skip to Main Content
Mixanikoi 600 X 360 (Copy)

Βεβαίωση μηχανικού & Ταυτότητα Κτιρίου: τέσσερις λόγοι για εξάμηνη παράταση

Του Αργύρη Δεμερτζή

Τέσσερις λόγοι οδηγούν σε εξάμηνη  παράταση ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και αποκλειστικής ισχύος της Ταυτότητας Κτιρίου. Φορείς των μηχανικών, ιδιοκτητών ακινήτων και της κτηματαγοράς “πολιορκούν” το ΥΠΕΝ με ανακοινώσεις και υπομνήματα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 30 Ιουνίου 2021 λήγει το μεταβατικό διάστημα που έχει δοθεί και πιέζουν τα θέματα μεταβιβάσεων, αυθαιρέτων και οικοδομικών αδειών.

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η παράταση ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και της υποχρέωσης ΗΤΚ για την τέλεση συμβολαιογραφικών Πράξεων, έως τις 31.12.2021 αναφέρει σε έγγραφό του προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι την παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι 31.12.2021, εν όψει της επικείμενης μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και των ανυπέρβλητων δυσχερειών που συνεπάγεται η αποκλειστική ισχύς της “ταυτότητας κτιρίου” για το διάστημα αυτό, ζήτησε με επιστολή της προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η ΠΟΜΙΔΑ. 

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Παράλληλα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης ανάφερε στο ecopress  για το θέμα, ότι η υπάρχουσα ροή εξυπηρέτησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και το έργο του μηχανικού διεκπεραιώνεται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Επισήμανε ότι το νέο κύμα μεταβιβάσεων, που έρχεται ως επακόλουθο των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σε συνδυασμό με την επικείμενη υποχρεωτική εφαρμογή της «Ταυτότητας Κτιρίου», φρακάρουν το σύστημα και δημιουργούν πονοκέφαλο και εμπόδια στο έργο των μηχανικών, που καλούνται να διεκπεραιώσουν νέο όγκο υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Σημειώνεται λοιπόν ότι στα όρια του θα φτάσει τους επόμενους μήνες το σύστημα διαδικασιών, που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω του νέου όγκου εργασιών που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών δημιουργώντας νέο κύμα μεταβιβάσεων, αλλά και την παράλληλη εφαρμογή της  «Ταυτότητας Κτιρίου», η οποία καθίσταται υποχρεωτική από το τέλος του μήνα, γεγονός ανέφικτο κατά το ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που προτείνει να πάει το μέτρο στο τέλος του χρόνου για να εκτονωθεί η κατάσταση. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress: “μπαράζ μεταβιβάσεων το 2021”. Και  στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες- όλες οι αλλαγές στο χάρτη των ακινήτων

Οι  λόγοι

Στο έγγραφο, που απέστειλε  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης προς το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, εν μέσω πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχει ακόμη απόλυτα ομαλοποιηθεί και με αφορμή τη λήξη στις 30 Ιουνίου 2021, της δυνατότητας τέλεσης συμβολαιογραφικών Πράξεων χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης ΗΤΚ, ζητείται παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τη δυσχέρεια κατά τη συλλογή στοιχείων, βεβαιώσεων και λοιπών απαιτούμενων –και ενίοτε απροσδιόριστων, θα τολμούσε κανείς να πει- δικαιολογητικών, για τη συμπλήρωσή της
  2. Τα απαιτούμενα νομοθετικά διατάγματα, σχετικές ΥΑ ή Εγκύκλιοι που αφορούν απαιτούμενες διευκρινίσεις εφαρμογής της επί σημείων να μην έχουν ακόμη εκδοθεί
  3. Τη μελέτη στατικής επάρκειας -όπου αυτή είναι απαραίτητη- η οποία σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει δυσκολίες και ειδικότερα στις περιπτώσεις δηλώσεων αυθαιρέτων σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, όπου καθίσταται πρακτικά ανέφικτο να εκπονείται, καθώς οφείλει να αφορά το σύνολο του Φ/Ο και όχι επί μέρους λειτουργικά ανεξάρτητους χώρους.
  4. Τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις -για τους προαναφερόμενους λόγους- στη σύνταξη συμβολαιογραφικών Πράξεων οι οποίες θα υλοποιούνται με την υποχρέωση συμπλήρωσης ΗΤΚ έπειτα από τις 1/7/2021 –εφόσον δεν δοθεί η ζητούμενη παράταση- και οι οποίες αναμένεται να παρουσιάζουν συνεχόμενη αύξηση μέχρι και τις αρχές του 2022, όπου και θα ισχύσουν οι νέες και υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, κατά την προ ημερών ανακοίνωση από την Πολιτεία.

«Τα παραπάνω ζητήματα τίθενται από πλευράς μας, αναγνωρίζοντας σε κάθε περίπτωση, την προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο τη διευθέτηση ενός τόσο δύσκολου, όσο και ευαίσθητου συνάμα, θέματος όπως τη σύνταξη συμβολαιογραφικών Πράξεων και αντιλαμβανόμενοι την πρόθεση για διευκόλυνση των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας τους, επωφελούμενοι του μεταβατικού αυτού διαστήματος μέχρι και τις αρχές του 2022, αλλά και την εν γένει αναζωογόνηση της κτηματαγοράς, με τις ήδη ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, θεωρούμε απαραίτητη την προαναφερόμενη παράταση ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και παράλληλα της υποχρέωσης συμπλήρωσης ΗΤΚ στα συμβόλαια, έως και τα τέλη του 2021», καταλήγει στο έγγραφό του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Σημειώνεται ότι το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ κοινοποιήθηκε και στο γραφείο Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαου Ταγαρά, αλλά και στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top