skip to Main Content
9601d0f1f7464a425b9ac4227110982f (Copy)

Αυτός είναι ο Γερμανός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας που θα περιπολεί στο Αιγαίο

ImageHandler (8)_313

Ξεκινούν άμεσα οι περιπολίες στο Αιγαίο από την πλευρά του ΝΑΤΟ, έπειτα από συμφωνία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Εντούτοις την απόφαση ανακοίνωσε εχθές ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προέκυψε μετά από αίτημα των τριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.
«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Όπως έγινε γνωστό η δράση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα αναπτύσσεται σε ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και των τουρκικών ακτών. Η δύναμη αυτή θα έχει διάθεση 57 πλοία. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.
Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα είναι υπό γερμανική διοίκηση. Ο Γερμανός υποναύαρχος Jorg Klein είναι ο διοικητής του στολίσκου του ΝΑΤΟ που αποτελείται από το γερμανικό πολεμικό πλοίο υποστήριξης FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.
Η γερμανική διοίκηση θα συνεργάζεται με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή
ξεχωριστό ρόλο θα έχει η Frontex
Η μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ θα διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.
Αυτό είναι το γερμανικό πλοίο που θα εκτελεί καθήκοντα ναυαρχίδας:
Το βιογραφικό του Γερμανού διοικητή:
Ο Γερμανός αντιναύαρχος Γιοργκ Κλάιν είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει τη νατοϊκή Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, υπό την ονομασία SNMG2, μέχρι τον Ιούνιο.O 55χρονος μυστακοφόρος διοικητής γεννήθηκε το 1961 στο Bad Pyrmont στην Κάτω Σαξονία και εντάχθηκε στους κόλπους της γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, τον Ιούλιο του 1980. Στη συνέχεια έγινε αξιωματούχος στο Ναυτικό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr στο Αμβούργο. Τον Ιανουάριο του 1985, ο υποναύαρχος Kλάιν εντάχθηκε στο αντιτορπιλικό “Destroyer”.

Ήταν διοικητής της φρεγάτας “Bayern”. Το 2009, ο τότε Γερμανός διοικητής Γιοργκ Κλάιν, κατηγορήθηκε για τη σφαγή αμάχων στη Κοντούζ του Αφγανιστάν, όμως αθωώθηκε από τον γερμανικό στρατό. Ο Κλάιν είχε κατηγορηθεί ότι αψήφισε τις οδηγίες και τους κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μετά την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, που είχε προκαλέσει το θάνατο και τον τραυματισμό 102 αμάχων.

Ο υποναύαρχος Κλάιν είναι παντρεμένος με την Κίρστεν και ζουν κοντά στο Βίλχελμσαβεν, στη Βόρεια Γερμανία. Έχουν δύο παιδιά, ένα 24χρονο γιο και και μία 19χρονη κόρη. Ο Γερμανός αντιναύαρχος λατρεύει τη σύγχρονη ιστορία και τον ελεύθερο χρόνο του παίζει σκάκι και ποδόσφαιρο.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top