαση αυτή του Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδοθεί στους υπουργούς ΥΠΟΜΕΔΙ και Περιβάλλοντος, σε κοινή παράσταση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top