skip to Main Content
DSC 0215 002 (Copy)

Γέφυρα Δεβοσέτου: Τι γίνεται με παραλαβή……

Τροχοφόρα, φωτισμό, μπάρες και… άδειες φωτογράφισης

….Αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα της παραλαβής της Γέφυρας Δεβοσέτου, αλλά και της χρήσης της από τροχοφόρα (κυρίως μηχανές) κατά τις νυχτερινές συνήθως ώρες.

Σύμφωνα  με καταγγελίες, οι διελεύσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ενώ τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις έγιναν ενώ υπήρχε κόσμος πάνω στη γέφυρα. Η μία νωρίς το πρωί και η άλλη αργά το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, έχει ξεσπάσει θόρυβος, τόσο με το θέμα της παραλαβής της γέφυρας, και το κατά πόσο αυτή έχει γίνει επίσημα, όσο και με το θέμα της φωτογράφισης, αφού, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφαλονιά, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται άδεια από την Εφορία καθώς και πληρωμή παραβόλου για την φωτογράφισή της.

Εφορία Αρχαιοτήτων: Οριστικά πεζόδρομος η γέφυρα

Η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας Ολυμπία Βικάτου μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα και ξεκαθάρισε όλα αυτά τα θέματα.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που θέλησε να τονίσει είναι ότι η γέφυρα είναι (και θα παραμείνει) οριστικά πεζόδρομος, κάτι που άλλωστε δεν έχει αμφισβητήσει ούτε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος υπήρξε ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της κυκλοφορίας οχημάτων πάνω σ’ αυτή. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ενώ πάντα πίστευε και πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο να κυκλοφορούν και τροχοφόρα από την γέφυρα, εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο, το θέμα, και για εκείνον, θεωρείται λήξαν.

Θέμα χρόνου να μπουν οι μπάρες – Καλή η συνεργασία με τον Δήμο

Η κ. Βικάτου δήλωσε επίσης ότι έχει γίνει και η παραλαβή του έργου από την Εφορία Αρχαιοτήτων, κάτι για το οποίο επίσης είχαν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό
Παράλληλα διέψευσε όλα όσα έχουν ακουστεί περί κόντρας με τον Δήμο, είπε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του δήμου, και ότι είναι θέμα χρόνου να μπουν οι ειδικές μπάρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα τις κυκλοφορίας οχημάτων.
«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση, τόσο με την Τροχαία, όσο και με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να φυλάσσεται, όσο είναι δυνατόν, η γέφυρα μέχρι να μπουν οι ειδικές μπάρες. Δυστυχώς η αστυνόμευση τις βραδινές ώρες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και απευθύνω έκκληση και στους πολίτες να προφυλάξουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα με τις μπάρες.»

Όπως μας εξήγησε, κάθε κίνηση που γίνεται στη γέφυρα πρέπει να πληρεί κάποιες προδιαγραφές γιατί πρέπει να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του μνημείου.

Σύντομα και ο φωτισμός

Για το θέμα του φωτισμού της γέφυρας η προϊσταμένη της Εφορίας σημείωσε ότι βρίσκεται στις τελικές συνεννοήσεις με την ΔΕΗ και ότι σε λίγες ημέρες θα έχει φωτιστεί μόνιμα η γέφυρα ενώ δεν απέκλεισε στο μέλλον να γίνουν επιπλέον διορθώσεις και βελτιώσεις, τόσο στον φωτισμό, όσο και σε άλλα στοιχεία της γέφυρας. Η γέφυρα άνοιξε εσπευσμένα, όπως είπε, στις 21 Μαΐου, λόγω και του εορτασμού της Ένωσης, η οποία μάλιστα έγινε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε δοκιμαστικός φωτισμός της γέφυρας με γεννήτρια και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να τοποθετηθούν δύο πίλαρ που θα ηλεκτροδοτήσουν το μνημείο,

Φωτογράφιση με άδεια

Τέλος, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι απαιτείται άδεια για τις επαγγελματικές φωτογραφίσεις στις οποίες απεικονίζεται το μνημείο (κάτι που ισχύει για όλα τα μνημεία ανά την επικράτεια) και επικαλέστηκε το σχετικό ΦΕΚ που ορίζει τις προϋποθέσεις.
Το ΦΕΚ ουσιαστικά υποχρεώνει τους επαγγελματίες της φωτογραφίας να καταθέτουν αίτηση στην τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων για να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν το μνημείο, αίτηση που συνοδεύεται μάλιστα από την καταβολή ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού που κυμαίνεται από 150 ευρώ μέχρι και πάνω από 1000, ανάλογα με την περίπτωση.
Πάντως, η κ. Βικάτου διευκρίνισε ότι, αν και η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, σκοπός αυτής της διάταξης αλλά και της υπηρεσίας δεν είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενημέρωση των πολιτών ή σε άλλες δραστηριότητες αλλά να υπάρχει έλεγχος της χρήσης του μνημείου για εμπορικούς σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση, το ΦΕΚ αναφέρει ότι η φωτογράφιση είναι ελεύθερη για τους μη επαγγελματίες (αν και γίνεται αναφορά σε «επαγγελματικό εξοπλισμό», που είναι πραγματικά δύσκολο να οριστεί).
Τέλος, αναφορικά με την επαναλειτουργία της γέφυρας, η κ. Βικάτου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης και κάλεσε τους πολίτες να το σεβαστούν και να το προστατέψουν.

 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top