skip to Main Content
Foties (Copy)

Δεύτερη νύχτα τρόμου με τις φωτιές * Ποιος θα πιάσει τους εμπρηστές ;

 

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κεφαλληνίας

ανακοινώνεται ότι, λόγω του μεγάλου όγκου κλήσεων

που δέχεται το  τηλεφωνικό κέντρο (100) σχετικά με

τα περιστατικά πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να

απευθύνονται, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους

και στον τηλεφωνικό αριθμό 26710 22314.

Ποιος θα πιάσει τους εμπρηστές ;

Κινδύνεψαν Ρατζακλί, Αλειμματάς, γηροκομείο του

Αγ. Ανδρέα [εικόνες – video]

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η μάχη με τις φωτιές στην Κεφαλονιά σε δύο μεγάλα μέτωπα: σε Καραβάδο – Άγιο Ανδρέα και στο Ρατζακλί-Αλειμματά. Κινδύνεψαν σπίτια, ο κόσμος ξενύχτησε στους δρόμους ενώ στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα που φιλοξενείται ο ξενώνας του γηροκομείου, τόσο οι φιλοξενούμενοι γέροντες και γερόντισσες όσο και οι μοναχές και το προσωπικό έζησαν στιγμές αγωνίας.

Οι φωτιές μπορεί να τέθηκαν και πάλι υπό έλεγχο ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτικού προσωπικού, αλλά οι εμπρηστές φαίνεται πώς δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ολοκληρώσουν το έργο τους. Σε καθημερινή βάση ανάβουν παράλληλα μέτωπα διασπώντας τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής και τα μόνα εναλλακτικά σενάρια είναι ότι ή θα κάψουν όλα όσα θέλουν ή θα συλληφθούν.

 

 

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες σε δύσβατα σημεία και τα βράδια χωρίς την κάλυψη των εναερίων μέσων όμως παράλληλα παλεύουν και με την σωματική κόπωση που έρχεται μετά τις επαναλαμβανόμενες ολονύχτιες μάχες.

«Άγιο»… είχαν οι γέροντες στον Άγιο Ανδρέα

Οι γέροντες, το προσωπικό και οι μοναχές στον Άγιο Ανδρέα είχαν πραγματικά… άγιο, αφού το μέτωπο της φωτιάς που πλησίαζε ήταν μεγάλο. Κάποιοι συγγενείς προτίμησαν να πάρουν τους δικούς τους από τον ξενώνα ενώ άλλοι περίμεναν να δουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν αρχικά να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς αφού η περιοχή δεν είχε εύκολη πρόσβαση όμως στη συνέχεια κατάφεραν να ελέγξουν, έστω και μερικώς τη φωτιά.

Ήταν κοινή πεποίθηση όμως ότι, αν άλλαζε και δυνάμωνε ο αέρας το γηροκομείο θα έπρεπε να εκκενωθεί.

Δρακουλόγκωνας: Ευτυχώς που δεν φυσούσε…

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς. Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα που για δεύτερη συνεχόμενο βράδυ ανέλαβε τον πολιτικο συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Δείτε τις δηλώσεις που έκανε στα Κεφαλονίτικα Νέα και το voutospress.gr την ώρα που εξελισσόταν η κατάσβεση της πυρκαγιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον για τις πρώτες 2 ώρες ο αντιπεριφερειάρχης βρισκόταν μόνος του στα μέτωπα αφού τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος παραβρίσκονταν στην βράβευση του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και στο δείπνο που ακολούθησε στο Mediterranee.

Στη συνέχεια πάντως, τόσο δήμαρχος όσο και ο Μητροπολίτης ξενύχτησαν στα μέτωπα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη τους τοπικούς αντιδημάρχους και συμβούλους (Σπυρονικόλας Σολωμός, Ηλίας Κουρκουμέλης κ.α.), τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Ανδρεάτο, υπαλλήλους του Δήμου, αστυνομικές δυνάμεις κ.α..

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο ρόλος των πολιτικών προσώπων που συντονίζουν την κατάσβεση είναι σημαντικός γιατί είναι αυτοί που εξασφαλίζουν τον σωστό συντονισμό όλων των δυνάμεων. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντικές ομάδες μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όμως αν δεν συντονιστούν σωστά οι υδροφόρες του δήμου και της Περιφέρειας ή άλλα οχήματα, αν δεν εξασφαλιστεί πετυχημένα η οδική πρόσβαση δεν κλείσουν οι κατάλληλοι δρόμοι τότε η δουλειά των πυροσβεστών γίνεται πολύ πιο δύσκολη έως και αδύνατη.

Μητροπολίτης: Δώστε μου κάτι να πάω στη φωτιά

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς που βρέθηκε κι εκείνος από νωρίς στα μέτωπα. Στην αρχή έδωσε κουράγιο στους ηλικιωμένους του Άγιου Ανδρέα αλλά στη συνέχεια θέλησε να έχει… πιο ενεργή συμμετοχή στην κατάσβεση και ζήτησε εξοπλισμό ώστε να πάει στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου.

Φυσικά οι πυροσβέστες του ζήτησαν να μείνει πίσω γιατί αυτές οι δουλειές χρειάζονται εκπαίδευση και ένας λάθος άνθρωπος, σε λάθος σημείο, την λάθος στιγμή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο Μητροπολίτης δεν έμεινε μόνο στον Άγιο Ανδρέα αλλά στη συνέχεια πήγε και στο Ρατζακλί όπου μαινόταν το δεύτερο πύρινο μέτωπο της φωτιάς.

 

Ο μεγάλος κίνδυνος στο Ρατζακλί

Ενώ αρχικά φάνηκε ότι το μέτωπο που θα χρειαζόταν μεγάλη προσοχή ήταν αυτό στον Καραβάδο, στη συνέχεια όλοι συνειδητοποίησαν ότι ο μεγάλος κίνδυνος ήταν στο Ρατζακλί γιατί εκεί δεν σταμάτησε να φυσάει.

Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν έντρομοι την εξέλιξη της πυρκαγιάς και ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια από τις αρχές. Οι εμπρηστές, λειτουργώντας προφανώς με σχέδιο, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα άναβαν φωτιές σε πολλά σημεία ταυτόχρονα εξαναγκάζοντας τους πυροσβέστες να διασπάσουν τις δυνάμεις τους και δυσκολεύοντας αφάνταστα τον συντονισμό. Έτσι υπήρξαν κι αλλού εστίες όπως στο Κρεμμύδι αλλά και στα Βλαχάτα, όμως το μεγάλο κακό κινδύνευε να γίνει στον Αλειμματά.

Από εκεί ήρθε και η πρώτη πληροφορία στον δήμαρχο για καμμένη βίλα στην περιοχή, πληροφορία που διασταυρώθηκε με μαρτυρίες κατοίκων που έκαναν λόγο αρχικά για δύο καμμένα σπίτια. Ευτυχώς αποδείχτηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι η φωτιά έκαψε μόνο το γκαράζ βίλας ενώ η πληροφορία για δεύτερο καμένο σπίτι δεν επιβεβαιώθηκε.

Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές… θα καιγόμασταν

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντικές ομάδες. Ομάδες της Λειβαθούς, των Πρόννων και άλλες βρέθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή.

Ειδικά στο Ρατζακλί κάτοικοι μας είπαν ότι αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές θα είχαν καεί σπίτια αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν σε άλλο μέτωπο και ο αέρας εξάπλωσε την φωτιά στον Αλειμματά πολύ γρήγορα προς τα σπίτια.

«Εκκενώστε το σημείο»

Προς τις 3 η ώρα τα ξημερώματα πλήθος κόσμου βρισκόταν σε μία στροφή του επαρχιακού δρόμου προσπαθώντας να προβλέψουν την εξέλιξη της φωτιάς. Στο σημείο βρισκόταν τόσο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κεφαλονιάς, όσο και ο δήμαρχος, ο Μητροπολίτης, ο αντιδήμαρχος Σπυρονικόλας Σολωμός, κ.α.

Μερικές ριπές ανέμου όμως, εξάπλωσαν τη φωτιά που μαινόταν πάνω από το σημείο με αποτέλεσμα αρχικά να γίνει ορατό το ενδεχόμενο να περικυκλωθεί η περιοχή κάτι που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Μόλις ο διοικητής αντιλήφθηκε τι συμβαίνει διέταξε αμέσως την εκκένωση του σημείου ενώ ήρθαν νέες ενισχύσεις από τον Άγιο Ανδρέα.

Πυροσβέστες: «Δεν φτάνει να τους βρουν πρέπει και να τους τιμωρήσουν!»

Απογοητευμένοι είναι οι πυροσβέστες από την αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό αλλά και την τιμωρία των εμπρηστών. Μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα μας είπαν ότι την ίδια ώρα που εκείνοι ρισκάρουν τη ζωή τους στις φωτιές, οι εμπρηστές, όταν και αν συλλαμβάνονται, συνήθως γλιτώνουν την τιμωρία. Τα στόματα σπανίως ανοίγουν και οι εμπρηστές, δρομολογώντας διάφορα νομικά τερτίπια καταφέρνουν να την γλιτώνουν με ελαφριές ποινές ή και να αθωώνονται τελικά πανηγυρικά.

Συνεχείς προσαγωγές – Δρακουλόγκωνας: Θα τους καθίσω στο σκαμνί

Αποφασισμένος για την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών φάνηκε πως είναι ο Παναγής Δρακουλόγκωνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εμπρηστές θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν»

Και ότι εγώ δεν θα παραιτηθώ οπως ο μεταξάς θα φτάσω μέχρι να τους Συλλάβω .

Από την άλλη πλευρά η αστυνομία κάνει προσαγωγές όμως, όπως έλεγε χαρακτηριστικά πρώην αστυνομικός που έχει ζήσει από κοντά εκατοντάδες πυρκαγιές, «αν δεν ανοίξουν στόματα και δεν μιλήσει ο κόσμος δεν θα γίνει τίποτα. Τα αστυνομικά τμήματα είναι γεμάτα από καταγραφές συμβάντων…»

Ο κόσμος, πότε από φόβο και πότε από μία περίεργη διάθεση προστασίας των συγχωριανών του δεν μιλάει ενώ πολλοί γνωρίζουν τους πραγματικούς δράστες εδώ και χρόνια.

Ας θυμηθούμε άλλωστε ένα απόσπασμα της επιστολής παραίτησης του τότε δημάρχουν Ελειού Πρόννων Μάκη Μεταξά, στο μακρινό 2008 για να καταλάβουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα και έχουν καταστραφεί αμέτρητες περιουσίες.

«Αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο Δήμος μου από τις εγκληματικές ενέργειες των αυτοχθόνων εμπρηστών. Ειλικρινά δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τα άγρια άλογα του Αίνου, αυτοί που δεν δίστασαν τα τελευταία χρόνια να βάλουν φωτιά ακόμη και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού του Αίνου, αυτοί που συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση επί δεκαετίες κατακαίονται κάθε καλοκαίρι την Ν.Α Κεφαλληνία και την περιφερειακή ζώνη του Αίνου παραμένουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι. Μάκης Μεταξάς, δήμαρχος Ελειού Πρόννων».

Ρεπορτάζ: Κεφαλονίτικα Νέα – voutospress.gr
Επιμέλεια, φωτογραφίες, βίντεο: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top