skip to Main Content
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ 1 (Copy)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βουλευτής N. Κέρκυρας Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την ανάρτηση των δασικών χαρτών :

Τα σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Κέρκυρα, στα Διαπόντια Νησιά αλλά και τα νησιά του Ιονίου θα απευθύνω στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας άμεσα.

Στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν διαπιστώνεται τεκμηριωμένα πως ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των δασικών εκτάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως εμπίπτουσες στη δασική νομοθεσία.

Δεν έχουν παρθεί υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση (ελαιώνες, αμπελώνες) κλπ.. Έτσι, καλούνται πολίτες που κατέχουν νόμιμα καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις με συμβόλαια, τοπογραφικά, Ε9 και πληρώνουν τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ να καταφεύγουν σε ενστάσεις με ιδιαίτερο κόστος, φυσικά.

Στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά υφίσταται έλλειψη τίτλου του ιδιοκτήτη (μικρός κλήρος και πολλές χρησικτησίες), ενώ απαιτείται ενίοτε τοπογραφική αποτύπωση των ακινήτων, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από Τοπογράφο Μηχανικό και Δασολόγο και συχνά, σύνταξη έκθεσης φωτοερμηνείας από αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων και νεωτέρων ετών, ακόμα και ανάθεση των υποθέσεων σε δικηγόρους κ.ο.κ..

Σημειωτέων πως το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς των Ιονίων Νήσων που έχει δημιουργηθεί από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και επομένως, επικρατεί δικαιολογημένα έντονος προβληματισμός και φόβος, αφού εξ αντικειμένου ο εναπομείνας χρόνος και ειδικότερα, μεσούσης της υγειονομικής πανδημίας, δεν επαρκεί για να τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων.

Η κύρωση και ύπαρξη δασικών χαρτών στη χώρα μας είναι αναμφίβολα, απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως αυτά του Κτηματολογίου και των χωροταξικών σχεδίων. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός, προγραμματισμός και άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής με διαφάνεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κυρωμένο μόνο το 1% της συνολικής έκτασης και με μεθοδικότητα υλοποίησε ένα έργο που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν ποτέ.

Είναι προφανές ότι, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την περιοχή της Κέρκυρας αλλά και των Ιονίων νησιών δεν έχουν λάβει υπόψη τις σχετικές νομοθετικές βελτιώσεις και τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή τους και ταυτόχρονα, έχουν προφανή λάθη κατά την αποτύπωση των εκτάσεων.

Επειδή, οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά, όταν μάλιστα η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη με ανοδικές τάσεις θα επιχειρήσω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό αν προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που έχει λάβει χώρα δεδομένου ότι, βρισκόμαστε σε καθεστώς συνεχιζόμενου lockdown με συνέπεια οι πολίτες να αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούν.

Επιπλέον, τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει εν μέσω οικονομικής κρίσης για τη μείωση του κόστους του παραβόλου που καλείται να καταβάλει ο κόσμος, αλλά και σε ποιο επίπεδο έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στους αρχικούς δασικούς χάρτες. Τέλος, ενδιαφέρομαι να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία από το αρμόδιο Υπουργείο πως εξηγείται το γεγονός ότι, οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ δεν συμψηφίζονται στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά και γιατί δεν ορίζεται μεγαλύτερο διάστημα υποβολής αντιρρήσεων και ακόμη μεγαλύτερο σε κατοίκους του εξωτερικού με τις προθεσμίες αυτές, να εκκινούν σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της πανδημίας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top