skip to Main Content
1e9344460965a9098bbfc9b49032bcda XL (Copy)

Δήμος Αργοστολίου: Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον δρόμο στο Κορώνι

Συνεδρίασε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Αργοστόλι και με το θέμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να ανοίξει ο δρόμος προς την παραλία Κορώνι. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της Ισχυρής Κεφαλονιάς Γιάννης Λυκούδης και μετά από διαλογική συζήτηση, η πλειοψηφία του οργάνου (πλην Λαικής Συσπείρωσης που ψήφισε την δική της πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις) έκανε δεκτές τις προτάσεις του που είναι οι ακόλουθες:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου :

  1. Να επαναβεβαιώσει την εκπεφρασμένη στο συμβούλιο της 16ηςΣεπτεμβρίου 2020 θέση του ότι η οδός που οδηγεί προς την παραλία «Κορώνι» είναι κοινόχρηστη και για αυτό τον λόγο θα πρέπει ανοίξει προκειμένου να γίνεται ακώλυτη χρήση αυτής.
  2. Να δηλώσει πως στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής του Ελειού, για να ανοίξει η παραπάνω οδός και να αναγνωριστεί η κοινοχρησία της και
  3. Να αποφασίσει την άσκηση ένδικου βοηθήματος από τον Δήμο Αργοστολίου, είτε αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, μαζί με κατοίκους της περιοχής, με αίτημα να απαγορευθεί η παρεμπόδιση χρήσης της ως άνω οδού, είτε πρόσθετης παρέμβασης υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκήσει οι οκτώ (8) κάτοικοι της περιοχής, ανάλογα με την εισήγηση του νομικού που θα αναλάβει την υπόθεση, σε συνεργασία με τον δικηγόρο των συγκεκριμένων κατοίκων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εισηγητής στο θέμα είναι ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος Γιάννης Λυκούδης. Η γραπτή εισήγησή του στην οποία αναφέρεται όλο το χρονικό των ενεργειών για την παραλία Κορώνι την οποία έκλεισαν ιδιώτες, είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τον Σεπτέμβριο 2020, εντελώς αιφνιδιαστικά, συνιδιοκτήτες ακινήτου όμορου προς την οδό που οδηγεί προς την παραλία «Κορώνι», την έκλεισαν, τοποθετώντας πέτρες και καταστρέφοντας την τσιμεντόστρωση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υφίσταται κοινόχρηστη οδός και πως το τμήμα της οδού που συνορεύει με το ακίνητο τους, αποτελεί τμήμα του όμορου ακινήτου τους. Αυτό συνέβη για πρώτη και μοναδική φορά αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν ακώλυτη χρήση της συγκεκριμένης οδού, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από τους επισκέπτες της ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους παραλίας με την ονομασία «Κορώνι», τμήμα της οποίας σημειωτέον ο τέως Δήμος Κεφαλλονιάς και στη συνέχεια ο Δήμος μας εκμίσθωνε λαμβάνοντας το ανάλογο μίσθωμα.

Αμέσως υπήρξε αντίδραση από τους κατοίκους της περιοχής και το θέμα ετέθη, εκτός ημερησίας διάταξης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα την 16η Σεπτεμβρίου 2020. Μετά από εκτενή συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του κ. Δημάρχου Αργοστολίου, υιοθέτησε ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής Ελειού περί άμεσου ανοίγματος της οδού, ως κοινόχρηστης και άσκησης νομικών ενεργειών προς τον σκοπό αυτό. Στα πλαίσια της απόφασης αυτής η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, με την υπ’ αριθμ. 160/2020 απόφαση της, ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά των φερόμενων ως συνιδιοκτητών του παραπάνω ακινήτου που είχαν κλείσει την οδό.

Το συγκεκριμένο όμως ένδικο μέσο δεν ασκούταν και η Δημοτική αρχή στις συνεχείς ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης γιατί συμβαίνει αυτό, αρχικά επικαλείτο ότι τα Δικαστήρια, ένεκα της πανδημίας, ήταν κλειστά, μολονότι όλοι γνωρίζαμε ότι επιτρεπόταν η κατάθεση δικογράφων σε αυτά. Στα πλαίσια άλλωστε αυτής της δυνατότητας οι συμπολίτες μας, που έχουν πετύχει το κλείσιμο τμήματος της οδού, τον Φεβρουάριο 2021, άσκησαν αγωγή εναντίον του Δήμου Αργοστολίου και κατοίκων της περιοχής, ζητώντας να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι από το Δικαστήριο να μην αμφισβητούν τα υποτιθέμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα τους σε αυτό, ζητώντας μάλιστα να καταδικαστούν με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και προσωπική κράτηση 12 μηνών για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

Εν τέλει την άνοιξη του έτους 2021 ορίστηκε ο δικηγόρος Κεφαλληνίας κος Αθανάσιος Αυγερινός για να καταθέσει την παραπάνω αίτηση. Μολονότι όμως δεν υφίστατο πλέον το κώλυμα συζήτησης των υποθέσεων στα Ελληνικά Δικαστήρια η συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου δεν κατατίθετο. Στις συνεχείς ερωτήσεις συμβούλων της Αντιπολίτευσης ο κος Δήμαρχος δεν απαντούσε με σαφήνεια γιατί δεν ασκείται, ούτε ενημέρωσε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον Σεπτέμβριο 2021 κατέθεσα επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθώ γιατί κωλυσιεργεί η κατάθεση της αίτησης. Εκτός από εμένα το θέμα έθεσαν στην ίδια συνεδρίαση και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Ανουσάκης και Νίκος Παπαδάτος. Η επερώτηση μου, με την συνέργεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά παράβαση του Κανονισμού, δεν εισήχθη για να συζητηθεί ενώ η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα και καταψήφισε το σχετικό αίτημα της Αντιπολίτευσης με την αιτιολογία πως θα μπορούσε η συζήτηση να δυσχεράνει και να επηρεάσει την εξέλιξη της εκκρεμούς υπόθεσης, επιδεινώνοντας την θέση του Δήμου μας στην δίκη που είχε ανοίξει με την προαναφερόμενη αγωγή των αντιδίκων. Η αιτιολογία αυτή βεβαίως ήταν εντελώς σαθρή αφού ο φάκελος της υπόθεσης είχε κλείσει από τον Ιούνιο 2021 και τίποτα άλλο δε θα μπορούσαν να προσθέσουν οι διάδικοι σε αυτόν, έχοντας καταθέσει όλα τα νομικά επιχειρήματα τους και τα αποδεικτικά έγγραφα τους. Η αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια της Δημοτικής Αρχής καταδείκνυε την αγωνία της να μην συζητηθεί το θέμα για να μην αναδειχθεί η πολιτική ανεπάρκεια της.

Τελικά η συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν ασκήθηκε ποτέ και προ δύο (2) μηνών περίπου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ανακλήθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την άσκηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με κύριο επιχείρημα ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν προσήλθαν να συνυπογράψουν την αίτηση. Το γεγονός αυτό αρνούνται κατηγορηματικά οι κάτοικοι, οι οποίοι επιμένουν ότι ουδέποτε εκλήθησαν να συνυπογράψουν. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν όντως οι κάτοικοι δεν προσέρχονταν να υπογράψουν, η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε καμιά πρωτοβουλία να άρει την ασυνεννοησία, μεταξύ του δικηγόρου που είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό του Δήμου, του Προέδρου της Κοινότητας Βαλερειάνου και των κατοίκων, ούτε καν ενημέρωσε για το γεγονός αυτό την Αντιπολίτευση για να παρέμβει αυτή, αφού η ίδια αδυνατούσε ή δεν ήθελε να παρέμβει.

Η παράλειψη αυτή της Δημοτικής Αρχής και του ιδίου του Δημάρχου να εκτελέσει στην πραγματικότητα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία έχει καταγγείλει σύσσωμη η Αντιπολίτευση, δημιουργεί απορίες για τι πραγματικά θέλει να πράξει. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την πολιτική ανεπάρκεια της να διαχειριστεί ορθά ένα δύσκολο αλλά και πολύ κρίσιμο θέμα τόσο για την περιοχή του Ελειού όσο και για όλο το νησί μας. Πέραν τούτου η μη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα και η πεισμώδης άρνηση του κου Δημάρχου να μη συζητήσει το θέμα, «υποχρέωσε»12 συμβούλους της Αντιπολίτευσης να καταθέσουμε αίτηση για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα. Η αρχική μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής να το τοποθετήσει τελευταίο προς συζήτηση καταδεικνύει ότι όντως δεν επιθυμεί να αναδειχθεί αλλά αντιθέτως να υποβαθμιστεί. Η ανάκληση αυτής της απόφασης και η τοποθέτηση του θέματος ως πρώτου είναι μια καλή αρχή για να έρθουμε σε συνεννόηση.

Ο χρόνος κατάθεσης της αίτησης μας για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι τυχαίος αλλά έχει σχέση με το γεγονός πως τον Οκτώβριο 2021, οκτώ (8) κάτοικοι της περιοχής Ελειού κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου, ζητώντας να απαγορευθεί η παρεμπόδιση χρήσης της εν λόγω οδού. Είναι οι ίδιοι κάτοικοι που υποτίθεται δεν προσέρχονταν να συνυπογράψουν την αίτηση του Δήμου μας, γεγονός που αντιβαίνει τους κανόνες της λογικής. Η αίτηση αυτή είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2022. Σε ερώτηση συναδέλφου, που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2021, αν ο Δήμος Αργοστολίου σκοπεύει να παρέμβει στην συγκεκριμένη δίκη υπέρ των κατοίκων, η απάντηση του κου Δημάρχου ήταν ότι θα συμβουλευτεί την Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Πάλι όμως ουδέν έπραξε. Δεδομένου ότι η συζήτηση της αίτησης των πιο πάνω κατοίκων αναβλήθηκε να συζητηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2022, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε την σύγκληση του παρόντος Συμβουλίου για να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να συνδράμουμε τον δικαστικό αγώνα των κατοίκων.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κος Δήμαρχος, ενόψει του παρόντος Συμβουλίου, δήλωσε δημόσια ότι η Δημοτική αρχή αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Δήμου και μετά θα χαράξει την στρατηγική της. Πέραν από την ομολογία του κου Δημάρχου ότι μέχρι σήμερα δεν είχε καμία στρατηγική, η άποψη του αυτή είναι παντελώς εσφαλμένη, διότι η έκδοση της εν λόγω απόφασης δε θα έχει καμία συνέπεια για το άνοιγμα ή μη του δρόμου, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι το ηττηθέν διάδικο μέρος θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Υπενθυμίζω ότι η άσκηση της έφεσης «εξαφανίζει» την πρωτόδικη απόφαση και ως εκ τούτου μόνο η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών θα ήταν άμεσα εκτελεστή και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο. Η απόφαση όμως αυτή, κατ’ εκτίμηση, θα εκδοθεί μετά από 2-3 χρόνια. Μέχρι τότε ο δρόμος προς την παραλία «Κορώνι» θα παραμείνει κλειστός, γεγονός δε μπορούμε να επιτρέψουμε ως ανώτατο όργανο του Δήμου μας. Συνεπώς η άποψη του κου Δημάρχου είναι εντελώς λάθος, αφού η έκδοση της απόφασης, που όλοι ελπίζουμε πως θα είναι ευνοϊκή για τον Δήμο μας, δε θα επηρεάσει άμεσα την πορεία της υπόθεσης και συνεπώς δεν έχει νόημα  να περιμένουμε μέχρι τότε για να καθορίσουμε τις κινήσεις μας.

Ο μόνος τρόπος για να ανοίξει, έστω και προσωρινά, ο δρόμος είναι να εκδοθεί σχετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Για αυτό τον λόγο είναι επιτακτική  ανάγκη να ενισχύσουμε τον αγώνα των κατοίκων και να παρέμβουμε υπέρ τους στην ανοιχθείσα από αυτούς δίκη των ασφαλιστικών μέτρων. Οφείλουμε, επιρρώνοντας τον αγώνα τους, να τους παρέχουμε κάθε βοήθεια προκειμένου να πετύχουν την έκδοση απόφασης που θα απαγορεύει το κλείσιμο της οδού που οδηγεί στην παραλία «Κορώνι». Σε περίπτωση δε που δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε τα εξής :

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου :

  1. Να επαναβεβαιώσει την εκπεφρασμένη στο συμβούλιο της 16ηςΣεπτεμβρίου 2020 θέση του ότι η οδός που οδηγεί προς την παραλία «Κορώνι» είναι κοινόχρηστη και για αυτό τον λόγο θα πρέπει ανοίξει προκειμένου να γίνεται ακώλυτη χρήση αυτής.
  2. Να δηλώσει πως στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής του Ελειού, για να ανοίξει η παραπάνω οδός και να αναγνωριστεί η κοινοχρησία της και
  3. Να αποφασίσει την άσκηση ένδικου βοηθήματος από τον Δήμο Αργοστολίου, είτε αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, μαζί με κατοίκους της περιοχής, με αίτημα να απαγορευθεί η παρεμπόδιση χρήσης της ως άνω οδού, είτε πρόσθετης παρέμβασης υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκήσει οι οκτώ (8) κάτοικοι της περιοχής, ανάλογα με την εισήγηση του νομικού που θα αναλάβει την υπόθεση, σε συνεργασία με τον δικηγόρο των συγκεκριμένων κατοίκων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αργοστόλι, 30 Ιανουαρίου 2022

Ο εισηγητής

Γιάννης Λυκούδης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top