skip to Main Content
Χωρίς τίτλο

ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Κεφαλονιάς ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χωρίς τίτλο

Με σωματεία ζωντανά, ταξικά προσανατολισμένα

κι όχι με διαγραφές μελών,

απαντάμε στην επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Κεφαλονιάς τονίζει τα εξής σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία του τοπικού σωματείου των ΟΤΑ για τη θέση της παράταξής μας, ενάντια στις διαγραφές μελών του σωματείου που προωθεί η πλειοψηφία:

Στις σημερινές συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ – συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, σε συνθήκες κυριαρχίας της αναποτελεσματικότητας το καθήκον για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η οργάνωση του λαού, η έμπνευσή του, η όξυνση τη ταξικής πάλης. Σε αυτό το καθήκον η πλειοψηφία απαντά με την απουσία της από τις πρόσφατες μάχες που δόθηκαν 6-7-8 Μάη, όταν περνούσαν τα μέτρα λαιμητόμος για το ασφαλιστικό – φορολογικό. Απαντά ακόμη με τη λογική της «συνυπευθυνότητας» εργαζομένων – εργοδοσίας (βλ. ανακοίνωση για εργαζόμενους ΑΑΑ: Απλήρωτους, Ανασφάλιστους, Αδήλωτους). Επίσης, απαντά με το ξαναζέσταμα της αντιμνημονιακής σούπας, δηλαδή με τη λογική να αναζητήσουμε έναν καλό ΣΥΡΙΖΑ (πχ ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοκ) που δεν θα θίξει της βάσης της καπιταλιστικής εξουσίας – οικονομίας και θα κάνει δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Η γραμμή αυτή χρεοκόπησε, αφού φόρτωσε στο σβέρκο μας μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που ρημάζει τις ζωές των εργαζομένων στα βήματα των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα χειροκροτήματα των δανειστών και του ΣΕΒ. Σε αυτή την πορεία είχαν μείζονα συμβολή στελέχη της πλειοψηφίας. Εγκαλούν τη ΔΑΣ ΟΤΑ και το ΠΑΜΕ για έλλειψη της ενότητας που θέλουν αυτοί, δηλαδή έλλειψη συνδρομής στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Αυτό για μας είναι τίτλος τιμής και όχι κατηγορία.

Η πλειοψηφία υπεκφεύγοντας από το κύριο, δηλαδή από το καθήκον ανασύνταξης του κινήματος για να γίνει επικίνδυνο για το σύστημα, αποπροσανατολίζει και απαντά με αντιδραστικό τρόπο. Λέει ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το αν υπήρξε διασπάθιση των οικονομικών από προηγούμενες διοικήσεις, ακόμη και μη καταβολή συνδρομών που εισπραχθήκαν στην ΠΟΕ – ΟΤΑ και ότι αυτό είναι θέμα των δικαστηρίων. Όχι συνάδελφοι είναι ευθύνη του συνδικάτου να είναι καθαρό στην οικονομική διαχείριση. Δε μπορείς να εγκαλείς το συνάδελφο πως δε δίνει συνδρομή όταν υπάρχουν ακόμη και οι μικρότερες σκιές στα οικονομικά. Αναγνωρίζει ουσιαστικά τη βασιμότητα της τοποθέτησής μας ότι προχωρούν σε διαγραφές παραβιάζοντας το καταστατικό και συνεχίζουν με νέες αλχημείες στα άρθρα αλλά και με αλχημείες για τον τρόπο αντιμετώπισης των χρεών. Αναγνωρίζει τον αποκλεισμό των συμβασιούχων που γίνεται λέει για το καλό τους (!!!), αφού υποστηρίζουν ότι θα ήταν αντιδεοντολογικό να δίνουν συνδρομή. Κατά τα άλλα θέλει λέει ενότητα, όταν σπέρνει τη διαίρεση μέσα στον ίδιο τον κλάδο. Η πλειοψηφία όχι μόνο δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις μας να εγγραφούν κατόπιν αίτησής τους ως μέλη οι έκτακτοι ορισμένου χρόνου αλλά και περιορίζει το δικαίωμα του μέλους ακόμη και για τους μόνιμους. Επικαλείται η πλειοψηφία την «μη οικονομική τακτοποίηση» την ίδια ώρα που με δική της ευθύνη δεν παίρνεται κανένα μέτρο όλα τα τελευταία χρόνια που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα (πχ εξόρμηση οικονομικής τακτοποίησης στα μέλη, συλλογικές διαδικασίες που να ανοίγουν και αυτά τα θέματα στον κλάδο).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Δεν γίνεται να δεχθούμε να πεταχτούν από τα μητρώο του συλλόγου οι μόνιμοι, αλλά αντίθετα να επιβάλλουμε να γίνουν μέλη και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι. Ας στρέψουμε την προσοχή μας στη λειτουργία του σωματείου και εκεί να οικοδομήσουμε την ενότητα και τη δράση απέναντι σε αυτή την πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς συναδέλφων.

Αργοστόλι 19/6/2016

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top