skip to Main Content
As Mas Fwtisei (Copy)

Ας αλλάξουμε αυτά τα Φώτα

Σήμερα γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια.       

Γιορτάζουμε την βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό.  Η βάπτιση ώς πράξη αποτελεί ορόσημο αναγέννησης, ξεκινήματος και απαρχής νέων πραγμάτων.       

Σηματοδοτεί την φώτιση και τον καθαρισμό του πνεύματος και κυρίως της ψυχής.Μαζί λοιπόν με το τελετουργικό κομμάτι του καθαγιασμού των υδάτων που λαμβάνει χώρα σε όλη την επικράτεια, τα Θεοφάνεια αποτελούν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε τις σκέψεις μας, να αλλάξουμε,  να ξαναβαπτιστούμε και να φωτίσουμε τις ψυχές μας, ώστε αυτές να βρίσκονται σε διαρκή ηθική επαγρύπνηση.

Μακάρι λοιπόν η θεία φώτιση κατά την διάρκεια του 2020 να αγγίξει άπαντες και κυρίως:


Τους ανθρώπους που έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.Περισσότερη δουλειά και δουλειές, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ταπεινότητα, άμβλυνση των ανισοτήτων, δημοκρατία, επίλυση προβλημάτων(το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η ανάπτυξη από τα κυριότερα) μερικά από τα ζητούμενα από τους πολιτικόυς μας.


Τους ανθρώπους που κατέχουν σοβαρά και υπεύθυνα πόστα.Δικαστές, στρατιωτικοί άρχοντες, κλήρος, γιατροί, σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακοί όλων των γνωστικών πεδίων, δάσκαλοι, καθηγητές, μηχανικοί οφείλουν να τηρήσουν τους όρκους τους και να σταθούν στο ύψος των δύσκολων αποστολών τους.


Τους ανθρώπους δίπλα μας.Οι άνθρωποι της “διπλανής πόρτας” που καθημερινά μοχθούν και παλεύουν για τον επιούσιο.


Τους καθημερινούς “ήρωες”Τον γονιό που μεγαλώνει παιδιά με ειδικές ανάγκες(ΑΜΕΑ), την νοσοκόμα που παλεύει με 50 ασθενείς στην βάρδια της, τον γιατρό που σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία δουλεύει ακατάπαυστα για τρεις, τους ανθρώπους που εργάζονται στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας, τους χρόνια πάσχοντες που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, τους ψυχικά άρρωστους που παλεύουν καθημερινά με τους δαίμονες τους, τους ανθρώπους που κάνουν δύο δουλειές για να αντιμετωπίσουν την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, τον δημόσιο υπάλληλο που ευσυνείδητα εργάζεται παρά τις γνωστές σε όλους μας αντίξοες συνθήκες, τον αστυνόμο των ΜΑΤ που “λούζεται” καθημερινά με μολότοφ και όλους εκείνους που φθάνουν στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.


Τους ανθρώπους που μοχθούν για να ζούμε εμείς καλύτερα.Τους ερευνητές στα χιλιάδες εργαστήρια ανά την υφήλιο που ανακαλύπτουν νέα φάρμακα, νέες θεραπείες, τα νέα μυαλά που παράγουν τεχνολογία, φτιάχνουν σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, γέφυρες, αυτοκινητόδρομους και προάγουν αλματωδώς την γνώση.

Τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και κυρίως όσους δίνουν πανελλήνιες και οφείλουν να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καλοπέρασης. Από την άλλη η φώτιση πρέπει πάση θυσία να φτάσει και στην “αντίπερα όχθη”

Τους ανθρώπους που  δεν συμμορφώνονται, που έχουν υποστεί ηθικό εκτροχιασμό και κοινωνική αλλοτρίωση.Η Θεία φώτιση μακάρι να αγγίξει αυτόν τον χρόνο τον αγενή, τον άπληστο, τον ματαιόδοξο, τον επηρμένο, τον αλαζόνα, τον κακότροπο, τον μίζερο, τον μονίμως οργισμένο.

Μακάρι να φωτίσει τον κακό και κυρίως ανεύθυνο οδηγό, τον αλκοολικό γονιό, τον μανιώδη καπνιστή, τον εξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών ουσιών, τον γονιό που κακοποιεί και τρομοκρατεί, τον κλέφτη, τον απατεώνα, τον κακοποιό.Μακάρι να φωτίσει τον ρατσιστή, τον μισαλλόδοξο, τον φθονερό.

Μακάρι να φωτίσει τον παιδεραστή, τον σεξουαλικά άρρωστο.Μακάρι να φωτίσει τους ανθρώπους που κινούνται από θρησκευτικό φανατισμό και οι πράξεις τους διέπονται από μίσος εις το όνομα του Θεού!!

Μακάρι να φωτίσει όλους αυτούς που υποκινούν πολέμους, συγκρούσεις, σφαγές αμάχων, καταστροφές και μαζικές μεταναστεύσεις δυστυχισμένων πληθυσμών.Μακάρι να φωτίσει αυτούς που κακοποιούν ζώα, εμπορεύονται ανθρώπους και καταστρέφουν ζωές και συνειδήσεις.


Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για εμάς τους Χριστιανούς.

Ας αφήσουμε λοιπόν το Θείο Φώς να εισέλθει μέσα μας, στην καρδιά, στην ψυχή και στο μυαλό μας.

Χρόνια πολλά
Μαρκάτος Αναστάσιος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top