skip to Main Content
ΦΟΡΤΕΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 600 400 (Copy)

Μάκης Φόρτες: Ανατρεπτικές για τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ οι αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152. Αυτή κι αν είναι “βόμβα”! “Στον αέρα” ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ

Ο Φόρτες κέρδισε την προσφυγή για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αργοστολίου

Διάλογος, η μόνη λύση στο αδιέξοδο – έστω και τώρα !

Η σημερινή απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 με την οποία έγινε αποδεκτή σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή μου εναντίον δύο αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ  με τις οποίες επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση της υφαρπαγής του έργου του Δήμου Αργοστολίου για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και  η δημοπράτησή τουαπό τον ΦοΔΣΑ, αποτελεί την δικαίωση της εξ αρχής αντίθεσης στη νομοθέτηση που συντελέστηκε εδώ και ένα ακριβώς χρόνο με την διάλυση του πλέον επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα πριν από 4 δεκαετίες, αρχικά με την Διαδημοτική και στη συνέχεια με την ΕΔΑΚΙ.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ομόφωνα απορριπτική απόφαση της επιτροπής για αναβολή της εκδίκασης η οποία είχε υποβληθεί από την Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχη κ. Κράτσα.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση έγινε αποδεκτή και η προσφυγή του Χρύσανθου  Σαρλή  (πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας) και του Χρυσόστομου Μπούκα, δημοτικών συμβούλων Κεντρικής Κέρκυρας, εναντίον αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ.

Υπενθυμίζω, ότι το περιβόητο άρθρο 93 κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και δίχως διαβούλευση, υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τους Βουλευτές μόνο της Νέας Δημοκρατίας (από τα ελάχιστα νομοθετήματα της παρούσας Βουλής) και στην πράξη καθημερινά αποκαλύπτεται η προχειρότητα των διατάξεων του ένα χρόνο τώρα. 

Αποδεικνύεται ότι οι λογικές «του αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλει τώρα έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου να πράξει το αυτονόητο, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ και ξεκινώντας συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους !

Η σημερινή εξέλιξη, τελικά, δείχνει πως ο μεγάλος νικητής είναι η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα η Πρωτοβάθμια, επιβεβαιώνοντας ότι οφείλει και πρέπει να συνεχίσει ως ο θεσμικός στυλοβάτης της τοπικής κοινωνίας. 

Κλείνοντας

Με βάση την προαναφερθείσα σημερινή απόφαση τα επιτροπής του άρθρου 152 είναι αυτονόητο ότι η αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού του έργου από τον ΦοΔΣΑ με θέμα την αποσφράγιση των προσφορών στερείται νομιμότητας, αφού κρίθηκε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ νόμιμη α) η απόφαση για την «λύση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΔΑΚΙ ΑΕ και Δήμου Αργοστολίου για το έργο πράξη: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»που λήφθηκε στις 13/11/2020 κατά την 2η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ και β) η με αριθμό 5/13-1-2021 απόφαση «Αποδοχή της εγκεκριμένης μελέτης του υποέργου «έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και επέκταση ΧΥΤΥ –ΟΕΔΑ Κεφαλονιάς, έγκριση της διακήρυξης – τευχών δημοπράτησης και εξουσιοδότηση της κας Προέδρου» η οποία λήφθηκε στις 13/1/2021

Τελικά η επιμονή του δημοτικού συμβούλου Γεράσιμου Φόρτε στο θέμα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είχε αποτέλεσμα αφού ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου κατάφερε να κερδίσει την προσφυγή για την ακύρωση δύο αποφάσεων του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ σχετικά με το έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του  Δήμου Αργοστολίου που προέβλεπαν  να δημοπρατηθεί από τον ΦΟΔΣΑ που εκδικάστηκε στην επιτροπή του άρθρου  152 με ψήφους 2-1

Εξάλλου έγινε δεκτή και η προσφυγή του πρώην Δήμαρχου Κέρκυρας Χρύσανθου Σαρλή για την ακυρότητα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεων του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ.

Kyriakos Manessis

Κεφαλονιά-ΦοΔΣΑ Ιονίων 1-0. Το γκολ ο Φόρτες από τα αποδυτήρια. Αλλαγή ο Σαρλής στη θέση της Μερόπης. Ο αγώνας συνεχίζεται αμφίρροπος. Η Κράτσα διαμαρτύρεται στον διαιτητή ζητώντας διακοπή και εισπράττει κίτρινη κάρτα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top