skip to Main Content
600 400 ΑΓΗΣ

Γιατί η ΕΚΤ αμφισβητεί τον εαυτό της;

Του Άγη Βερούτη 

Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 0,05% ή πρακτικά 0%. Ήδη από αρκετές ημέρες νωρίτερα, το Euribor είχε πέσει κάτω από 0,95%, προεξοφλώντας την μείωση αυτή. Η ισοτιμία του ευρώ μειώθηκε, αυξάνοντας το κόστος προϊόντων εκτός ευρωζώνης, και μειώνοντας τις τιμές εκείνων που φτιάχνονται εντός της ευρωζώνης.

Η μείωση έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, με σκοπό να αυξηθεί η ρευστότητα στην Ευρωζώνη, και να πυροδοτήσει ένα ελεγχόμενο πληθωρισμό ως 2%, αποφεύγοντας στασιμοπληθωρισμό όπως εκείνος που ταλάνισε την οικονομία της Ιαπωνίας σε προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι αυτή την μείωση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου την έκανε ως βοήθεια στη γαλλική οικονομία που βλέπει την ύφεση να έρχεται ως αποτέλεσμα των μη-αναπτυξιακών πολιτικών που ακολούθησε η γαλλική κυβέρνηση την τελευταία διετία.

Δυστυχώς, όμως, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να είναι μη-αποδεκτά ως εγγυήσεις για την ΕΚΤ και έτσι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξαιρούνται και σε αυτόν, τον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες μικρές επαρχιακές τράπεζες με 4-5 υποκαταστήματα, χωρών όπως η Αυστρία, μπορούν να πάρουν ελεύθερα ρευστό από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα τιτλοποιημένα δάνεια σπιτιών και διαμερισμάτων που χρηματοδότησαν σε χωριά και βουνοπλαγιές, σε τιμές εφάμιλλες ή υψηλότερες από τις σημερινές ελληνικές εμπορικές αξίες των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό σωστά γίνεται, για να αναθερμάνουν την τοπική οικονομία τους, έτσι αποφεύγοντας την ύφεση και τον αποπληθωρισμό που φοβάται ο ταλαντούχος κ. Ντράγκι.

Ας αποδεχτούμε έστω, ότι υπάρχει πραγματικός λόγος που τα ελληνικά assets δεν είναι αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από όσο είναι διατεθειμένη να πάρει η ΕΚΤ, ειδικότερα στα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” και στις προοπτικές συνέχισης της ύφεσης.

Όμως, οι εναπομείνασες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει προβλέψεις για ως και τα μισά από τα ποσά των κόκκινων δανείων, άρα το ρίσκο είναι ήδη στο 50% των 70-80 δισ. ευρώ που υπολογίζουν. Επίσης είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι με την βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αν έρθει έστω και μικρή ανάπτυξη, πολλά από αυτά τα δάνεια θα ξαναρχίσουν να εξυπηρετούνται αρχικά μερικώς, και μετά κανονικά. Πόσω μάλλον αν γίνει μια γενναία ένεση ρευστότητας στην παραγωγική οικονομία της Ελλάδας, αντί μόνον στα κρατικά ταμεία που γίνεται εδώ και 5 χρόνια τώρα χωρίς βελτίωση για τους πολίτες!

Προκύπτει λοιπόν ότι:

– η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπόκειται σε αφαίμαξη ρευστότητας με τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση που ακόμη και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πριν λίγες ημέρες στην ομιλία του στην ΔΕΘ 2014,

– οι ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν το αναλογούν τους μερίδιο ούτε από την τρίτη κατά σειρά ποσοτική χαλάρωση της ευρωζώνης λόγω μη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία!

Το γεγονός ότι η τρόικα εγκρίνει ή απορρίπτει όλες τις οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής διακυβέρνησης, άρα ουσιαστικά καθορίζει την ελληνική οικονομική πολιτική, δείχνει να ξεφεύγει από την αντίληψη της ΕΚΤ. Ή αν δεν ξεφεύγει, τότε πρέπει να επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, διότι τότε η ΕΚΤ συναποφασίζει τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα, αλλά που η ίδια η ΕΚΤ αμφισβητεί εξαιρώντας την Ελλάδα!

Όσοι τυχόν αμφισβητείτε ότι η τρόικα παίρνει τις τελικές αποφάσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία, πείτε μου την τελευταία φορά που ελληνική κυβέρνηση πήρε μια οικονομικής φύσεως απόφαση, χωρίς πρώτα να πάρει το πράσινο φως από τους επιτελείς της τρόικας!

Ακόμα και για το πόσες δόσεις θα κάνει δεκτές το ελληνικό κράτος για τις καθυστερημένες οφειλές πολιτών απέναντί του, λόγω της υπερφορολόγησης ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 5 χρόνια!

Ουσιαστικά με την εξαίρεση των ελληνικών τραπεζών και από αυτή την τρίτη κατά σειρά πανευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ δηλώνει ρητά και επισήμως ότι δεν έχει καμία πίστη στην ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που η ίδια ορίζει για την Ελλάδα!

Η ΕΚΤ συναποφασίζει με την Κομισιόν και το ΔΝΤ να συνεχίσει να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία, στερώντας της την ρευστότητα που τόσο πολύ χρειάζεται, ενόσω αυξάνει δραματικά τη ρευστότητα σε χώρες που ήδη την έχουν σε επάρκεια!

Και μετά εμείς, αντί να θέσουμε βέτο σε τέτοιες αυτοαναιρούμενες ενέργειες ή έστω να τους ξεφωνήσουμε, ως ιθαγενείς της ζούγκλας συζητάμε με περισσό δέος και θαυμασμό για το αν οι επιτελείς της τρόικας θα κάνουν δεκτό το “αίτημα” της ελληνικής διακυβέρνησης για αύξηση του αριθμού των δόσεων των οφειλών πολιτών προς το κράτος, που προκάλεσε η υπερφορολόγηση!

Η επόμενη νταλίκα χάντρες και καθρεφτάκια ξεφορτώνει Σύνταγμα λίγη ώρα πριν συζητηθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015.

Τρέχτε!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com

Η ΕΚΤ απαντά στον Άγη Βερούτη

Απάντηση στο χθεσινό άρθρο του κ. Άγη Βερούτη στο Capital.gr με τίτλο “Γιατί η ΕΚΤ αμφισβητεί τον εαυτό της;”, δίνει ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. William Lelieveldt. 

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Lelievelt διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ δεν εξαιρεί τις ελληνικές τράπεζες από τις στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO) και εξηγεί την αντιμετώπιση της κεντρικής τράπεζας προς τους ελληνικούς τίτλους σε ότι αφορά την επιλεξιμότητά τους ως ενέχυρα. 

Αναλυτικά, η απάντηση του υπεύθυνου του γραφείου τύπου της ΕΚΤ στον κ. Βερούτη (στα ελληνικά και αγγλικά):  

Αγαπητέ κ. Βερούτη  

Θα ήθελα να απαντήσω στο άρθρο σας στο Capital.gr επειδή παραποιεί τον ρόλο της ΕΚΤ.  

Γράφετε:  
Δυστυχώς, όμως, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να είναι μη αποδεκτά ως εγγυήσεις για την ΕΚΤ και έτσι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξαιρούνται και σε αυτόν, τον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωζώνης.  

Αυτό είναι λάθος. Ενδεχομένως να χρειάζεται να διευκρινίσετε περισσότερο τι εννοείτε όταν λέτε «ελληνικά assets» αλλά, για παράδειγμα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα τραπεζικά ομόλογα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αποτελούν επιλέξιμα ενέχυρα για την ΕΚΤ και θα γίνουν αποδεκτά στις στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTROs), εφόσον υπάρχει πρόγραμμα. Οι κανόνες εγγυήσεων για τα TLTROs είναι ακριβώς ίδιοι με αυτούς που διέπουν τις κανονικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να κάνετε την γενικευμένη δήλωση ότι τα “ελληνικά assets” είναι μη αποδεκτά. Είναι αλήθεια ότι η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων (ή αυτών που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους) έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει προσωρινά άρει τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης  (το αποκαλούμενο “waver”), δεδομένου του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής. Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι, τουλάχιστον, το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά, με το πέρας του προγράμματος, η ΕΚΤ θα επαναφέρει τους συνήθεις κανόνες. Αυτό άλλωστε συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση.  

Γράφετε:  
“Το γεγονός ότι η τρόικα εγκρίνει ή απορρίπτει όλες τις οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής διακυβέρνησης, άρα ουσιαστικά καθορίζει την ελληνική οικονομική πολιτική, δείχνει να ξεφεύγει από την αντίληψη της ΕΚΤ”.  

Και:  
“Ουσιαστικά με την εξαίρεση των ελληνικών τραπεζών και από αυτή την τρίτη κατά σειρά πανευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ δηλώνει ρητά και επισήμως ότι δεν έχει καμία πίστη στην ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που η ίδια ορίζει για την Ελλάδα!”  

Αυτό είναι και πάλι λάθος. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ/τρόικα έχει πλέον αυτή την επιρροή είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το «waver». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όταν το πρόγραμμα λήξει, η επιρροή αυτή δεν θα υπάρχει.  

Ελπίζω να είναι χρήσιμες αυτές οι διευκρινίσεις  

Με ευγενικούς χαιρετισμούς  

Στα αγγλικά, όπως εστάλη η επιστολή από τον κ. William Lelieveldt στον κ. Άγη Βερούτη 

Dear Mr Veroutis, 

I wanted to respond to your article in Capital, because it completely misrepresents the role of the ECB. 

You write: 
Δυστυχώς, όμως, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να είναι μηαποδεκτά ως εγγυήσεις για την ΕΚΤ και έτσι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξαιρούνται και σε αυτόν, τον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωζώνης. 

This is simply false. Maybe you need to specify clearer what you mean by “Greek assets” but, for example, Greek government bonds and Greek government guaranteed bank bonds are accepted and will be accepted for the TLTROs, as long as there is a programme. The collateral rules for the TLTROs are exactly the same as those for normal operations. So, you cannot make the general statement that “Greek assets” are not accepted. It is true that the acceptance of Greek government (guaranteed) bonds relies on the fact that the ECB has temporarily lifted the minimum credit rating requirement (the so-called waiver), on the account that Greece is in an adjustment programme. Greece will be in that programme at least until the end of the year. But in the absence of a programme, the ECB will reinstate the normal rules. This has happened with Ireland and Portugal as well, so Greece is not treated differently. 

So, it has nothing to do with “μη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”. 

You write: 
“Το γεγονός ότι η τρόικα εγκρίνει ή απορρίπτει όλες τις οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής διακυβέρνησης, άρα ουσιαστικά καθορίζει την ελληνική οικονομική πολιτική, δείχνει να ξεφεύγει από την αντίληψη της ΕΚΤ”. 

And: 
“Ουσιαστικά με την εξαίρεση των ελληνικών τραπεζών και από αυτή την τρίτη κατά σειρά πανευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ δηλώνει ρητά και επισήμως ότι δεν έχει καμία πίστη στην ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που η ίδια ορίζει για την Ελλάδα!” 

This is again not correct. In fact, it is exactly the opposite. The fact that the ECB/troika now has this influence is the reason why the ECB decided to create the waiver. In the absence of a programme, however, that influence is not there. 

I hope this clarification is useful. 

Kind regardsΑναδίπλωση κειμένου
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top