skip to Main Content
ΒΑΡΔΑΡΑΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (Copy)

ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ F.B O Γερασιμος Βαρδαραματος

Ένα περιστατικό που πρέπει να επέμβει αμεσα ο κ Εισαγγελέας να εξετάσει το θέμα και η Πρόνοια να στηρίξει με ειδικό Ψυχολόγο το Παιδί που δεν ξέρουμε στον εσωτερικό του κόσμο τι έχει αποτυπωθεί

Αισίως έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την πολυεπίπεδη τραυματική εμπειρία που πέρασε ο 14χρονος γιος μου από μια αγέλη συνομηλίκων ιδιαίτερων ανθρώπων που ζουν ανεξέλεγκτα μέσα στην κοινωνία του Αργοστολίου. Τα σημάδια στο πρόσωπο του από τις κλωτσιές και τις γροθιές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Παραμένουν, ωστόσο, τα ψυχολογικά σημάδια, που του έχουν τραυματίσει την ψυχή, εγείροντας συναισθήματα φόβου, αγανάκτησης, δισταγμού κ.α. Σύσσωμο το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον συνδράμουν καθημερινά για την επούλωση των παιδικών ψυχολογικών τραυμάτων που του δημιούργησε μια αγέλη ιδιαίτερων ανθρώπων το βράδυ της 10ης Αυγούστου στην οδό Ριζοσπαστών, στο πιο κεντρικό σημείο του Αργοστολίου και λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία Βαλλιάνου.

Στην προσπάθεια μου να δώσω εξηγήσεις για το συμβάν, πρώτα στον ίδιο μου τον εαυτό και μετά στο παιδί μου οι σκέψεις μου τριγυρίζουν γύρω από ένα γιατί;

1) Γιατί να γίνει στο δικό μου παιδί; Τι κακό μπορεί να τους προκάλεσε κατά την βόλτα του με την παρέα του;

Απ.: Κανένα κακό.

Ήταν απλά το λάθος άτομο κ η λάθος παρέα κατά συνέπεια στο λάθος σημείο. Ίσως αν δεν βρισκόταν στο διάβα αυτών των ιδιαίτερων ανθρώπων, τότε να μην είχε προκληθεί το παραμικρό.

2) Γιατί να πρέπει να ζει πλέον με το φόβο μήπως υπάρξει επανάληψη του ίδιου ή παρόμοιου σκηνικού;Απ.: Μόνο ο Θεός ξέρει το λόγο.

ΚΑΝΕΙΣ άλλος δε μπορεί να εγγυηθεί πλέον για τη σωματική ακεραιότητα τόσο του συγκεκριμένου παιδιού, της παρέας του και ακόμα καλύτερα των υπολοίπων παιδιών ή περαστικών που πάνε ανενόχλητα μια αθώα βόλτα με την παρέα τους. Πλέον η ανασφάλεια είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό κ την ψυχή των εφήβων της πόλης μας.

Αυτή τη σκυτάλη θέλουμε να παραδώσουμε;

3) Γιατί η πολιτεία δεν ακουμπά με πιο δραστικά μέτρα τους παραβατικούς κατά εξακολούθηση εφήβους και παιδιά;

Απ.: Προφανώς κάτι καλό θα έχουν αυτά τα ιδιαίτερα άτομα, που ο νομοθέτης ακόμα και τώρα πιστεύει ότι δεν ΠΡΕΠΕΙ τους παραβατικούς κατά εξακολούθηση χαρακτήρες να τους εφαρμόσει ποινές πιο δραστικές κ ουσιαστικές.

Αν όχι άμεσα τα ίδια τα παιδιά, σίγουρα έμμεσα με τους γονείς τους κ τους λοιπούς συγγενείς αυτών. Βλέπετε, η άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ανώτερη της οποιαδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς. Εισαγγελέας φίλος που υπηρετεί σε άλλο νομό της χώρας, μου είπε προσωπικά ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτό που πρέπει.

Με άλλα λόγια, οποίος είναι κάτω των 15 ετών και χτυπήσει, ληστέψει, βιάσει, δεν πάει φυλακή ούτε αναμορφωτήριο.

Μα, βελτιώνει Με αυτό τον τρόπο ο νομοθέτης την υπόλοιπη κοινωνία;

4) Γιατί όλοι εμείς έχουμε αλλοτριωθει και στα κοινωνικά προβλήματα φοβόμαστε να συμμετάσχουμε με τις νόμιμες διαδικασίες στην αντιμετώπιση φαινομένων απειλής της σωματικής, ψυχικής, περιουσιακής, ακεραιότητας;

Απ.: Η ελαστικότητα των νομικών όρων, η χαλάρωση των θεσμών, η χαλάρωση της αστυνόμευσης μέσα από νομικά πλαίσια, τα ιδιαίτερα ανθρώπινα δικαιώματα, η λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, έχουν οπλίσει τα χέρια των παραβατικών ατόμων και συνάμα αφοπλίσει τα δικά μας χέρια όσον αφορά την προάσπιση των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σημείο αυτό έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας η διαστρέβλωση της αλήθειας από πηγές που νουθετούν την κοινωνική ζωή κ αποτελούν τα κέντρα ελέγχου κάθε κοινωνίας.

Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν αποδυναμώσει τις προσωπικές φιλοδοξίες, τα πιστεύω, τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα όλων εμάς, που νομίζουμε ότι είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία αντιμετωπιζοντας κάθε προβλήματα με ανοικτό μυαλό και χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις.

Μας το έχουν περάσει ως άποψη και εξακολουθούν να το κάνουν ότι δεν πρέπει να προάγουμε με τις πράξεις μας το ρατσισμό και διαφορετικότητα.

Πρέπει, λένε, να υποστηρίζουμε τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αυτούς τους ιδιαίτερους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στη δική μας κοινωνία, να τους προσφέρουμε ότι μπορούμε, όπως ρούχα, χρήματα, τρόφιμα, να τους κάνουμε παρέα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτω είναι: εσείς οι κύριοι κ κυρίες που υπερασπίζεστε πρωταγωνιστικά κ θεατρικά με λόγια κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα τις ιδιαίτερες αυτές κατηγορίες ανθρώπων, που μας τους φέρανε κάποιοι λόγω ιδίων συμφερόντων, γνωρίζετε για τις παραβατικοτητες τους;

Γνωρίζετε ότι όλοι εμείς που κάποτε είχαμε πέσει στην παγίδα σας κ τους είχαμε προσφέρει υλικά αγαθά για μια καλύτερη ζωή, βρεθήκαμε στο στόχαστρο τους και κινδύνεψε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η σωματική μας ακεραιότητα;

Εμείς που προσφέραμε ανιδιοτελώς αυτά που μπορούσαμε για να τους συμπαρασταθούμε βρεθήκαμε στην πιο δεινή θέση να κινδυνεύσει πρώτα η ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο βαθμό η περιουσία μας.

Έχουμε προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις ιδιαίτερες ομάδες (αγέλες) ανθρώπων και καμιά αλλαγή δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως, αποδεδειγμένα πλέον γνωρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας της Κεφαλονιάς τι γίνεται σε κάποιες περίεργες γειτονιές προαστιακά του Αργοστολίου.

Δε το ξέρουμε όμως μόνο εμείς, αλλά κ οι αρχές. Ωστόσο κανένας δεν πάει φυλακή γιατί πέφτουν τα μεγάλα μέσα (συμφέροντα θα πω εγώ) και παρεμβαίνουν ( ελέγχουν θα πω εγώ) ένα ολόκληρο κύκλωμα.

Όπως, λέει κ η λαϊκή παροιμία, ο κόσμος το έχει τούμπανο κ αυτοί κρυφό καμάρι. Καμία άλλη ανοχή λοιπόν στις ιδιαίτερες ομάδες (αγέλες) ανθρώπων που ζουν παρασιτικά στην κοινωνία μας, αλλά ούτε και σε όλους αυτούς τους ισχυρούς που δήθεν τους υποστηρίζουν. Κινδυνεύουμε εμείς οι ίδιοι αλλά κυρίως τα παιδιά μας.

Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά μας αφορά όλους.

Πρέπει όλοι να δράσουμε ως κοινωνία για να απομακρύνουμε το πρόβλημα από τα σπίτια μας.

Για να μη θρηνήσουμε θύματα που μπορεί να είναι τα ίδια μας τα παιδιά ή ανίψια ή παιδιά συγγενών κ φίλων.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top