skip to Main Content
Foreis (Copy)

Αυτά είναι τα προβλήματα που… καίνε

Κοινή επιστολή Επιμελητηρίου, Ξενοδόχων, Ενοικιαζομένων:

«Η κοινή αυτή επιστολή των φορέων μας, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμόδιους την ανάγκη για άμεση αντίδραση στα προβλήματα αυτά καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να έρθει η τουριστική σεζόν και να μην έχουμε τουριστικό προϊόν να δείξουμε.»

Προς:

  • Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή
  • Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη
  • Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
  • Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη
  • Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Παναγή Καππάτο
  • Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κρατσα  Τσαγκαροπούλου
  • Δήμαρχο Αργοστολίου, κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο
  • Δήμαρχο Ληξουρίου, κ. Γεώργιο Κατσιβέλη
  • Δήμαρχο Σάμης, κ. Γεράσιμο Μονιά
  • Δήμαρχο Ιθάκης, κ . Διονύσιο Στανίτσα

Κοινή Επιστολή από:

  • Επιμελητήριο  Κεφαλληνίας & Ιθάκης

chamberk@otenet.gr

  • Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Ιθάκης

info@kefallonia-hotels.gr

  • Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης

oeeddki1@gmail.com

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Η επέλαση του κυκλώνα Ιανού από την Κεφαλονια και την Ιθάκη δημιούργησε νέα σοβαρά προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν είτε να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα.

Η κοινή αυτή επιστολή των φορέων μας, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμόδιους την ανάγκη για άμεση αντίδραση στα προβλήματα αυτά καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να έρθει η τουριστική σεζόν και να μην έχουμε τουριστικό προϊόν να δείξουμε.

Αρχικά θα αναφερθούμε στα δύο ορόσημα της Κεφαλονιάς που δεν είναι άλλα από την παραλία του Μύρτου και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Δυστυχώς και τα δύο αυτά παγκοσμίου φήμης αξιοθέατα είναι πλέον μη προσβάσιμα (για την Μελισσανη  αναφερόμαστε στη γκρεμισμένη πεζογέφυρα). Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία καθώς εκτός από την προσωρινή απώλεια εσόδων, θα δημιουργηθεί ένα κύμα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από απογοητευμένους επισκέπτες επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στο brand της Κεφαλονιάς.

Επιπρόσθετα ζητούμε την επίσπευση της αποκατάστασης της γέφυρας του Χειμωνικού που συνδέει το βόρειο με το δυτικό τμήμα του νησιού. Ένας επισκέπτης ή ένα τουριστικό λεωφορείο που ξεκινά από το Αργοστόλι να επισκεφθεί τον Μύρτο, αναγκάζεται να ακολουθήσει διαδρομές μέσα από χωριά με οδικό δίκτυο που δεν είναι έτοιμο να αντέξει τόση κίνηση και που σε αρκετά σημεία δεν χωρούν δύο οχήματα.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της Κεφαλονιάς έναντι άλλων προορισμών, οι παραλίες μας, κινδυνεύει άμεσα να χαθεί. Πολλές από τις γραφικές και πολυφωτογραφημένες παραλίες βρίσκονται είτε σε μη επισκέψιμη κατάσταση είτε με επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις παραλίες της Βόρειας Κεφαλονιάς, Αγια Ιερουσαλήμ , Φώκι και Δαφνούδι  , οι οποίες έχουν καλυφθεί από μπάζα που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, ενώ σε περιπτώσεις όπως το Δαφνούδι, τα ξεριζωμένα δέντρα κατέστρεψαν και την πρόσβαση σε αυτό. Οι παραλίες αυτές χρήζουν έργων άμεσης αποκατάστασης με σεβασμό στο περιβάλλον και το φυσικό κάλλος.

Δυστυχώς ο κυκλώνας Ιανός επιβάρυνε ήδη γνωστά προβλήματα σε άλλα σημεία. Το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε τρείς πασίγνωστες παραλίες της Δυτικής πλευράς, τους Πετανούς , τον Αθέρα και το Ξι , επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Κάτοικοι και επισκέπτες κάνουν υπομονή από το 2014 να αποκατασταθούν οι βλάβες που οι σεισμοί προκάλεσαν και αντί για πρόοδο βλέπουν το οδικό δίκτυο να επιδεινώνεται μέρα τη μέρα ενώ παράλληλα ιστορικά αξιοθέατα όπως η Ιακωβατειος Βιβλιοθήκη ρημάζουν λόγω γραφειοκρατίας. Παρόμοιες βλάβες στο οδόστρωμα έχουν δημιουργηθεί και στον επαρχιακό δρόμο Πόρου- Σάμης και ευχή όλων μας είναι να μη χρονίσουν όπως εκείνες στο οδικό δίκτυο της Παλλικής που προαναφέραμε.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις δύο περιοχές της Κεφαλονιάς που χτυπήθηκαν ανελέητα από τον Ιανό, την Άσσο και την Αγια Ευθυμία . Οι δύο αυτές περιοχές που φημίζονται για την ομορφιά του θαλάσσιου πλούτου τους, βρέθηκαν με τον πυθμένα των θαλασσών τους καλυμμένο από λάσπη , μπάζα και φερτά υλικά, ενώ το οδικό δίκτυο που οδηγεί στις δύο αυτές περιοχές χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και στο κομμάτι της κρουαζιέρας. Μετά από μεγάλη προσπάθεια το λιμάνι Αργοστολίου μπήκε στο χάρτη της κρουαζιέρας και έχει εξασφαλισμένες ήδη 150 προσεγγίσεις για το 2021. Είναι απαράδεκτο το έργο επισκευής του λιμένα Αργοστολίου να είναι ημιτελές και με καμία προοπτική ολοκλήρωσης του λόγω γραφειοκρατίας ή κακής οικονομικής συνεργασίας του Υπουργείου με τον εργολάβο. Σε λίγους μήνες θα έχουμε τις πρώτες αφίξεις και οι λάντζες δεν θα έχουν ασφαλές σημείο πρόσδεσης ή αποβίβασης των επιβατών. Παράλληλα το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από το μπαστούνι στο Μαιστράτο υπέστη ζημιές, μέχρι και αποκόλληση πλακών που βρίσκονται στην άλλη μεριά του δρόμου, δίνοντας την αίσθηση βομβαρδισμένου τοπίου. Επίσης η ιστορική γέφυρα De Bosset, πρέπει να επανέλθει άμεσα στη πρότερη της κατάσταση, με τα τοιχία τοποθετημένα ώστε να είναι ξανά επισκέψιμη πρωτίστως με ασφάλεια αλλά και με την αίγλη που της αρμόζει.

Τέλος οφείλουμε όλοι να δράσουμε για τη στήριξη και την αποκατάσταση του νησιού της Ιθάκης που επλήγη καθ’ ολοκληρία, έχοντας τεράστιες καταστροφές που επηρεάζουν εκτός από την καθημερινότητα των κατοίκων και το τουριστικό προϊόν. Παρότι Δήμος και Περιφέρεια ήδη κάνουν έργα αποκατάστασης, οφείλουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα των κάτωθι παρεμβάσεων. Στον Μπροστά Αετό, την μοναδική οδική αρτηρία που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Ιθάκη  ,αρκετά τμήματα  του οδοστρώματος έχουν υποχωρήσει και σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχές αλλά και τον κυματισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης του οδοστρώματος αποκόπτοντας το νησί στα δύο , ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει και ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση διέλευσης κατά την ώρα υποχώρησης του καταπονημένου τμήματος της οδοποιίας. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και επικινδυνότητα, παρουσιάζει και ο μοναδικός  δρόμος που ενώνει τις Φρίκες με το Κιόνι, περιοχές οι οποίες δέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τη θερινή περίοδο, όπου το οδικό δίκτυο έχει υποστεί βλάβες θέτοντας σε κίνδυνο κατοίκους και επισκέπτες. Στο Λιμάνι των Φρικών δεκάδες βράχια βάρους πολλών τόνων έκαστο  τα οποία βρίσκονταν εκεί για λόγους  προστασίας πίσω από τον λιμενοβραχίονα, παρασύρθηκαν μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα πλέον ο λιμενοβραχίονας να είναι εκτεθειμένος στις κακοκαιρίες. Ήδη έχει παρουσιασθεί ρωγμή και είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση τοποθέτηση νέων βράχων με πλωτούς γερανούς.

Γνωρίζουμε ότι η επιστολή μας αυτή είναι μακροσκελής, όμως μακροσκελής είναι και η λίστα των προβλημάτων και των αναγκών που έχουν προκύψει στα νησιά μας. Ευελπιστούμε καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβει την επίλυση-αποκατάσταση που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του και η επόμενη μας κοινή επιστολή να είναι για να σας ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση σας.

Οι Πρόεδροι

Επιμελητήριο Κεφ/νιας & Ιθάκης – Σταύρος Σπαθής

Ένωση Ξενοδόχων Κεφ/νιας & Ιθάκης – Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφ/νιας & Ιθάκης – Δημήτρης Ατσάρος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top