skip to Main Content
95514145 701103767386814 6659800572922691584 N (Copy)

Γράφει η Ηρώ Λέλλα | Εννέα μήνες στην πρώτη γραμμή…

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό περιθάλπει ασθενείς  με COVID-19 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, απλές κλίνες, στα χειρουργεία που μετατρέπονται σε ΜΕΘ… Τις τελευταίες εβδομάδες, το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση με νέα περιστατικά και διασωληνώσεις. Το σύστημα υγείας… δεν είναι κάτι απρόσωπο είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι μας οι γνωστοί μας..  Όλοι εκείνοι που χωρίς τα απαραίτητα υλικά και το στελεχιακό δυναμικό πολεμούν με τον «αόρατο εχθρό»

Καθημερινά εδώ και 9 μήνες στη πρώτη γραμμή… Τηρούν  σχολαστικά τη γνωστή πια , ρουτίνα του ντυσίματος με τον προστατευτικό εξοπλισμό.  Στις θέσεις τους για να πολεμήσουν τον εχθρό. Να υποδεχτούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19.Οι εισαγωγές και οι δασωληνώσεις ξεπερνούν το χειρότερο σενάριο..

Η κατάσταση στο κόκκινο  κι εκείνοι μέσα στη φωτιά να παλεύουν και ο κλοιός να στενεύει… Κραυγή Αγωνίας: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ  στους πολίτες και ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ  στην πολιτεία..  ώστε να μπορεί η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη. Να μη κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα σωθεί και ποιος όχι..  Να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο λειτούργημά τους … Και την ίδια ώρα εμείς , οι πολίτες, σκεφτόμαστε αν θα κάνουμε ρεβεγιόν , σκί, πάρτυ και ότι άλλο..

Λίγους μήνες πριν οι σκηνές στη γειτονική Ιταλία προκαλούσαν μεν ανησυχία, αλλά φάνταζαν ακόμη πολύ μακρινές. Στην Ελλάδα υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου… να αλλάξει αλήθεια τι σε ένα σύστημα υγείας εξουθενωμένο εδώ και χρόνια.. Δεν είναι μόνο ζήτημα ΜΕΘ Η ΜΑΦ. Είναι ζήτημα ανθρώπινου δυναμικού που πλέον  ενώ έχει ξεπεράσει τα όρια του προσπαθεί και στέκεται για να νικήσει σε έναν άνισο πόλεμο.. Είναι ζήτημα στελέχωσης άμεσα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γιατροί, νοσηλευτές  ,καθαρίστριες τραπεζοκόμοι ,τραυματιοφορείς, στελέχη του ΕΚΑΒ ,  όλοι τους απαραίτητοι κρίκοι στην αλυσίδα της περίθαλψης, εννιά μήνες στη πρώτη γραμμή.. με τον φόβο της ατομικής τους έκθεσης να έχει εκλογικευτεί πλέον ..

Ασθενείς που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο αλλά μόνο με εκείνη την αλυσίδα… περιμένουν γιατρούς και νοσηλευτές για να ακούσουν μια κουβέντα..  Άνθρωποι που ζητούν να αποχαιρετήσουν μέσω βιντεοκλήσεις τους δικούς τους ανθρώπους..

Μέσα σε 20 μέρες χάσαμε 1004 συνανθρώπους μας .. πέθαναν και τάφηκαν μόνοι με συνοπτικές διαδικασίες.. Οι μεγαλύτερες απώλειες ζωών  σε καιρό ειρήνης για τη χώρα μας..

Τι άλλο πρέπει να γίνει ;

Στους κρίκους στην αλυσίδα της περίθαλψης το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών COVID-19 εξακολουθεί να εργάζεται εδώ και μήνες σε μια κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας… ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής..

Ξέρουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά τους.. Επισημαίνουν  την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους πολίτες και ελπίζουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθουν καλύτερες μέρες.

Εννιά μήνες στη πρώτη γραμμή… Η λέξη ευχαριστώ μοιάζει λίγη μπροστά στην καθημερινή μάχη που δίνουν για να νικήσουν τον θάνατο…

Δεν αξίζουν απλά τον σεβασμό μας αλλά την έμπρακτη αναγνώριση από τους πολίτες και το κράτος.. Άμεσα , τώρα… Ως ελάχιστο φόρο τιμής για εκείνους που «έφυγαν».. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης για εκείνους που συνεχίζουν να παλεύουν..

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top