skip to Main Content
Pjimage (1)

Αφιέρωμα: Ληξουριώτικο Καρναβάλι 2019

Αφιέρωμα: Ληξουριώτικο Καναβάλι 2019

Ένα κακό που έφερε η… διάσπαση του Δήμου, είναι ότι το Ληξουριώτικο Καρναβάλι δεν θα μπορεί πλέον να ονομάζεται «το καλύτερο καρναβάλι του Δήμου Κεφαλονιάς» αλλά «το καλύτερο του Δήμου Ληξουρίου». Βέβαια, παραμένει το καλύτερο καρναβάλι του νησιού, για να μην πούμε… του γαλαξία.

Με αστείρευτο χιούμορ, πολύ κέφι, ευφάνταστες μασκαράτες και άρματα, οι Ληξουριώτες… διδάσκουν διασκέδαση και σάτιρα.

Φυσικά, την μερίδα του λέοντος στην αδυσώπητη σάτιρα είχε η πολιτική, αλλά και τα ΜΜΕ, αφού το κεντρικό καρναβάλι, ο βασιλιάς του καρναβαλιού δεν ήταν άλλος από τον… Κίτρινο Τύπο.

Είδαμε πολιτικούς να περιφέρονται ως μαριονέτες από επιχειρηματίες, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο να γίνονται «σταρ» στο άρμα κατά των εξορύξεων, έργα να διαφημίζονται και να παραμένουν εσαεί στις καλένδες, αλλά και τους κανονικούς υποψήφιους δημαρχους (Κατσιβέλης, Ρουχωτάς να κυκλοφορούν έχοντας στο κεφάλι τους φωτογραφίες των αντιπάλων τους… Απ’ όλα είχε ο ληξουριώτικος  πολιτικό«μπαξές».

Και φυσικά, δεν έλειψαν και σε αυτό το καρναβάλι οι… εξορύξεις. Μία μασκαράτα που δημιούργησαν μέλη απ’ όλη την Κεφαλονιά.

Οι καρναβαλιστές όμως δεν έμειναν μόνο εκεί. Από το… ενδοοικογενειακό «κέρατο» (που όμως αυτό ήταν άρμα των… «αντιπάλων» Αργοστολιωτών») μέχρι τα γκέι παρέιντ , τα θέματα των αρμάτων που παρέλασαν στην παραλιακή λεωφόρο δεν άφησαν τίποτα όρθιο.

Ίσως το πιο αστείο άρμα ήταν οι… σέξι Κολομπαίοι ένα άρμα που σατίριζε κυρίως τα γκέι παρέιντ. Θα μου πείτε: Μα είναι… πολιτικά ορθό αυτό; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Πότε ήταν «πολίτικαλ κορέκτ» τα καρναβάλια και οι μασκαράτες.

Η ελληνική λαϊκή παράδοση έχει καταφέρει να εντάξει μέσα σε θρησκευτική γιορτή, και μάλιστα στην αρχή της μεγαλύτερης νηστείας, ό,τι πιο διονυσιακό και οργιαστικό υπάρχει. Οι φαλλοί συνυπάρχουν μαζί με τις αγιαστούρες, οι βωμολοχίες μαζί με τις ευχές και όλο αυτό το πολύχρωμο σκηνικό περιφέρεται εκτονωτικά λίγο πριν ξεκινήσει η… νηστεία και η περισυλλογή.

Αυτά, ίσως δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλοι λαοί που εντάσσουν παρόμοιες παραδόσεις μέσα στις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, όμως στον τόπο μας όλο αυτό ντύνεται πετυχημένα με ένα απίστευτα ευρηματικό χιούμορ, με αριστοφανική σάτιρα που μας ταξιδεύει σ’ αυτό το τόσο ετερόκλητο συμπίλημα που ονομάζεται ελληνική ιστορία και παράδοση.

Και στην Κεφαλονιά, όσο κι αν η σοβαροφάνεια πολλές φορές σκεπάζει το αυθόρμητο και έμφυτο χιούμορ του λαού της, έρχονται στιγμές που ξυπνάει ο «διάολος» ή ο Διόνυσος και τα βαριά πέπλα της καθημερινότητας γίνονται… ρετάλια και πέφτουν. Αυτό το βλέπεις σε όλες  τις εκδηλώσεις, από τις γιορτές και τα γλέντια μέχρι τα καθημερινά πειράγματα των Κεφαλλήνων. Όμως στα καρναβάλια, και ειδικά στου Ληξουρίου, όλο αυτό το… όργιο αποκτά, πραγματικά, άλλη διάσταση.

Στο χθεσινό καρναβάλι παρούσα ήταν και πάλι η τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Μπεκατώρου η οποία… «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά από τους καρναβαλιστές. Τι… σέξι δώρα πήρε, τι γάμους τέλεσε, τι πειράγματα δέχτηκε από τον Μάκη Γαλανό… Πάντως αντιμετώπισε όλη αυτή την κατάσταση με… στωικότητα και χαμόγελο. Άλλωστε όλο αυτό το πανηγύρι, εκτός από σάτιρα είχε και χρώμα, πολλά παιδικά χαμόγελα αλλά και χαμόγελα… μεγάλων παιδιών.

Ο δήμαρχος του νησιού, ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς που παραβρέθηκαν στο καρναβάλι (έλειπαν: Θεοπεφτάτου, Γαλιατσάτος, σχεδόν όλη η δημοτική αρχή και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης). Ακόμα κι αυτός όμως ο δήμαρχος, έμεινε για πολύ λίγο, ίσως γιατί δεν άντεχε για μία ακόμη φορά να περάσει όλα αυτά που είχε ζήσει σε προηγούμενα καρναβάλια.

Γενικά, η διοργάνωση ήταν για μία ακόμη φορά πετυχημένη, δείχνοντας ότι οι Ληξουριώτες μπορεί να έχουν ξεχαστεί εδώ και χρόνια από την Πολιτεία, δεν ξεχνούν όμως οι ίδιοι ποτέ το χιούμορ και τις καταβολές τους, τιμώντας την μεγάλη σατιρική Παράδοση της Κεφαλονιάς.

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top