skip to Main Content
DSC 6155 (Copy)

Δήμοι, φορείς, επαγγελματικοί σύλλογοι και πολίτες λένε «όχι» στις εξορύξεις

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σάββατο

Την αντίθεσή τους με τις εξορύξεις στην Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου δήλωσαν για μία ακόμη φορά τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατά των Εξορύξεων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μαζί με πλήθος φορέων και επαγγελματικών συλλόγων της Κεφαλονιάς.

Στην αντίθεση αυτή θα πρέπει να προστεθούν και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, τόσο του προηγούμενου Δήμου Κεφαλονιάς, όσο των νέων δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, του Δήμου Ιθάκης αλλά και της ΠΕΔΙΝ, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες όπως π.χ. η Πρωτοβουλία Πολιτών Σάμης κ.α., η Ανοιχτή Συνέλευση Ιθάκης κ.α.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, την αντίθεσή τους δήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι ξενοδόχοι, με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Γεράσιμο Τιμοθεάτο, οι αλιείς με τον εκπρόσωπό τους Σπ. Βουτσινά, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με τον Βαγ. Βαρδαραμάτο, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος με τον Μ. Τουμαζάτο, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με πρόεδρό τους Βάσω Βουτσινά, ο Αλέξανδρος Παντελειός για την παράταξη Κεφαλονιά, Νησί για Όλους, αλλά και μαθητές του 2ου Λυκείου Αργοστολίου.

Όλοι μαζί κάλεσαν φορείς, συλλογικότητες και απλούς πολίτες της Κεφαλονιάς να ενώσουν τις φωνές τους και να παραβρεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιείται το Σάββατο το πρωί, στις 10π.μ. στον Κέφαλο, στο οποίο και θα συζητηθεί το φλέγον θέμα των εξορύξεων.

Την Ανοιχτή Συνέλευση εκπροσώπησαν η δικηγόρος Ελένη Αθανασοπούλου, που ήταν και η συντονίστρια της συνέντευξης τύπου και ο Μάκης Δημητράτος, πρ. δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Πρωτοβουλίας.

Το θέμα της σεισμικότητας και των κινδύνων που απορρέουν από αυτήν, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής μόλυνσης ή και καταστροφής, η αρνητική επίδραση στον τουρισμό, τα αμφίβολα οικονομικά οφέλη από τον ειδικό φόρο του 5% επί των κερδών, αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και του τουριστικού προϊόντος κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις όλων των φορέων, οι οποίοι έχουν σχηματίσει έναν μάλλον πρωτοφανή συνασπισμό, πέρα από πολιτικά κόμματα και παρατάξεις ενάντια στις εξορύξεις.

Η Ανοιχτή Συνέλευση καυτηρίασε το γεγονός ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν τήρησε την υπόσχεσή της για ειδική συνεδρίαση για το θέμα, ενώ η νέα αγνόησε τις εισηγήσεις των τριών δήμων αλλά και της Ανοιχτής Συνέλευσης και επέλεξε αυτές δύο πολιτικών παρατάξεων. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρείται από όλους πολύ σημαντική και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται δυναμική κινητοποίηση το Σάββατο το πρωί.

Ο επικεφαλής της Κεφαλονιά Νησί για Όλους Αλέξανδρος Παντελειός τόνισε το γεγονός ότι η παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής έχει από την αρχή ταχθεί κατά των εξορύξεων ενώ και με πρόσφατη παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο του Αργοστολίου είχε ζητήσει να τηρηθούν όλα όσα είχαν αποφασιστεί. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η κοινή συνεδρίαση των τριών δημοτικών συμβουλίων αλλά και η συλλογή υπογραφών κατά των εξορύξεων μέσα στο δημαρχείο καθώς και σε άλλα δημοτικά κτήρια. Ζήτησε επίσης να συζητηθεί ως πρώτο ή δεύτερο θέμα αυτό των εξορύξεων (υπάρχει επίσης το σημαντικό και τρέχον θέμα για τις καταστροφές στο Νύφι), την ώρα που το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου το είχε βάλει αρχικά 7ο. Όμως, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, θα συζητηθεί δεύτερο.

Απειλή για την υγεία μας

Η Βάσω Βουτσινά μίλησε για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία των κατοίκων οι εξορύξεις, όπως και ένα πιθανό ατύχημα, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα ο κρατικός μηχανισμός έδειξε αδυναμία να αντιμετωπίσει ένα μικρό ναυάγιο (αναφερόταν στο Αγ. Ζώνη ΙΙ), πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα μεγαλύτερης έκτασης ατύχημα. «Πρόκειται για μία τεράστια απειλή για το περιβάλλον και την υγεία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Και οι μαθητές αντίθετοι με τις εξορύξεις

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του μαθητή Γ.Δ., ο οποίος εκπροσωπώντας το προεδρείο του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου είπε χαρακτηριστικά: «Σας εκλιπαρούμε να μην θυσιάσετε το μέλλον μας στο βωμό μίας “ανάπτυξης” σε εισαγωγικά» και ζήτησε από τους υπεύθυνους να συνυπολογίσουν τους κινδύνους από τη μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ενώ έκλεισε λέγοντας ότι θα πρέπει να «σεβαστείτε εμάς που θέλουμε να ζήσουμε τα όνειρά μας».

Ο εμπορικός κόσμος λέει «όχι»

Μετά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου που έχει ταχθεί κι αυτός ανοιχτά κατά των εξορύξεων, και ο Μ. Τουμαζάτος, εκπροσωπώντας τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο ζήτησε από τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση και παρέμβαση του Σαββάτου ενώ χαρακτήρισε «πειραματισμούς στην πλάτη μας» τις εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, σε μία περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα.

Τουρισμός και πετρέλαια δεν πάνε μαζί

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος επανέλαβε για μία ακόμη φορά το ότι «τουρισμός και πετρέλαια δεν πάνε μαζί» ενώ πρόσθεσε ότι «πέρα από το θέμα του τουρισμού θα πρέπει να σκεφτούμε το πιο σημαντικό που είναι το μέλλον των παιδιών μας».

Ο παράδεισος που μπορεί να γίνει κόλαση

Ο Βαγγέλης Βαρδαραμάτος, μιλώντας για τους δασκάλους της Κεφαλονιάς τόνισε τον κίνδυνο, με τις άδειες που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή, η Κεφαλονιά να μετατραπεί «από παραδεισένιος τόπος σε πραγματική κόλαση για τους ανθρώπους και για όλες τις μορφές ζωής», ενώ κάλεσε κι αυτός με τη σειρά του τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους πολίτες της Κεφαλονιάς να πουν το Σάββατο ένα μεγάλο «όχι» στις «εξορύξεις του θανάτου και ένα μεγάλο “ναι
στη ζωή».

Και οι αλιείς ενάντια στις εξορύξεις

Τέλος, μετά τους κτηνοτρόφους, και οι αλιείς πήραν θέση για το θέμα, με τον εκπρόσωπό τους Σπ. Βουτσινά να δηλώνει: «κι εμείς ως αλιείς, θα κάνουμε όποια ενέργεια χρειαστεί, θα σταθούμε δίπλα στους Κεφαλονίτες και την Κεφαλονιά ώστε να μην γίνουν οι εξορύξεις. Γιατί είναι αμαρτία να καταστραφεί η Κεφαλονιά από αυτά».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης τύπου

Δείτε αποσπάσματα σε βίντεο

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top